Lidl και Aldi κάνουν θραύση στην Ισπανία

Η ισπανική αλυσίδα σούπερ μάρκετ Mercadona είναι ένα επιχειρηματικό success story που «γράφτηκε» στη Βαλένθια, αλλά τράβηξε τη διεθνή προσοχή. Το 2016 η εταιρεία κατετάγη στην 38η θέση της λίστας των καλύτερων λιανεμπόρων διεθνώς, την οποία επεξεργάζεται το Ινστιτούτο Καταναλωτικών Ερευνών Kantar World Panel. 

Η Mercadona, που λειτουργεί στο μεταξύ στο πρότυπο των γερμανικών εκπτωτικών αλυσίδων, ιδρύθηκε το 1977 ως οικογενειακή επιχείρηση και έχει σήμερα 1.620 υποκαταστήματα κάνοντας ετήσιο τζίρο σχεδόν 22 εκατομμυρίων ευρώ. Η ισπανική αλυσίδα εξακολουθεί να διατηρεί μεν με ποσοστό 24% το μεγαλύτερο μερίδιο στην ισπανική αγορά πώλησης τροφίμων, ωστόσο -κυρίως- το Lidl κερδίζει ολοένα μεγαλύτερο έδαφος λόγω των χαμηλών τιμών και της ολοένα καλύτερης ποιότητας των προϊόντων του. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που στη λίστα του 2017 το Mercadona υποχώρησε στην 49η θέση.

Οι γερμανικές αλυσίδες Lidl και Aldi έκαναν την είσοδό τους στην ισπανική αγορά στις δημοφιλείς τουριστικές περιοχές, όπως τη Μαγιόρκα, την Ανδαλουσία και την Κόστα Μπράβα. Στο μεταξύ ακόμη και στη Μαδρίτη σχεδόν δεν υπάρχει συνοικία χωρίς ένα υποκατάστημα των γερμανικών discounter. Στην πλουσιότερη πόλη της Ισπανίας, το Ποθουέλο, στην επαρχία της Μαδρίτης, άνοιξε μάλιστα πρόσφατα και ένα πολυτελές Aldi που προσελκύει το ενδιαφέρον και των εύπορων πελατών. Τα πάντα εκεί είναι εξαιρετικά καθαρά και τακτοποιημένα ενώ το προσωπικό διακρίνεται, εκτός της ταχύτητας, και για την ευγένειά του προς τους πελάτες.

Άλλαξε η καταναλωτική συμπεριφορά των Ισπανών

Μετά την είσοδό του στην ισπανική αγορά το 1994 το Lidl έχει στο μεταξύ εδραιωθεί ως το φθηνότερο discounter της χώρας. Αυτό το πέτυχε κυρίως χάρη στον εξαιρετικά οργανωμένο συντονισμό του δικτύου αγορών και πωλήσεων που έχει στήσει. Από την εξαιρετικά ισχυρή ισπανική αγορά το Lidl αγοράζει λαχανικά, φρούτα και άλλα προϊόντα με εξαιρετικά χαμηλό κόστος, τα οποία διαθέτει εν συνεχεία στα 10.000 υποκαταστήματά του παγκοσμίως.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Kantar, τα Lidl και Aldi συγκαταλέγονται στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ με τις μεγαλύτερες δυνατότητες προσέλκυσης νέων πελατών στην Ισπανία. Αυτό το πετυχαίνουν μεταξύ άλλων μέσω εκτεταμένων διαφημιστικών δράσεων. Το Aldi, που μπήκε στην ισπανική αγορά το 2000, προσπαθεί να καλύψει το χαμένο έδαφος, ωστόσο τα τελευταία πέντε χρόνια βρίσκεται σε τροχιά επιτυχίας.

«Υπάρχει σαφής αλλαγή της καταναλωτικής συμπεριφοράς των Ισπανών», παρατηρεί ο Φλορένθιο Γκαρθία, αναλυτής λιανικού εμπορίου στο Kantar. Ο ίδιος επισημαίνει ότι η οικονομική κρίση έκανε τους Ισπανούς πιο υποψιασμένους και επιφυλακτικούς. Τους έκανε να κοιτούν πιο προσεκτικά τις τιμές κι έτσι ανάγκασαν αλυσίδες σαν το Mercadona να γίνουν πιο προσιτές προκειμένου να αντεπεξέλθουν στον σκληρό ανταγωνισμό απέναντι στα γερμανικά discounter.



Πηγή: DW



Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα