Στη Β` φάση πέρασαν και τα 4 σχήματα για τη Νέα Γραμμή 4 του Μετρό

Όλοι οι Όμιλοι που συμμετείχαν στην Α`φάση του διαγωνισμού για την κατασκευή της Γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας, πέρασαν σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ypodomes.com επιτυχώς καθώς έλαβαν επιστολή από την Αττικό Μετρό.

Η επιστολή αφού τους ενημερώνει για την επιτυχή εξέταση του φακέλους τους, τους καλεί να συμμετάσχουν στην επόμενη κρίσιμη φάση που είναι η κατάθεση της τεχνικής και οικονομικής προσφοράς. Αυτό θα γίνει μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο και από εδώ και έπειτα μπαίνουμε στο «ζουμί» του διαγωνισμού.

Για μήνες οι τεχνικές προσφορές των σχημάτων θα περάσουν από «ψιλό κόσκινο» στην Αττικό Μετρό προκειμένου να λάβουν την αποδοχή της. Η διαδικασία ολοκλήρωσης του ελέγχου των τεχνικών προσφορών θα κρατήσει αρκετούς μήνες και ακολούθως οι θα ανοιχθούν οι οικονομικές προσφορές των κοινοπραξιών. Από εκεί θα βγει ο μειοδότης που θα αναλάβει την κατασκευή του μεγαλύτερου δημόσιου έργου Μετρό στην Ευρώπη.

Το έργο κόστους 1,8δις.ευρώ θα ορίσει και τον μεγαλύτερο παίκτη στον χώρο των κατασκευών για τα επόμενα χρόνια στη χώρα. Η διαγωνιστική διαδικασία αν όλα πάνε καλά θα ολοκληρωθεί στα τέλη του 2018 με την ανάδειξη του αναδόχου και το πρώτο εξάμηνο του 2019 εκτιμάται ότι μπορεί να ολοκληρωθεί η προσυμβατική περίοδος με τον έλεγχο από το Ελεγκτικό Συνέδριο, την κύρωση από τη Βουλή και τέλος την ενεργοποίηση της σύμβασης.

Η διάρκεια των έργων είναι 88 μήνες και προς το παρόν δεν περιέχεται κάποια τμηματική παράδοση της Γραμμής 4 αλλά συνολική. Θα χρησιμοποιηθούν 2 Μετροπόντικες (ταυτόχρονη διάνοιξη από κάθε άκρο) και εφόσον κριθεί αναγκαίο θα έρθει και τρίτος. Η χρηματοδότηση του έργου είναι εξασφαλισμένη από το ΕΣΠΑ 2014-2020 μέσω του Ε.Π. ΥΜΕ-ΠΕΡΑΑ και την ΕΤΕπ. Η λειτουργία της Γραμμής στην καλύτερη περίπτωση τοποθετείται το 2027-2028.



Νίκος Καραγιάννης
ypodomes.com



Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα