Θα υπερβεί τα $4 τρις ο τζίρος του e-commerce έως το 2020

Χαμηλή παραμένει η συμμετοχή του ηλεκτρονικού εμπορίου στο συνολικό τζίρο του λιανεμπορίου σε παγκόσμιο επίπεδο. Σήμερα, οι ηλεκτρονικές πωλήσεις αντιπροσωπεύουν μόλις το 1/10 του συνολικού τζίρου του παγκόσμιου λιανεμπορίου. Ωστόσο, ο ρυθμός ανάπτυξης τους είναι τόσο ραγδαίος, που δείχνει ικανός να συμπαρασύρει στην ανοδική του πορεία το σύνολο του διεθνούς λιανεμπορίου. Σύμφωνα με έρευνα της Nielsen, παρά τη χαμηλή συμμετοχή τους στον συνολικό τζίρο, οι online πωλήσεις αυξάνονται με ρυθμό πενταπλάσιο του συνολικού λιανεμπορίου, επιβεβαιώνοντας ότι το e-commerce αποτελεί το μέλλον των πωλήσεων.

Η έρευνα της Nielsen δείχνει ότι σήμερα το e-commerce, στην καλύτερη περίπτωση, αντιπροσωπεύει μόνο το 1/10 του συνολικού τζίρου του λιανεμπορίου, παγκοσμίως, που ανέρχεται σε $28 τρις. Ωστόσο, οι ηλεκτρονικές πωλήσεις αυξάνονται με τέτοια ταχύτητα, που ευθύνονται σχεδόν για το μεγαλύτερο μέρος της ανόδου του λιανεμπορίου. 

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία της εταιρείας, οι πωλήσεις στην κατηγορία των Ταχέως Κινούμενων Καταναλωτικών Αγαθών (Global Fast-Moving Consumer Goods-FMCG) αυξάνονται, σε παγκόσμιο επίπεδο, κατά 4% ετησίως και ανέρχονται σήμερα σε $4 τρις. Την ίδια στιγμή, ο συνολικός τζίρος του e-commerce εκτιμάται ότι θα αυξάνεται κατά μέσο όρο ετησίως κατά 20%, για να φτάσει τα $4 τρις το 2020. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι, κατά τη διάρκεια της περιόδου πρόβλεψης, ένα ποσό $2,1 τρις θα προστεθεί στον παγκόσμιο τζίρο του ηλεκτρονικού εμπορίου, ενώ στον τομέα των FMCG το αντίστοιχο μέγεθος θα είναι της τάξης του $0,7 τρις. 

Είδη παντοπωλείου
Η ανάπτυξη του e-commerce, κατά τα επόμενα χρόνια, θα είναι σημαντική ακόμη και σε τομείς που, έως σήμερα, δεν έχουν παρά ισχνές επιδόσεις στο ηλεκτρονικό κανάλι, με τα είδη παντοπωλείου να αποτελούν έναν από αυτούς. Για παράδειγμα, ακόμη και σε αναπτυγμένες αγορές, όπως αυτή των ΗΠΑ, σήμερα η διείσδυση των online πωλήσεων στα Είδη Παντοπωλείου είναι υποτονικές. Ενώ μόνο το 23% των Αμερικανών αγοράζουν Είδη Παντοπωλείου δια της ηλεκτρονικής οδού, το ποσοστό αυτό αναμένεται να υπερ-τριπλασιαστεί τα επόμενα δέκα χρόνια. 

Ο ρόλος του smartphone

Όπως εξηγούν οι αναλυτές της Nielsen, υπάρχει σαφής συσχέτιση ανάμεσα στην κατοχή smartphone και στην ανοδική πορεία του e-commerce. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, το 70% της μεταβολής των συνολικών πωλήσεων του παγκόσμιου ηλεκτρονικού εμπορίου μπορεί να αποδοθεί στη συνδεσιμότητα και κυρίως, στο mobile internet. Στην περίπτωση του e-commerce, στα Είδη Παντοπωλείου μόνο το 40% των μεταβολών στον τζίρο συνδέεται με το mobile internet και τη συνδεσιμότητα με το 60% να αποδίδεται σε άλλους παράγοντες, οι οποίοι - όπως παρατηρούν οι αναλυτές - διαφέρουν ριζικά από περιοχή σε περιοχή. Για παράδειγμα, οι καταναλωτές του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν συνηθίσει να αγοράζουν online είδη παντοπωλείου λόγω δύο πολύ “ώριμων” ψηφιακά παικτών της αγοράς (Tesco και Ocado). Η Ινδία βρίσκεται στο αντίθετο άκρο του φάσματος, παρά το πολύ υψηλό ποσοστό διείσδυσης των smartphones στη χώρα.



sepe.gr


Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα