Ιατρικό Αθηνών: Το τοπίο είναι ενδιαφέρον για νέες επενδύσεις

Προάγγελο επερχόμενων αλλαγών στον κλάδο χαρακτηρίζει το Ιατρικό Αθηνών τα δύο πρόσφατα deals στη αγοράς της ιδιωτικής περίθαλψης: την εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου του νοσοκομείου Metropolitan από το fund CVC CapitalPartners αλλά και την εξαγορά του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής από την EXINFinancial Services Holding B.V. 

Όπως αναφέρει η διοίκηση του ομίλου στην οικονομική έκθεση του α’ εξαμήνου, οι πρώτες ανακατατάξεις στο χώρο έχουν ξεκινήσει και θα ακολουθήσουν κι άλλες, καθώς το κλίμα για επενδύσεις και για επέκταση είναι θετικό για τρεις βασικούς λόγους: πρώτον, υπάρχουν γεωγραφικές περιοχές όπου η ζήτηση δεν καλύπτεται από την υφιστάμενη προσφορά, δεύτερον γιατί η αύξηση του τουρισμού στη χώρα μας, η διεύρυνση του χρόνου της τουριστικής περιόδου και η προσέλκυση ειδικών ομάδων πληθυσμού, προϋποθέτουν καλύτερη προσφορά υπηρεσιών Υγείας και τρίτον επειδή η μείωση των ενεργών κλινών νοσηλείας στα δημόσια νοσοκομεία και οι οικονομικές και ταμειακές αδυναμίες του ΕΟΠΥΥ κάνουν το τοπίο ενδιαφέρον για νέες επενδύσεις.

Στον αντίποδα εντούτοις, σύμφωνα με τη διοίκηση της εισηγμένης, ο κλάδος της ιδιωτικής Υγείας εξακολουθεί να ταλανίζεται από τη μη εξόφληση των παλαιοτέρων υπολοίπων περιόδου 2007-2011 από τα δημόσια ασφαλιστικά ταμεία, την επιβολή του clawback και του rebate (αναγκαστικές επιστροφές και εκπτώσεις που φέτος αναμένεται να αγγίξουν για την εισηγμένη τα 27 εκατ. ευρώ) από τη Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, τις μεγάλες καθυστερήσεις πληρωμών τρεχουσών υποχρεώσεων, και από τη μη υπογραφή εντός και του α’ εξαμήνου της νέας σύμβασης μεταξύ του Οργανισμού και των ιδιωτικών κλινικών. 

Ο Όμιλος δηλώνει έτοιμος να πρωταγωνιστήσει στα νέα δεδομένα που θα διαμορφωθούν. Η επενδυτική στρατηγική που φαίνεται πως θα ακολουθήσει συμπίπτει με την αναμενόμενη πώληση του νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν από την Τράπεζα Πειραιώς που ελέγχει κατά 100% την ιδιοκτήτρια του νοσοκομείου "Ημιθέα Α.Ε.", η οποία, όπως λένε οι πληροφορίες τοποθετείται μέσα στο 2018. Εξάλλου η διοίκηση του ομίλου έχει εξαρχής δηλώσει το ενδιαφέρον της για το νοσοκομείο.

Το Ιατρικό Αθηνών δείχνει πάντως να έχει επιστρέψει οριστικά στην κερδοφορία, η οποία ξεκίνησε κατά την προηγούμενη χρήση. Σύμφωνα με τα εξαμηνιαία οικονομικά αποτελέσματα, ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 85,3 εκατ. ευρώ έναντι 82,5 εκατ. το ίδιο διάστημα το 2016, σημειώνοντας αύξηση κατά 3,33%, ενώ τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν 5,14 εκατ. ευρώ 1.15 εκατ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο, καταγράφοντας αύξηση κατά 347%, περίπου. Παράλληλα, αυξήθηκε κατά 2% ο μέσος αριθμός του απασχολούμενου προσωπικού (2.892 εργαζόμενοι). 

Η διοίκηση της εισηγμένης σημειώνει πως μέχρι και το τέλος του έτους η θετική πορεία είναι μη αναστρέψιμη, ενώ τα αποτελέσματα δικαιώνουν την απόφασή για την στρατηγική που ακολούθησε, τόσο στο σκέλος των εσόδων (με τη διεύρυνση των συνεργασιών με ασφαλιστικές εταιρείες στην κατεύθυνση της αύξησης της πελατειακής βάσης και της μείωσης της εξάρτησης από τον ΕΟΠΥΥ), όσο και στο κομμάτι του περιορισμού των λειτουργικών δαπανών. Όπως αναφέρει, θα ακολουθήσει το ίδιο μοντέλο λειτουργίας και το επόμενο διάστημα.

Συμπληρώνει ακόμη πως θα συνεχίσει την προσπάθεια βελτίωσης της εισπραξιμότητας από πελάτες παλαιούς και νέους πέραν του ΕΟΠΥΥ, εκτιμώντας πως θα υπάρξει βελτίωση στις ταμειακές εισροές μέσα από την αύξηση των λειτουργικών δραστηριοτήτων και την πολιτική συγκράτησης των εξόδων.



capital.gr


Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα