Τέλος στην ηλεκτρική ενέργεια από άνθρακα ως το 2030 στη Δανία

Η κυβέρνηση της Δανίας δεσμεύτηκε να σταματήσει τη χρήση άνθρακα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι το 2030. Ο υπουργός Ενέργειας και Κλίματος της χώρας έκανε τη σχετική ανακοίνωση στη διάσκεψη COP23 των Ηνωμένων Εθνών στη Βόννη της Γερμανίας.

Η ίδια απόφαση για αυτό το χρονοδιάγραμμα είχε ανακοινωθεί προηγουμένως, αλλά ανακλήθηκε το 2015 όταν εκλέχθηκε ένας δεξιός-συντηρητικός κυβερνητικός συνασπισμός.

Αρκετές χώρες έκαναν την ίδια δέσμευση στη σύνοδο κορυφής. Το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Καναδάς, η Δανία, η Φινλανδία, η Ιταλία, η Γαλλία, η Ολλανδία, η Πορτογαλία, το Βέλγιο, η Ελβετία, η Νέα Ζηλανδία, η Αιθιοπία, το Μεξικό και οι Νήσοι Μάρσαλ θα εφαρμόσουν διαφορετικές μεθόδους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με κοινή προθεσμία το 2030.

Η συμμαχία ελπίζει ότι θα αυξηθεί ο αριθμός στις 50 χώρες μέχρι την επόμενη σύνοδο κορυφής για το κλίμα το 2018.

«Οι χώρες δεν πρέπει να ενεργούν μόνες σε αυτό το ζήτημα», δήλωσε ο Δανός υπουργός Ενέργειας και Κλίματος, Λαρς Κρίστιαν Λίλεχολτ. «Είναι ζωτικής σημασίας να συμμετέχει ένας μεγάλος αριθμός χωρών, ώστε να υπάρξει μια πραγματική διαφορά σε διεθνές επίπεδο», πρόσθεσε.

Η Δανία διαθέτει σήμερα τρεις σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα. Ο σταθμός παραγωγής του Έσμπιεργκ πρόκειται να σταματήσει να χρησιμοποιεί άνθρακα έως το 2023, η μονάδα στο Νόρτζελαντ θα ακολουθήσει μέχρι το 2028 και ο σταθμός στο Φυν το 2030.

Τα τελευταία χρόνια, η Δανία έχει κάνει πολλά βήματα για την εφαρμογή ενός ενεργειακού προγράμματος πιο φιλικού προς το περιβάλλον. Η χώρα πώλησε πρόσφατα την τελευταία πετρελαϊκή της εταιρεία και τον Μάρτιο κατέδειξε τις δυνατότητες πράσινης ενέργειας, παράγοντας το 100% της ενέργειάς της μέσω αιολικής ενέργειας για λίγες ημέρες.
 
 naftemporiki.gr

 

 

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα