ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΗΣ ERGON ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ

[ERGONCON][slideshow]

Palco: «Σωσίβιο» από τράπεζες και Πρωτοδικείο για μια ιστορική επιχείρηση 100 ετών

Της Στεφανίας Σούκη

«Πράσινο φως» για τη συμφωνία εξυγίανσης με τις τράπεζες έλαβε την περασμένη Τέταρτη η ιστορική Palco με ιστορία από το 1917.

Η «Φανελοποιία ΠΑΛΚΟ Α.Ε.», η οποία αντιμετώπιζε τα τελευταία χρόνια της κρίσης σημαντικά προβλήματα ρευστότητας με ένα σύνολο οφειλών της τάξεως των 8,5 εκατ. ευρώ (σε τράπεζες, ΙΚΑ- Δημόσιο κι εργαζομένους), είχε καταθέσει, μέσω του δικηγορικού γραφείου Tρανώρης Ευάγγελος & Συνεργάτες, αίτηση άμεσης επικύρωσης συμφωνίας εξυγίανσης με τη νέα διαδικασία. Η συμφωνία περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την μετατροπή του δανεισμού της εταιρείας σε μακροπρόθεσμο και την πλήρη αποπληρωμή των οφειλών της στις τρεις βασικές πιστώτριες τράπεζες (Alpha, Πειραιώς και Attica Bank) με παράλληλη νέα χρηματοδότηση έναντι πρόσθετων εξασφαλίσεων, την ρύθμιση των οφειλών σε ΙΚΑ και εφορία αλλά και καταβολή των οφειλομένων στους εργαζόμενους.

Η Palco, από τα πλέον ιστορικά ονόματα στο χώρο των εσωρούχων, με πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο τον κ. Φράνκο Σαλέρνο, είχε υποστεί απώλειες στις πωλήσεις της τα τελευταία χρόνια, ενώ τα προβλήματα εντάθηκαν όταν οι προμηθευτές εν μέσω κρίσης, έκοψαν τις πιστώσεις για την αγορά πρώτων υλών με αποτέλεσμα τη συσσώρευση οφειλών.

Η εταιρεία, η οποία διατηρεί σήμερα την παραγωγική μονάδα της Κομοτηνής, έχει πλέον σταθεροποιήσει τις πωλήσεις της μέσα στην κρίση στα πέριξ των 3,6- 4 εκατ. ευρώ- ανάλογα με τη χρονιά- όταν το 2007 ο τζίρος ήταν στα 10,1 εκατ. ευρώ και το 2009 στα 15,55 εκατ. ευρώ. Μάλιστα το 2009 η Palco περιλαμβανόταν και στην 20άδα με τις μεγαλύτερες εταιρείες ένδυσης με βάση τον τζίρο της.

Η Palco είχε βρεθεί στο επίκεντρο και προ δεκαπενταετίας όταν η τότε ελβετική μητρική της, η Schiesser Group είχε λάβει την απόφαση για παύση της λειτουργίας της παραγωγικής εγκατάστασης στην Αθήνα της τότε θυγατρικής της βιομηχανίας εσωρούχων Schiesser Pallas, η οποία είχε κριθεί ως μη ανταγωνιστική, στο πλαίσιο του γενικότερου σχεδίου αναδιάθρωσης του ομίλου, με αποτέλεσμα την απώλεια τότε 560 θέσεων εργασίας.

Σήμερα η εταιρεία διατηρεί τη μονάδα στην Κομοτηνή, η οποία κλείνει πλέον 20ετία και όταν είχε ολοκληρωθεί, το 1998, είχε θεωρηθεί από τις πρότυπες και υπερσύγχρονες μονάδες πλεκτικής.

Οι ημερομηνίες- σταθμοί

1917: Ένας νεαρός δικηγόρος από την Πάτρα ιδρύει στην Αθήνα, μια από τις πρώτες φανελοποιίες στην Ελλάδα. Το όνομά του, Ανδρέας Παλαιολόγος. Η εταιρεία του πολύ γρήγορα αναπτύσσεται, ξεχωρίζει και γίνεται έργο ζωής, αποκτώντας την επωνυμία PALCO. Μέσα σε λίγα χρόνια τα εσώρουχα Palco γίνονται συνώνυμα της άφθαστης ποιότητας και κατακτούν την πρώτη θέση στην αγορά.

1967: Η PALCO 50 χρόνια μετά την ίδρυση της έχοντας αναπτύξει την απαραίτητη δυναμική εγκαινιάζει την συνεργασία της με τον ελβετικό όμιλο Schiesser, έναν από τους πρωτοπόρους στην παραγωγή εσωρούχων στην Ευρώπη, αυξάνοντας την παραγωγή στα 6,000,000 τμχ ετησίως.

1985: Μια νέα εποχή αρχίζει. Η PALCO γίνεται και επίσημα μέλος του Ελβετικού πολυεθνικού ομίλου Schiesser. Ο όμιλος πλέον αριθμεί εργοστάσια από την Ευρώπη και την Χιλή μέχρι το Hong Kong και την Ινδία και παρουσιάζει ένα εκτεταμένο δίκτυο πωλήσεων στην Ευρώπη την Αμερική και τον Καναδά. Μέσω της στρατηγικής ανάπτυξης το εργοστάσιο στην Ελλάδα εκσυγχρονίζεται, οργανώνεται το τμήμα marketing, υιοθετούνται νέοι τρόποι προβολής και η παραγωγή και οι πωλήσεις αυξάνονται κατακόρυφα.

1995: Η PALCO είναι Νο1 στα ανδρικά σλιπ και στις γυναικείες φανέλες, θέση που θα κρατήσει για πολλά χρόνια.

1998: Η εταιρεία επενδύει περισσότερα από 5 εκατομμύρια ευρώ για την κατασκευή του νέου υπερσύγχρονου εργοστασίου πλεκτικής στην Κομοτηνή. Η επένδυση ολοκληρώνεται με την μετεγκατάσταση τόσο του κέντρου διανομής όσο και των γραφείων διοίκησης σε νέες κτηριακές υπόδομες το 2005.

2003: Ο πολυεθνικός όμιλος ανακοινώνει το κλείσιμο του εργοστασίου, λόγω μη ανταγωνιστικού κόστους, στα Κάτω Πετράλωνα και την μεταφορά του σε βουλγαρικό έδαφος

2012:Ένας ακόμη σημαντικός σταθμός στην ιστορία της PALCO όταν τις μετοχές της εταιρείας αποκτά η «Horizon Capital Management».
Σήμερα, η PALCO παράγει και διαθέτει ανδρικά, γυναικεία παιδικά εσώρουχα και ανδρικές πιτζάμες, με ένα δίκτυο που αριθμεί περισσότερα από 700 σημεία πώλησης, έχει παρουσία σε τα μεγάλα πολυκαταστήματα στην Ελλάδα και την Κύπρο καθώς και σε επιλεγμένα καταστήματα στην Ν. Αφρική.newmoney.gr


Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα


                                                                 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

[ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ][stack]

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

[ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ][btop]

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

[ΕΝΕΡΓΕΙΑ][grids]

TECHNEWS

[ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ][btop]