Πτώση τιμών ακινήτων στο Λονδίνο για πρώτη φορά μετά το 2009

Οι τιμές των ακινήτων στο Λονδίνο υποχώρησαν για πρώτη φορά, σε ετήσια βάση, από το ξέσπασμα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, ανακοίνωσε χθες η Νationwide Building Society. Οι τιμές υποχώρησαν κατά 0,6% στο Λονδίνο το τρίτο τρίμηνο του 2017, επίδοση που είναι η χειρότερη από το 2009 για την αγορά κατοικίας στη βρετανική πρωτεύουσα. Μάλιστα, η επίδοση της αγοράς του Λονδίνου ήταν η ασθενέστερη σε ολόκληρη τη Βρετανία για πρώτη φορά από το 2005. Η αβεβαιότητα που έχει προκαλέσει η απόφαση των Βρετανών να εγκαταλείψουν την Ευρωπαϊκή Ενωση επέφερε πλήγμα στην αγορά κατοικιών του Λονδίνου, αν και η γενικότερη έλλειψη κατοικιών έχει συμβάλει καθοριστικά στη διατήρηση των τιμών σε υψηλά επίπεδα.

Η Τράπεζα της Αγγλίας στέλνει τις τελευταίες εβδομάδες ολοένα και πιο ισχυρά μηνύματα ότι πρόκειται να αυξήσει σύντομα τα επιτόκια δανεισμού για πρώτη φορά τα τελευταία δέκα χρόνια, απόφαση που αναμένεται να επηρεάσει και τις τιμές των ακινήτων. «Βλέπουμε στο Λονδίνο ιδιαίτερη επιβράδυνση», λέει στο Bloomberg ο Ρόμπερτ Γκάρντνερ, επικεφαλής οικονομολόγος της Nationwide. «Υπό την προϋπόθεση ότι η οικονομία δεν θα εξασθενήσει περισσότερο, περιμένουμε πως θα είναι μικρή η επίπτωση στις τιμές των κατοικιών από μια μικρή αύξηση των επιτοκίων δανεισμού», προσθέτει.

Τον Σεπτέμβριο, η μέση τιμή των κατοικιών στη Βρετανία αυξήθηκε κατά 2% σε ετήσια βάση και κατά 0,2% σε σχέση με τον Αύγουστο. Ωστόσο, έναν χρόνο νωρίτερα ο ετήσιος ρυθμός αύξησης της τιμής των κατοικιών στη Βρετανία ήταν περισσότερο από 5%. Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν κάποια πρώτα σημάδια ότι ανακάμπτει η οικονομική εμπιστοσύνη στη Βρετανία μετά την επιβράδυνση του πρώτου εξαμήνου. Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης της GfK ενισχύθηκε κατά μία μονάδα τον Σεπτέμβριο και ενώ ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης της Lloyds ανέβηκε από το χαμηλότερο επίπεδο του 2017 όπου είχε βρεθεί. Αυτά είναι καλά σημάδια για την κατανάλωση που έχει επιβραδυνθεί εξαιτίας της ανόδου που προκάλεσε η υποχώρηση της ισοτιμίας της στερλίνας μετά το δημοψήφισμα για το Brexit.



kathimerini.gr


Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα