Στην Ελλάδα η πλατφόρμα Facebook Marketplace

Στην Ελλάδα ξεκίνησε από χθες να ενεργοποιείται σταδιακά το Facebook Marketplace, δηλαδή η δυνατότητα που δίνεται μέσα από το Facebook για απευθείας αγοραπωλησίες μεταξύ ιδιωτών, είτε αυτές αφορούν ένα ζευγάρι μεταχειρισμένες γόβες είτε ένα ολόκληρο σπίτι. Πρόκειται για την 26η χώρα όπου θα λειτουργεί το Facebook Marketplace, το οποίο ξεκίνησε το ταξίδι του στον κόσμο του Διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης τον Οκτώβριο του 2016, από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.

Τι είναι, όμως, το Facebook Marketplace; Μήπως ακόμη ένα είδος eBay; Μόνο από την άποψη ότι γίνονται αγοραπωλησίες μεταξύ ιδιωτών, φυσικών προσώπων. Σε αντίθεση με το eBay, δεν χρειάζεται κάποιος που έχει ήδη λογαριασμό στο Facebook να δημιουργήσει νέο, ενώ επίσης υπάρχει δυνατότητα τόσο ο πωλητής όσο και ο ενδιαφερόμενος αγοραστής να ελέγξουν ο ένας το προφίλ του άλλου. Ακόμη μία διαφορά είναι ότι δεν γίνονται πληρωμές μέσω του Facebook Marketplace. Για να αντιληφθεί κάποιος την επιτυχία αυτής της νέας πλατφόρμας, αρκεί να πούμε ότι τον Μάιο του 2017 αναρτήθηκαν προς πώληση στις ΗΠΑ 18 εκατομμύρια αντικείμενα.

Το Facebook Marketplace λειτουργεί ως εξής: αν θέλεις να πουλήσεις κάτι, βγάζεις φωτογραφία το αντικείμενο, προβαίνεις σε σύντομη περιγραφή του, αναγράφεις την τιμή πώλησης και την τοποθεσία και το αναρτάς στην ενότητα facebook marketplace. Ο ενδιαφερόμενος αγοραστής μπορεί να στείλει απευθείας μήνυμα στον πωλητή και να προβεί σε προσφορά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για τις αγοραπωλησίες που πραγματοποιούνται μέσω του Facebook Marketplace δεν υπάρχει κάποια χρέωση, κάποιας μορφής προμήθεια υπέρ του Facebook. Χρέωση, επίσης, δεν προβλέπεται ούτε για την καταχώριση των αγγελιών.

Οι γενικές κατηγορίες προϊόντων που προβλέπονται στο ελληνικό Facebook Marketplace είναι οι εξής: σπίτι και κήπος, αξεσουάρ ένδυσης, ηλεκτρονικά, οικογένεια (π.χ. βρεφικά είδη), χόμπι, ψυχαγωγία και αγγελίες (σπίτια και υπηρεσίες).

Κρίσιμη για την επιτυχία της εφαρμογής είναι η διασφάλιση της καταλληλότητας των προϊόντων που διατίθενται προς πώληση, καθώς και της αποφυγής εν γένει φαινομένων απάτης. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Καραντίπ Ανάντ, ο εκπρόσωπος της εν λόγω πλατφόρμας, ο οποίος χθες το απόγευμα ενημέρωσε σχετικά εκπροσώπους ελληνικών ΜΜΕ, υποστήριξε ότι «είναι πολύ αυστηρή η εμπορική πολιτική που εφαρμόζεται» και όταν εντοπίζονται ακατάλληλα αντικείμενα, αμέσως διαγράφονται. Επίσης, οι χρήστες του Facebook που εντοπίζουν ακατάλληλα αντικείμενα ή ύποπτες συμπεριφορές μπορούν να προβούν σε σχετική αναφορά στην πλατφόρμα.

Το ίδιο το Facebook Marketplace παρέχει κάποιες συμβουλές ασφαλείας. Πρώτον, συνιστά στους καταναλωτές να ζητούν πιστοποιητικό γνησιότητας ή απόδειξη αγοράς, ειδικά όταν πρόκειται να αγοράσουν αντικείμενο υψηλής αξίας. Δεύτερον, στην περίπτωση αγοράς αυτοκινήτου συνιστάται πρώτα ο ενδιαφερόμενος αγοραστής να εξετάζει την τιμή και σε έναν αξιόπιστο ιστότοπο και να μην εντυπωσιάζεται και παρασύρεται από εξαιρετικά χαμηλές τιμές. Τρίτον, το Facebook Marketplace συμβουλεύει η συνάντηση μεταξύ αγοραστή και πωλητή να γίνει καλύτερα σε δημόσιο χώρο (π.χ. μια καφετέρια), ενώ ειδικά στους πωλητές συνιστάται να αποφεύγουν να δέχονται πληρωμή με επιταγές.


kathimerini.gr


Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα