Θετικό πρόσημο στο λιανεμπόριο για πρώτη φορά μετά από 8 χρόνια

Της Δήμητρας Μανιφάβα

Σημάδια ανάκαμψης για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια δείχνει το ελληνικό λιανεμπόριο, καθώς τα έως τώρα διαθέσιμα στοιχεία για το 2017 φανερώνουν αύξηση του τζίρου και της κερδοφορίας, αλλά και της απασχόλησης. Βεβαίως, την ίδια ώρα παραμένει η ανησυχία, καθώς καταγράφεται ρεκόρ αριθμού οφειλετών και οφειλών προς το ελληνικό Δημόσιο, φαινόμενο που απειλεί την όποια ανάκαμψη, ενώ ακόμη δεν μπορεί να προβλεφθεί με σχετική ακρίβεια η διάρκεια αυτής της ανάκαμψης.

"Τα επικίνδυνα μπορεί να πέρασαν, τα δύσκολα όμως είναι ακόμη μπροστά μας", δήλωσε χαρακτηριστικά νωρίτερα σήμερα το πρωί ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Επιχειρηματικότητας και Εμπορίου (ΕΣΕΕ) κ. Βασίλης Κορκίδης κατά την παρουσίαση της ετήσιας Έκθεσης Ελληνικού Εμπορίου 2017. "Εμείς θέλουμε το εμπόριο να χαρακτηρίζεται από τα 4Δ: δραστηριότητα, δυναμική, διάρκεια και διευθέτηση", πρόσθεσε με το τελευταίο "Δ", να αφορά στον εξωδικαστικό μηχανισμός ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων. Ειδικά για το θέμα αυτό ο κ. Κορκίδης ζήτησε ελαστικοποίηση των κριτηρίων ένταξης διότι σε αντίθετη περίπτωση "αδικείται η ρύθμιση και δεν θα εισπράξουν τα προσδοκώμενα έσοδα". Εκτίμησε πάντως ότι ίσως υπάρξουν βελτιώσεις στον νόμο τον Φεβρουάριο. 

Σε ό,τι αφορά τα σημάδια της ανάκαμψης στο λιανεμπόριο αυτά είναι:

-Στο εννεάμηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2017 ο δείκτης κύκλου εργασιών και ο δείκτης όγκου (κύκλος εργασιών σε σταθερές τιμές) αυξήθηκαν κατά 2,3% και 1,9% αντιστοίχως σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό εννεάμηνο. Μάλιστα είναι η πρώτη φορά τα τελευταία οχτώ χρόνια που το εννεάμηνο κλείνει με θετικό πρόσημο για τον τζίρο στο λιανεμπόριο.

-Αύξηση του τζίρου καταγράφηκε και στις πολύ μικρές εμπορικές επιχειρήσεις, καθώς ο μέσος τζίρος τους ανήλθε σε 150.000 ευρώ, έναντι 130.000 ευρώ το 2016.

-Η απασχόληση στο εμπόριο ενισχύθηκε το 2017 κατά 5,2% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος με την πλειονότητα των νέων θέσεων εργασίας (30.000 από τις 33.000) να είναι πλήρους απασχόλησης.

-Οι θέσεις των εργοδοτών αυξήθηκαν κατά 9,1% και των μισθωτών κατά 4,8%, κάτι που δείχνει μεγέθυνση των επιχειρήσεων.

Τα “λουκέτα”

Σύμφωνα με την τελευταία καταγραφή που έκανε η ΕΣΕΕ τον Σεπτέμβριο του 2017 παρέμενε κλειστό το 28,06% των επαγγελματικών στεγών. Ωστόσο, μεταξύ των δύο εξαμήνων παρατηρείται κινητικότητα για το 4,65% των καταγεγραμμένων επαγγελματικών στεγών ή για 1.192 (σε απόλυτα νούμερα). Τι σημαίνει αυτό; Ότι σε 388 περιπτώσεις άνοιξαν επιχειρήσεις στις θέσεις κλειστών, ενώ σε ακόμη 212 επιχειρήσεις αντικατέστησαν άλλες ανοιχτές.



businessnews.gr



Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα