Γιατί οι ελληνικές βιομηχανίες ενώνουν τις δυνάμεις τους

της Αλεξάνδρας Γκίτση

Την Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου στη Σωρού 22 στο Μαρούσι, οι εκπρόσωποι περισσότερων από 30 ελληνικών βιομηχανιών βρέθηκαν στα κεντρικά γραφεία της Ελληνικής Παραγωγής, του φορέα που ιδρύθηκε για την προβολή του ρόλου της μεταποιητικής βιομηχανίας στη χώρα.

Αν και μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστά τα ονόματα των νέων μελών της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Οργάνωσης, πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν πως μεταξύ των νέων μελών είναι γνωστά ονόματα της ελληνικής βιομηχανικής κοινότητας και θυγατρικές πολυεθνικών εταιρειών που έχουν παραγωγική παρουσία στην Ελλάδα.

Δηλαδή λίγους μόλις μήνες μετά την ίδρυση της, η Ελληνική Παραγωγή, στα ιδρυτικά μέλη της οποίας είναι η ΑΓΕΤ Ηρακλής, η ΕΛΒΑΛ, η ΧΑΛΚΟΡ, η ΠΑΚΟ κ.ά, έχει υπερτριπλασιάσει τη δύναμη των μελών της, ενώ ενδιαφέρον να ενταχθούν στους κόλπους της έχουν εκδηλώσει και άλλες, όπως λένε πηγές κοντά στον φορέα.

Βέβαια το μείζον στη συγκυρία δεν είναι μόνο η αύξηση των μελών της Ελληνικής Παραγωγής και η συστράτευση τους κάτω από μια κοινή ομπρέλα. Αλλά η ενίσχυση της μεταποίησης στην Ελλάδα. Στόχευση, η οποία στη συγκυρία έχει πέσει πάνω στο νέο κύμα αποεπένδυσης από τη χώρα.

Τελευταίο κρούσμα, σε αυτό τον μακρύ κατάλογο, η ανακοίνωση πριν από λίγα εικοσιτετράωρα της Froneri (πρώην Nestle) ότι κλείνει το εργοστάσιο παγωτού που διατηρεί στον Ταύρο. Την ίδια ώρα η πρόθεση της Ελαΐς – Unilever, να πουλήσει τα brand ελαιολάδου της και το εργοστάσιο της στην Πειραιώς δεν εγγυάται ότι ο νέος ιδιοκτήτης θα διατηρήσει την παραγωγή στην Ελλάδα.

Ίσως όμως στη συγκυρία είναι πιο σημαντικό, όσο ποτέ τα τελευταία χρόνια, αφ ενός οι εν Ελλάδι βιομήχανοι, όχι μόνο να "μετρηθούν" αλλά και να δώσουν το στίγμα, για την ανάπτυξη του βιομηχανικού μεταποιητικού τομέα στη χώρα. Αυτό επιχειρεί η Ελληνική Παραγωγή. Δηλαδή, ο ελληνικός μεταποιητικός κλάδος ο οποίος όπως σημειώνουν στελέχη του φορέα παραμένει η βαριά βιομηχανία της χώρας, να ξαναμπεί στο κάδρο.

Στο κάδρο της δημόσιας συζήτησης σε πρώτη φάση, προκειμένου να προχωρήσουν όλες εκείνες οι μεταρρυθμίσεις και η μείωση της γραφειοκρατίας, οι οποίες δεν κοστίζουν όπως αναφέρουν στο Capital.gr στελέχη της, ώστε σε βάθος πενταετίας, η βιομηχανία να συμμετάσχει με 11% στο ΑΕΠ της χώρας. Σήμερα η συμμετοχή της βιομηχανίας στο ΑΕΠ της χώρας έχει περιορισθεί στο 8,8% από 11,2% που ήταν το 1995 και από 17% που είναι ο μέσος όρος της Ευρώπης.

Τα ιδρυτικά μέλη της Ελληνικής Παραγωγής, τα στελέχη αυτής αλλά και εκπρόσωποι εταιρειών που εντάχθηκαν πρόσφατα στο δυναμικό της, εκτιμούν ότι αυτό μπορεί να γίνει. Πιστεύουν ότι η κατάσταση στη χώρα μπορεί να αλλάξει, τονίζοντας πως ο ρόλος της βιομηχανίας στην εθνική οικονομία παραμένει σημαντικός. 

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του ΙΟΒΕ το 31% του ΑΕΠ (55 δισ. ευρώ) και της απασχόλησης (1,24 εκατ. απασχολούμενοι) στην Ελλάδα οφείλεται ή συνδέεται άμεσα ή έμμεσα με τη μεταποίηση. Δηλαδή για κάθε 1 ευρώ προστιθέμενης αξίας της μεταποίησης, στο ΑΕΠ της ελληνικής οικονομίας προστίθενται συνολικά 3,1 ευρώ. Και για κάθε 1 εκατ. ευρώ κύκλου εργασιών της μεταποίησης, στην απασχόληση της Ελλάδας προστίθενται συνολικά 22 θέσεις εργασίας ενώ για κάθε θέση εργασίας στη μεταποίηση δημιουργούνται συνολικά στην οικονομία 3,5 θέσεις.

Την ίδια ώρα η χώρα εξακολουθεί να μένει "μετεξεταστέα” σε ότι αφορά την ανταγωνιστικότητα. Σύμφωνα με την έκθεση για την παγκόσμια ανταγωνιστικότητα 2017/2018 του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (World Economic Forum – WEF), η Ελλάδα κατατάσσεται στην 87η θέση μεταξύ 137 χωρών, από την 86η θέση πέρυσι. Δηλαδή η Ελλάδα σε όρους ανταγωνιστικότητας βρίσκεται πίσω από το Ιράν, την Αλβανία και το Τατζικιστάν ενώ κατατάσσεται στην 137η θέση λόγω της υψηλής φορολογίας.




capital.gr


Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα