14 καινοτόμες ιδέες από τη Θεσσαλονίκη αναζητούν το μέλλον τους

Έντονη είναι η κινητικότητα στη Θεσσαλονίκη γύρω από τα θέματα της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας. Στόχος της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας, αλλά και άλλων πρωτοβουλιών που αναπτύσσονται είναι να χαρακτηριστεί η πόλη επισήμως ως «περιοχή φιλική στην καινοτομία και την επιχειρηματικότητα», κάτι που αν προβληθεί εκτιμάται ότι μπορεί να προσελκύσει ξένες επενδύσεις.

Φυσικά σε πρακτικό επίπεδο –όπως όλοι οι παροικούντες την ερευνητική και επιχειρηματική Ιερουσαλήμ της περιοχής αναγνωρίζουν- θα μπορούσαν να έχουν γίνει περισσότερα πράγματα. Τα χρόνια της ύφεσης, όμως, στερούν από τη Θεσσαλονίκη πολύτιμους ανθρώπινους πόρους, καθώς νέοι επιστήμονες με ιδέες μεταναστεύουν στην Αθήνα και το εξωτερικό αναζητώντας καλύτερους επαγγελματικούς όρους και περισσότερες προοπτικές.

Υπάρχουν, όμως, και αυτοί που μένουν και το παλεύουν εντός των τειχών. Που προσπαθούν με κάθε ευκαιρία ν αξιοποιήσουν τις δυνατότητες τους. Αν και συχνά τέτοιου είδους προσπάθειες μένουν εκτός δημοσιότητας είναι σαφές ότι δε λείπουν από την αγορά οι προτάσεις για την καθιέρωση και εξέλιξη καινούριων ιδεών, τις οποίες διατυπώνουν νέοι άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους φοιτητές, ερευνητές, αλλά και καθηγητές, οι οποίοι έχουν ως τελικό στόχο την παραγωγή εμπορεύσιμων προϊόντων και υπηρεσιών. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του διαγωνισμού, τον οποίο οργανώνει αύριο Τετάρτη 10 Ιανουαρίου και Πέμπτη 11 του μηνός η προθερμοκοιτίδα i4G PRO, που ανήκει στη Θερμοκοιτίδα i4G, η οποία την τελευταία δεκαετία φιλοξενεί δεκάδες start ups με σημαντικά αποτελέσματα.

Σε δύο ημέρες 14 πρόσωπα και ομάδες, που ανταποκρίθηκαν στη δημόσια πρόσκληση της i4G PRO, θα ιχνογραφήσουν τις ιδέες τους, αλλά και τις επιχειρηματικές προοπτικές που οι ίδιοι φαντάζονται γι’ αυτές. Σε μια διαδικασία 20 περίπου λεπτών θα διεκδικήσουν δύο βραβεία (το 1ο αντιστοιχεί σε 1500 ευρώ και το δεύτερο σε 500 ευρώ), ενώ ταυτόχρονα θα εξασφαλίσουν για ένα τρίμηνο δωρεάν πρόσβαση στους χώρους και τις υπηρεσίες της i4G PRO. Δυνατότητα που –αν κρίνουν οι οργανωτές- ενδεχομένως να διασφαλίσουν και άλλοι εκ των συμμετεχόντων, οι προτάσεις των οποίων θα κριθούν αξιοποιήσιμες. Μετά από το πρώτο δωρεάν τρίμηνο όσοι θελήσουν –στην πράξη όσοι βεβαιωθούν ότι η ιδέα τους μπορεί να προχωρήσει- θα συνεχίζουν στην προθερμοκοιτίδα με στόχο στο τέλος του 12μηνου να «μετακομίσουν» στην θερμοκοιτίδα i4G, όπου τα πράγματα μπαίνουν σε ωριμότερη φάση. Με βάση τη διεθνή εμπειρία στη θερμοκοιτίδα μια νέα εταιρία μένει τρία έως επτά χρόνια, διάστημα στο οποίο πιστοποιείται η βιωσιμότητά της και αναζητεί, πλέον, αυτόνομη πορεία. Κάτι που δεν είναι εύκολο όχι μόνο εξαιτίας των αμείλικτων νόμων της αγοράς, αλλά και λόγω των διαφορετικών προτεραιοτήτων που συχνά έχουν οι ερευνητές, οι οποίοι μπορεί να νοιάζονται κυρίως για την ακαδημαϊκή τους εξέλιξη.

Η voria.gr δημοσιεύει σήμερα τις προτάσεις που θα παρουσιαστούν την Τετάρτη και την Πέμπτη για δύο λόγους: Πρώτον, για να αντιληφθεί κανείς το εύρος των αντικειμένων που προτείνονται και δεύτερον, για να καταγραφεί η ανθρωπογεωγραφία των ενδιαφερομένων. Οι περισσότεροι είναι φοιτητές ή πτυχιούχοι θετικών σχολών, ενώ από στις προτάσεις είναι εμφανές ότι η άνοδος του τουρισμού τα τελευταία χρόνια έχει επηρεάσει τις επιλογές και τις κατευθύνσεις.

Στο διαγωνισμό της i4G PRO της 10ης και 11ης Ιανουαρίου 2018 συμμετέχουν οι ακόλουθες 14 προτάσεις:

Eliminatore - Μηχανισμός καθαρισμού διχτυών υδατοκαλλιεργειών.

Είναι πρόταση πέντε φοιτητών από 21 έως 23 ετών – Δύο οικονομολόγοι και τρεις μηχανικοί (Μηχανολόγος, Ηλεκτρολόγος, Περιβαλλοντολόγος.

Μηχάνημα μέτρησης φθοράς δομικών μηχανημάτων.

Πρόταση πενταμελούς ομάδας φοιτητών από 20 έως 23 ετών, που σπουδάζουν Χρηματοοικονομικά, Μάρκετινγκ και Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί.

Aidplex. 3-D Printed νάρθηκας ως υποκατάστατο του γύψου.

Πρόταση δύο 23χρονων τελειόφοιτων ηλεκτρολόγων μηχανικών.

Med Trip. Εφαρμογή για ιατρικό τουρισμό.

Πρόταση που καταθέτουν ένας 31χρονος προγραμματιστής κι ένας 33χρονος γιατρός.

Speak! Πλατφόρμα για την εξάσκηση της αγγλικής. Μπορεί να έχει χρήση και για εκπαιδευτικούς σκοπούς ή ως εργαλείο στο recruiting process.

Πρόταση πενταμελούς ομάδας, της οποίας τα μέλη – δύο απόφοιτοι Αγγλικής Φιλογογίας, δύο προγραμματιστές, ένας μηχανικός- έχουν ηλικίες από 28 έως 32 ετών.

Easyfinder.gr Ηλεκτρονική πλατφόρμα που δίνει τη δυνατότητα στο χρήστη να αναζητήσει και να αγοράσει online ένα προϊόν απευθείας από φυσικά καταστήματα.

Η πρόταση ανήκει σε τρία νέα παιδιά 20 και 21 ετών που σπουδάζουν Φυσική Αγωγή και Μάρκετινγκ, Προγραμματισμό και Graphic Designer.

Electronio. Τρίκυκλο για έξυπνες μετακινήσεις σε αστικό περιβάλλον.

Πρόταση μιας 31χρονης που εργάζεται σε τμήμα Μάρκετινγκ και Δημοσίων Σχέσεων και ενός 32χρονου Μηχανικού Αυτοματισμών.

Yolive. Πλατφόρμα που θα δίνει τη δυνατότητα παραγγελίας ελαιολάδου από τον χρήστη στον παραγωγό.

Πρόταση δύο 20χρονων Οικονομολόγων.


3-D Scanning Tool που θα επιτρέπει τη δοκιμή ρούχων online.

Πρόταση ενός 20χρονου που σπουδάζει Ηλεκτρολόγος Μηχανικός.

Διοργάνωση δραστηριοτήτων για άτομα με αναπηρία.

Την πρόταση κατέθεσαν δύο 40χρονοι κι ένας 28χρονος, με σπουδές στην Ψυχολογία, τη Φυσική Αγωγή και τις Κοινωνικές Επιστήμες

Tour guide app.

Πρόταση ομάδας στην οποία συμμετέχουν δύο Προγραμματιστές κι ένας με σπουδές Μάρκετινγκ, ηλικίας 25 έως 30 ετών.

Hellenic Experience. Προώθηση εναλλακτικού τουρισμού.

Πρόταση μιας 24χρονης με Ευρωπαϊκές Σπουδές.

FROUFO. AI Search Engine.

Πρόταση ενός 33χρονου με σπουδές Φυσικής Αγωγής και MBA, Hotel Manager

ESTIA. Συσκευή προστασίας ηλεκτρονικών συσκευών από διαδικτυακές επιθέσεις.

Πρόταση τριών επιστημόνων από 25 έως 37 ετών, με σπουδές στις Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Σχέσεις, στα Μέσα μαζικής Ενημέρωσης και Πληροφοριακά Συστήματα και στον Προγραμματισμό.



Πηγή: voria.gr




Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα