Markit: Βελτιώνονται οι συνθήκες στον ελληνικό μεταποιητικό τομέα

Βελτιώνονται οι συνθήκες για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον ελληνικό μεταποιητικό τομέα σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας της IHS Markit.

Ειδικότερα ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της IHS Markit για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (Purchasing Managers’ Index– PMI) –ένας σύνθετος δείκτης που έχει σχεδιαστεί για να μετρά την απόδοση της μεταποιητικής οικονομίας– κατέγραψε τιμή πάνω από το σημείο μηδενικής μεταβολής των 50 μονάδων τον Σεπτέμβριο, υποδεικνύοντας περαιτέρω βελτίωση των συνθηκών του ελληνικού μεταποιητικού τομέα.

Επιπλέον, κλείνοντας στις 52,8 μονάδες, τιμή υψηλότερη από τις 52,2 μονάδες του Αυγούστου, η πρόσφατη μέτρηση υπέδειξε την τέταρτη συνεχή βελτίωση των συνθηκών του ελληνικού μεταποιητικού τομέα και τη δριμύτερη από τον Ιούνιο του 2008.

Στην ανάπτυξη συνέβαλε ακόμα μία σημαντική αύξηση των νέων παραγγελιών, η δριμύτερη που έχει καταγραφεί σε διάστημα μεγαλύτερο των τριάμισι ετών. Τα στοιχεία υπέδειξαν ότι η αύξηση των νέων εργασιών επικεντρώθηκε στις εγχώριες αγορές, καθώς οι νέες παραγγελίες εξαγωγών μειώθηκαν τον Σεπτέμβριο, μολονότι σε μικρό βαθμό.

Στηριζόμενοι στην ενισχυμένη ζήτηση των πελατών, οι Έλληνες κατασκευαστές αύξησαν την παραγωγή τους για τέταρτο συνεχή μήνα τον Σεπτέμβριο. Επιπλέον, ο ρυθμός αύξησης ήταν ο εντονότερος που έχει καταγραφεί σε διάστημα μεγαλύτερο των εννέα ετών. Η αύξηση προήλθε από τους παραγωγούς καταναλωτικών και κεφαλαιουχικών αγαθών, ενώ μείωση καταγράφηκε από τους κατασκευαστές ενδιάμεσων αγαθών.

Παρά την αύξηση της παραγωγής, τα αποθέματα ετοίμων προϊόντων μειώθηκαν για δεύτερο συνεχή μήνα, καθώς οι εταιρείες χρησιμοποίησαν τα υφιστάμενα αποθέματά τους για να ανταποκριθούν στις νέες παραγγελίες.

Έχοντας να αντιμετωπίσουν αυξημένες απαιτήσεις παραγωγής, οι Έλληνες κατασκευαστές προσέλαβαν επιπρόσθετους εργαζομένους για πέμπτο συνεχή μήνα τον Σεπτέμβριο, μολονότι με ελαφρώς ασθενέστερο ρυθμό από τον Αύγουστο. Το γεγονός αυτό συνέβαλε σε περαιτέρω μείωση των αδιεκπεραίωτων εργασιών.

Οι εταιρείες αύξησαν την αγοραστική τους δραστηριότητα για τρίτο συνεχή μήνα τον Σεπτέμβριο. Παρόλ’ αυτά, τα αποθέματα προμηθειών εξακολούθησαν να μειώνονται.

Ο μέσος χρόνος παράδοσης προμηθειών επιμηκύνθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από τον Μάιο, καθώς η αυξημένη ζήτηση των πελατών άσκησε πιέσεις στις αλυσίδες προμηθειών.

Εξάλλου, η αύξηση των τιμών εισροών επιταχύνθηκε στο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί σε διάστημα πέντε μηνών, με βάση τις συχνές αναφορές για υψηλότερο κόστος πρώτων υλών. Παρόλ’ αυτά, οι μέσες τιμές χρέωσης αυξήθηκαν με ασθενέστερο ρυθμό από τον αντίστοιχο του Αυγούστου.

Τέλος, οι κατασκευαστές παρέμειναν αισιόδοξοι ότι η παραγωγή θα αυξηθεί μέσα στους επόμενους 12 μήνες, λόγω των αναφορών για επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες και των θετικών προβλέψεων σε σχέση με τις πωλήσεις σε πελάτες του εξωτερικού.



Πηγή: ΑΠΕ


Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα