Τέρνα Ενεργειακή: Νέες επενδύσεις σε ΗΠΑ και Ελλάδα με αιολικά και αποθήκευση ενέργειας

Νέες επενδύσεις σε Ελλάδα και ΗΠΑ έρχονται στις ΑΠΕ από την Τέρνα Ενεργειακή μετά την ανακοίνωση της ολοκλήρωσης του αιολικού πάρκου Fluvanna Ι στο Τέξας.

Ο στόχος, σύμφωνα με στελέχη της εταιρίας μέλους του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, είναι διπλός: Αφενός να προσεγγίσει το μέγεθος των 2.000 MW έργων ΑΠΕ και αφετέρου η είσοδος στην αποθήκευση ενέργειας με τις δύο επενδύσεις ύψους 800 εκατ. ευρώ αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία και του υβριδικού στο Αμάρι της Κρήτης.

Το project Fluvanna I ύψους 250 εκατ. δολαρίων, που κατασκευάστηκε σε διάστημα μόλις 12 μηνών και ήδη τέθηκε σε λειτουργία, σηματοδοτεί τον νέο κύκλο επενδύσεων της Τέρνα Ενεργειακή, η οποία διαθέτει πια ένα χαρτοφυλάκιο έργων σε λειτουργία, κατασκευή και πλήρως αδειοδοτουμένων 1.149 MW.

Σειρά έχει, όπως αναφέρουν πηγές, στις ΗΠΑ το Fluvanna II ένα δεύτερο αιολικό πάρκο στο Τέξας ισχύος 130 MW (το πρώτο είναι 155 MW) το οποίο εξετάζει επίσης να χρηματοδοτήσει ο επενδυτικός οργανισμός Copenhagen Infrastructure Partners (CIP). Στις Ηνωμένες Πολιτείες επίσης η ελληνική εταιρία λειτουργεί ήδη αιολικό πάρκο ισχύος 138 MW, στην περιοχή Elmore County του Idaho. Παράλληλα προωθεί κι άλλες επενδύσεις.

Η Τέρνα Ενεργειακή πέραν των υπερατλαντικών της επενδύσεων που θα της δώσουν συνολική εγκατεστημένη ισχύ κοντά στα 423 MW, τρέχει για το στόχο των 2.000 MW και με έργα στην Ελλάδα.

Αιχμή του δόρατος αποτελούν οι σύγχρονες τεχνολογίες στο χώρο της παραγωγής ρεύματος από ΑΠΕ με δυνατότητα αποθήκευσης. Κυρίαρχη θέση σε αυτές κατέχουν οι επενδύσεις στον χώρο της αποθήκευσης ενέργειας μέσω αντλησοταμιεύσεων σε Αμφιλοχία και Κρήτη (Αμάρι), συνολικού προϋπολογισμού της τάξης των 800 εκατ. ευρώ.

Οι αντλησοταμιεύσεις αποτελούν τον ιδανικό τρόπο για αποθήκευση ενέργειας για τη χώρα μας, καθώς συνδυάζουν παραγωγή πράσινης ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές, αποθήκευση ενέργειας και έργα εξαιρετικά αυξημένης εγχώριας προστιθέμενης αξίας. Στην Αμφιλοχία το project είναι ισχύος 680 MW και στο Αμάρι της Κρήτης το έργο περιλαμβάνει υβριδικό σταθμό ισχύος 50 MW με αιολικό πάρκο 89 MW.

Επίσης, εγκρίθηκε πρόσφατα από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων(ΕΤΕπ) η χρηματοδότηση ενός νέου επενδυτικού σχεδίου της εταιρείας στην Κεντρική Ελλάδα για την κατασκευή τριών αιολικών πάρκων συνολικής δυναμικότητας περίπου 50 MW.

Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς του Ομίλου πλέον ανέρχεται σε 941 MW. Ο όμιλος, εκτός από τις ΗΠΑ έχει εγκαταστήσει 516 MW στην Ελλάδα, 102 MW στην Πολωνία και 30 MW στη Βουλγαρία. Ταυτόχρονα, ο όμιλος διαθέτει υπό κατασκευή ή έτοιμες προς κατασκευή εγκαταστάσεις ΑΠΕ ισχύος 208 MW στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Συνολικά, η εταιρεία λειτουργεί, κατασκευάζει ή έχει πλήρως αδειοδοτήσει 1.149 MW εγκαταστάσεων ΑΠΕ, στην Ευρώπη και την Αμερική.




του Χρ. Κολώνα 
euro2day.gr


Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα