Διεθνής πρωτοπορία από τη Θεσσαλονίκη

Του Κώστα Τσαούση 

Με ηγετική θέση στην παγκόσμια αγορά του retail, η Veltio κυριαρχεί στις αγορές της Ευρώπης, της Ρωσίας, της Λατινικής Αμερικής αλλά και των Αραβικών Εμιράτων, έχοντας κατορθώσει μάλιστα να επαναπατρίσει νέους επιστήμονες

Σε πολλούς μπορεί εύλογα να δημιουργηθεί η απορία γιατί 120 και πλέον από τους καλύτερους προγραμματιστές και πιο ταλαντούχους νέους επιστήμονες της Ελλάδας αποφάσισαν να μείνουν ή να επιστρέψουν στη Θεσσαλονίκη, επενδύοντας το ταλέντο και τις γνώσεις τους σε μια δύσκολη και για πολλούς ανταγωνιστική αγορά εργασίας. Τελικά, δεν είναι δύσκολο να απαντήσει κανείς σε αυτό εάν γνωρίσει από κοντά τη Veltio, μια εταιρεία δυναμική, εξωστρεφή, με ηγετική θέση στην παγκόσμια αγορά του retail, που η καρδιά της χτυπά στη Θεσσαλονίκη. Ακολουθώντας το όραμά του και χτίζοντας σταδιακά πάνω στην τεχνογνωσία και την πολυετή πείρα του στον χώρο του λιανικού εμπορίου στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Κώστας Μάλαμας (κεντρ. φωτ.) και δύο από τους πλέον καταξιωμένους ανθρώπους του χώρου και πρώην συνεργάτες του στις ΗΠΑ, ο Τζεφ Τρέισι και ο Τζον Γουόλτον, ίδρυσαν το 2005 στη Θεσσαλονίκη τη Veltio. Ο Κώστας γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη και κατέχει πτυχίο Aerospace Engineering από το Georgia Tech και MSc in Aeronautics and Astronautics από το Stanford University, με εξειδίκευση στη ρευστοδυναμική και υπολογιστική μοντελοποίηση.

Ο Τζον Γουόλτον (αριστ.) και ο Τζεφ Τρέισι (δεξ.)

Ο Κώστας Μάλαμας εκτελεί χρέη διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας έχοντας συμπληρώσει 15ετία ως σύμβουλος επιχειρήσεων στον τομέα των συστημάτων υποστήριξης αποφάσεων και εξόρυξης δεδομένων με εξειδίκευση στο λιανικό εμπόριο και πελάτες πολλές από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον τομέα τους παγκοσμίως, όπως Sainsbury’s, Tesco, Kroger, Ahold, Carrefour, AT&T κ.λπ.

Μικρές συστάσεις για την εταιρεία. Πρόκειται για καινοτόμο και ραγδαία αναπτυσσόμενη επιχείρηση, η οποία δραστηριοποιείται στην παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σε εταιρείες παγκόσμιου βεληνεκούς, με σκοπό τον σχεδιασμό επιχειρησιακών λειτουργιών (business process design) και τη βελτιστοποίηση της εφοδιαστικής αλυσίδας τους (supply chain optimization), μέσω της εφαρμογής ολοκληρωμένων πληροφοριακών συστημάτων. Από τα πρώτα κιόλας χρόνια λειτουργίας της, η Veltio κατόρθωσε να επεκταθεί και να κυριαρχήσει στις αγορές της Δυτικής Ευρώπης, της Ρωσίας, της Λατινικής Αμερικής αλλά και των Αραβικών Εμιράτων διατηρώντας πάντα το Κέντρο Ερευνας και Ανάπτυξης στην
Θεσσαλονίκη. Η εταιρεία, επεκτείνοντας διαρκώς τις δραστηριότητες και εμπλουτίζοντας το ανθρώπινο δυναμικό της, διατηρεί γραφεία σε ΗΠΑ, Μ. Βρετανία, Ρωσία και πολύ σύντομα στη Χιλή προκειμένου να υποστηρίξει και να εξυπηρετήσει το διακεκριμένο πελατολόγιό της.

Σήμερα, το κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης της εταιρείας στη Θεσσαλονίκη αριθμεί πάνω από 120 ερευνητές και μηχανικούς, ενώ τα γραφεία σε ΗΠΑ και Ρωσία απασχολούν 25 από τους πλέον άρτια καταρτισμένους μηχανικούς και συμβούλους παγκοσμίως. Τόσο οι σύμβουλοι όσο και οι ερευνητές της εταιρείας έχουν την ευκαιρία να εντρυφήσουν σε τεχνολογίες αιχμής όπως συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης, μεθόδους Εξόρυξης Δεδομένων (data mining) και Machine Learning τόσο εντυπώνοντας όσο και παράγοντας διαρκώς καινούρια γνώση με εφαρμογή σε πραγματικά προβλήματα σε παγκόσμια κλίμακα. Εντυπωσιακό είναι επίσης το γεγονός ότι καλούνται να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε διακεκριμένους πελάτες όπως οι Disney, Vodafone, OKEY κ.λπ., ταξιδεύοντας συχνά σε όλο τον κόσμο, από τη Ρωσία έως τη Λατινική Αμερική, προσφέροντας τεχνογνωσία και επιστημονική αριστεία και κερδίζοντας ταυτόχρονα προσωπική και επαγγελματική καταξίωση.

Ενάντια στην τάση αποψίλωσης της βόρειας -και όχι μόνο- Ελλάδας από το άριστης κατάρτισης επιστημονικό προσωπικό, η Veltio έχει κατορθώσει να «επαναπατρίσει» νέους επιστήμονες προσφέροντας ανταγωνιστικό αντικείμενο εργασίας και παγκόσμια ανταγωνιστικές απολαβές. Συγκεκριμένα, το 20% των ανθρώπων που εργάζονται στην εταιρεία έχουν κάνει την επαγγελματική επιλογή να επιστρέψουν και να εργαστούν στον τόπο τους αποκλειστικά χάρη στη μοναδική ευκαιρία που παρέχει η Veltio. Η εταιρεία από την πλευρά της στηρίζει κάθε προσπάθεια που καταβάλλουν οι άνθρωποί της ενισχύοντας διαρκώς τις παροχές της σε εκπαιδευτικό και ανταποδοτικό επίπεδο.


Και οι δράσεις τις Veltio δεν σταματούν εδώ. Εδώ και δύο χρόνια στηρίζει με κάθε μέσο την πρωτοβουλία «TECHSaloniki», ένα event που διοργανώνεται αποκλειστικά από τις εταιρείες πληροφορικής της Θεσσαλονίκης, με σκοπό να προσφέρει εργασία και προοπτική σε νέους επιστήμονες αλλά και να ενισχύσει τη συνέργεια ανάμεσα στις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της πληροφορικής και της τεχνολογίας αλλά και στα ακαδημαϊκά ιδρύματα της πόλης.

Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά για τις τρεις διοργανώσεις: πάνω από 30 εταιρείες που συμμετείχαν στο event απορρόφησαν την τελευταία διετία 265 νέους επιστήμονες, δίνοντας νέα προοπτική στον κλάδο αλλά και στην πόλη.




newmoney.gr


Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα