Ανανέωση των αδειών αναμένουν Cosmote, Vodafone, Wind

Χωρίς εκπλήξεις πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση ενδιαφέροντος για τη συμμετοχή στον διαγωνισμό ανανέωσης/εκχώρησης των αδειών κινητής τηλεφωνίας στη ζώνη των 1800 MHz (DCS-1800). Οι τρεις υφιστάμενες επιχειρήσεις, Cosmote, Vodafone και Wind Hellas, έδωσαν το «παρών» και όλοι πλέον αναμένουν την ανανέωση των σχετικών αδειών των τριών επιχειρήσεων και των συχνοτήτων τους, διάρκειας μέχρι το 2033. Ο διαγωνισμός θα γίνει μέσω δημοπρασίας, από την οποία το συνολικό τίμημα που θα καταβληθεί αναμένεται να ανέλθει σε 200,7 εκατ. ευρώ. Δηλαδή θα αντιστοιχεί στην τιμή εκκίνησης της δημοπρασίας. Από αυτά, τα 82,5 εκατ. ευρώ θα διαθέσει η Cosmote για την ανανέωση των πέντε μπλοκ συχνοτήτων που κατέχει στη συγκεκριμένη περιοχή και από 59 εκατ. ευρώ οι εταιρείες Vodafone και Wind για να ανανεώσουν συνολικά έξι τμήματα συχνοτήτων. Εκπληξη θα αποτελούσε μια σύγκρουση των επιχειρήσεων για κάποιο μπλοκ συχνοτήτων. Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί αρχές Νοεμβρίου, πιθανώς στις 6 του μηνός. Η ΕΕΤΤ τις επόμενες ημέρες θα εξετάσει τους φακέλους που κατατέθηκαν χθες και θα ανακοινώσει τους συμμετέχοντες στον διαγωνισμό.

Στο μεταξύ, τη Δευτέρα η Ρυθμιστική Αρχή ανακοίνωσε για πρώτη φορά τα αποτελέσματα μεγάλης έρευνάς της για την ποιοτική και ποσοτική κάλυψη των δικτύων κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα τα στοιχεία που ανήρτησε η ΕΕΤΤ στον δικτυακό της τόπο παρουσιάζουν τα ποσοστά ποσοτικής και ποιοτικής κάλυψης, σε περίπου 15 πόλεις ή/και νησιά της χώρας, τους βασικούς οδικούς άξονες της και σε σημεία σημαντικού ενδιαφέροντος, όπως πλατείες, αεροδρόμια, λιμάνια, σταθμούς οχημάτων, τρένων κ.λπ.

Βασικό συμπέρασμα είναι ότι και τα τρία δίκτυα κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα προσφέρουν ικανοποιητική κάλυψη των σημείων που ελέγχθηκαν σε ό,τι αφορά τις υπηρεσίες τεχνολογίας GSM και UMTS, δηλαδή υπηρεσίες 2ης και 3ης γενιάς. Εκεί που διαφοροποιούνται αισθητά είναι στις υπηρεσίες δικτύου LTE, 4ης γενιάς, που είναι και οι περισσότερο περιζήτητες σήμερα. Στη συγκεκριμένη τεχνολογία τo δίκτυο της Cosmote υπερέχει έναντι των άλλων δύο ανταγωνιστών της, καθώς τα στοιχεία της δείχνουν ότι προσφέρει μεγαλύτερη αλλά και καλύτερη κάλυψη δικτύου. Οι ταχύτητες που προσφέρει η Cosmote είναι στις περισσότερες περιπτώσεις τουλάχιστον διπλάσιες των ανταγωνιστών της, είτε αφορούν στο «ανέβασμα» είτε στο «κατέβασμα» των δεδομένων. Την Cosmote στους δείκτες ποιότητας και κάλυψης δικτύου ακολουθεί η Vodafone και τέλος βρίσκεται η Wind.

Σε ό,τι αφορά την κάλυψη δικτύου GSM και UMTS, η κάλυψη είναι στο 100% για τα αστικά κέντρα της ηπειρωτικής Ελλάδας, αλλά υποχωρεί σημαντικά στα νησιά. Ειδικά στα ακριτικά νησιά, όπως η Λέσβος και η Σάμος, η γεωγραφική κάλυψη κυμαίνεται κάτω από το 90% και για τα τρία δίκτυα. Σε νησιά όπως η Κέρκυρα και η Ρόδος η κάλυψη ξεπερνά το 90% αλλά βρίσκεται μακριά από το 100%. Σημειώνεται ότι τα δίκτυα GSM και UMTS χρησιμοποιούνται κυρίως για την τηλεφωνία. Επίσης κάλυψη σχεδόν 100% έχουν οι μεγάλοι οδικοί άξονες, όπως ΠΑΘΕ, Αντίρριο-Ιωάννινα, Θεσ/νίκη-Καβάλα κ.ο.κ.

Σε ό,τι αφορά την κάλυψη δικτύου 4ης γενιάς, αυτή αγγίζει το 100% στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα, Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ υποχωρεί στην επαρχία και ειδικά στην νησιωτική Ελλάδα. Η ΕΕΤΤ υπόσχεται ότι θα επεκτείνει τη μετρητική της έρευνα και σε άλλες περιοχές της χώρας.



kathimerini.gr


Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα