Η φαρμακοβιομηχανία που ξεκίνησε από την Παλλήνη και έφτασε στις ΗΠΑ

Η είσοδος στην αμερικανική αγορά φαρμάκου είχε προετοιμαστεί εδώ και καιρό από τον πρόεδρο της Pharmathen Βασίλη Κάτσο. Οι επενδύσεις στη μονάδα στις Σάπες Ροδόπης, ύψους 15 εκατ. ευρώ φέτος- σε συνέχεια των 10 εκατ. ευρώ που είχαν επενδυθεί πέρσι- για την επέκταση των γραμμών παραγωγής, αλλά και η διαρκής ενίσχυση του χαρτοφυλακίου με στόχευση σε καινοτόμες τεχνολογίες, δεν έδωσαν στη φαρμακοβιομηχανία μόνο το "εισιτήριο” για το λανσάρισμα των προϊόντων της στις ΗΠΑ, αλλά παράλληλα στρώνουν το δρόμο για μεγαλύτερη ανάπτυξη και διείσδυση στη διεθνή αγορά φαρμάκου.

Η πιστοποίηση από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων (FDA) στο εργοστάσιο στις Σάπες που ανακοινώθηκε χθες (το Capital.gr είχε γράψει για την επικείμενη επιθεώρηση από τον Ιούλιο) αποτελεί ένα ακόμη σημείο-σταθμό στη διαδρομή της φαρμακοβιομηχανίας. Τα σχέδια όμως του "Mr. Pharmathen” Β. Κάτσου, ο οποίος βρίσκεται στο "τιμόνι” της από 1993, είναι πολύ πιο μεγάλα.

Η Pharmathen ξεκίνησε από την Παλλήνη το 1969 από το Νίκο Κάτσο (σ.σ. πατέρα των Βασίλη και Νέλλης Κάτσου που αποτελούν σήμερα τους κύριους μετόχους) και πλέον συγκαταλέγεται μεταξύ των πιο κερδοφόρων και μεγαλύτερων εταιρειών στην Ελλάδα, με ρυθμό ανάπτυξης που ξεπερνά το 10% ετησίως τα τελευταία πέντε χρόνια. "Όχημα” για την ανάπτυξή της, οι συνεχείς επενδύσεις, τόσο στο κομμάτι των υποδομών, όσο και στην έρευνα και την ανάπτυξη. 

Ήταν η πρώτη ελληνική ιδιωτική εταιρεία που έλαβε- to 2014- χρηματοδότηση 25 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (European Investment Bank – EIB) για την ενίσχυση του προγράμματος Έρευνας και Ανάπτυξης καινοτόμων προϊόντων. Σταθμός ωστόσο στη μακρόχρονη πορεία της Pharmathen, η συμφωνία για την πώληση του πλειοψηφικού της πακέτου μετοχών στο διεθνές επενδυτικό fund BC Partners τον Ιούνιο του 2015. Η συμφωνία έδωσε μεγαλύτερη ώθηση στο επενδυτικό πλάνο, αλλά και στην ενίσχυση των ερευνητικών προγραμμάτων. Η παραγωγή ενέσιμων φαρμάκων με την τεχνολογία της παρατεταμένης αποδέσμευσης (LAI -Long Acting Injectable) και των χωρίς συντηρητικά οφθαλμικών διαλυμάτων ήταν δύο καινοτόμες τεχνολογίες που αναπτύχθηκαν από την ίδια. 

Τα επόμενα βήματα

Η στρατηγική που αναμένεται να ακολουθήσει η διοίκηση της βιομηχανίας μπορεί να χαρακτηριστεί "επιθετική”, τουλάχιστον από πλευράς στόχων για την ενίσχυση της παρουσίας της στο εξωτερικό. Το νέο στρατηγικό πρόγραμμα περιλαμβάνει επενδύσεις που θα ξεπεράσουν τα 100 εκατ. ευρώ μέχρι το 2020 σε έρευνα και ανάπτυξη φαρμακευτικών προϊόντων, και άλλα 50 εκατ. ευρώ στην παραγωγική μονάδα στις Σάπες για το λανσάρισμα στην αγορά των ΗΠΑ. Εξάλλου η στόχευση της βιομηχανίας παραμένει το διεθνές περιβάλλον, δεδομένου πως πάνω από 90% των κερδών προέρχονται από το εξωτερικό. Την ίδια στιγμή, η διοίκηση της επιχείρησης βρίσκεται σε συζητήσεις για εξαγορές, με στόχο να διευρύνει το προϊοντικό της χαρτοφυλάκιο και τις τεχνολογίες που διαθέτει.

Ο τζίρος της τη φετινή χρονιά αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, να ξεπεράσει τα 220 εκατ. ευρώ (από 200 εκατ. πέρσι), ενώ προβλέπεται στις προσεχείς χρήσεις να έχει διπλασιάσει τα οικονομικά της μεγέθη.

Σύμφωνα με τη Pharmathen, η πιστοποίηση από τον FDA ανοίγει το δρόμο να ανταγωνιστεί στην αμερικανική αγορά με ισχυρές φαρμακοβιομηχανίας σε πολλές κατηγορίες φαρμάκων στερέων μορφών και στα ενέσιμα φάρμακα παρατεταμένης δράσης, για τα οποία η Pharmathen είναι από τις ελάχιστες εταιρείες παγκοσμίως που διαθέτουν σήμερα τη μοναδική αυτή τεχνογνωσία. Η αμερικανική φαρμακευτική αγορά καλύπτει το 40% της παγκόσμιας βιομηχανίας φαρμάκου, με ετήσιο τζίρο 340 δισ. δολαρίων.

Η φαρμακοβιομηχανία έχει διεθνή παρουσία σε περισσότερες από 85 χώρες, απασχολεί περισσότερους από 1.100 εργαζόμενους, ενώ τα προϊόντα της είναι εγκεκριμένα σε όλες τις αγορές της Ε.Ε. και τα δικαιώματα διανομής τους εκχωρούνται στις 200 μεγαλύτερες φαρμακευτικές εταιρείες παγκόσμια. Είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής έρευνας- ανάπτυξης στην Ελλάδα με 30 εκατ. ευρώ ετησίως και η εξαγωγική της δραστηριότητα αγγίζει σχεδόν το 1% του συνόλου των εξαγωγών της χώρας. Στο χαρτοφυλάκιό της έχει περισσότερες από 8.500 εγκεκριμένες άδειες κυκλοφορίας προϊόντων.




Βασιλική Κουρλιμπίνη
capital.gr


Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα