ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΗΣ ERGON ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ

[ERGONCON][slideshow]

Το 2017 σε οχτώ διαγράμματα από τον Economist

Το 2017 ήταν ένα καλό έτος για τους επενδυτές μετοχών και για όσους αγόρασαν κρυπτονομίσματα, ιδιαίτερα το bitcoin, νωρίς.

Αυτό είναι το συμπέρασμα του Economist, που σε μόλις οχτώ διαγράμματα δείχνει τι συνέβη στην παγκόσμια οικονομία και τις χρηματαγορές μέσα στο έτος που μας φεύγει.

1. Πληθωρισμός


Η μακρόχρονη «μάχη» της Ιαπωνίας με τον πληθωρισμό συνεχίστηκε και το 2017. Στις ΗΠΑ και την Ευρώπη οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν αλλά μόνο η Βρετανία κατάφερε να ξεπεράσει τον στόχο που είχε θέσει η κεντρική τράπεζα.

2. Ηλεκτρονικές αγορές


Κινέζοι και Αμερικανοί αποτελούν την «αιχμή του δόρατος» στην κατανάλωση μέσω Internet. Το ηλεκτρονικό εμπόριο ανθεί και ολοένα και περισσότερα καταστήματα με φυσική παρουσία κλείνουν.

3. Αγορές


Το 2017 ήταν μια καλή χρονιά για όσους επένδυσαν σε μετοχές, ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών.

4. Κρατικά ομόλογα


Το τέλος του bull market στα ομόλογα αποδείχθηκε λανθασμένη πρόβλεψη. Ωστόσο, στις ΗΠΑ η καμπύλη των αποδόσεων ομαλοποιήθηκε λόγω της αύξησης των επιτοκίων.

5. Μεταβλητότητα


Οι περισσότεροι δείκτες φόβου και μεταβλητότητας κινήθηκαν ομαλά (με εξαίρεση την Ευρώπη) καθώς η πολιτική αβεβαιότητα δεν επηρέασε ιδιαίτερα τις αγορές.

6. Νομίσματα


Το ευρώ κατέγραψε τη μεγαλύτερη άνοδο το 2017, με το δολάριο να υποχωρεί, παρά τις προσδοκίες των αναλυτών στην αρχή του 2017, λόγω Τραμπ.

7. Εμπορεύματα


Η χρονιά ήταν «μικτή» για τα εμπορεύματα, παρά την παγκόσμια ανάπτυξη. Η βασική ανησυχία για το 2018 είναι ότι η Κίνα μπορεί να περιορίσει τη ζήτηση.

8. Κρυπτονομίσματα


Όσοι αγόρασαν bitcoin στις αρχές της ανόδου θα κάνουν πραγματικά «χαρούμενες γιορτές». Το κρυπτονόμισμα «εκτοξεύτηκε» μέσα στο 2017.newmoney.gr
Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα


                                                                 

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

[ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ][stack]

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

[ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ][btop]

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

[ΕΝΕΡΓΕΙΑ][grids]

TECHNEWS

[ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ][btop]