Μία αμερικανική startup αξίας 20 δισ. δολαρίων

Προσφέρει χώρους εργασίας και επαγγελματικών συναντήσεων, ονομάζεται WeWork, ξεκίνησε από τη Νέα Υόρκη και είναι η έκτη μεγαλύτερη νεοφυής εταιρεία (startup) στον κόσμο, με κριτήριο την αποτίμησή της στα 20 δισ. δολάρια. Αντιστοίχως, στις Ηνωμένες Πολιτείες, συνολικά, κατατάσσεται στην τρίτη θέση μετά την Uber και την Airbnb, ενώ στην πόλη της Νέας Υόρκης είναι η μεγαλύτερη. Τους τελευταίους τρεις μήνες κατόρθωσε να συγκεντρώσει χρηματοδότηση 4,4 δισ. δολαρίων, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του ο ειδησεογραφικός ιστότοπος www.businessinsider.com. Παρ’ όλα αυτά, πολλοί αναλυτές και επενδυτές αναρωτιούνται αν όντως αξίζει 20 δισ. δολάρια.

Τη WeWork, η οποία σήμερα έχει 165 χώρους γραφείων στις ΗΠΑ και σε άλλες 17 χώρες του κόσμου, με 150.000 μέλη, ίδρυσαν ο αρχιτέκτονας Μιγκέλ Μακέλβι και ο επιχειρηματίας Ανταμ Νιούμαν. Στις αρχές της δεκαετίας του 2000 γνωρίστηκαν και αποφάσισαν να συνεργαστούν. Σε μια ξενοίκιαστη αποθήκη ίδρυσαν το Green Desk, μία πρωτόλεια εκδοχή της WeWork.

Οι πελάτες τους, που αποκαλούνταν «μέλη», μπορούσαν με τον μήνα να ενοικιάζουν είτε ένα γραφείο είτε ένα ολόκληρο δωμάτιο με γραφεία. Οι Νιούμαν και Μακέλβι έβγαλαν χρήματα από το ενοίκιο, προσφέροντας ό,τι ήθελε μία μικρή εταιρεία ή μεμονωμένα άτομα: ευρύχωρα γραφεία, αίθουσες συνεδριάσεων, εκτυπωτές, γρήγορο Ιντερνετ και εξοπλισμένη κουζίνα.

Οταν ξέσπασε η χρηματοπιστωτική κρίση το 2008, η Green Desk πήγαινε περίφημα. Πολλοί άνθρωποι που απολύονταν πήγαιναν εκεί για να βρουν κάποια εναλλακτική λύση και να φτιάξουν τη δική τους νεοφυή επιχείρηση (startup). Οπως σωστά είχε διαβλέψει ο Ανταμ Νιούμαν, οι άνθρωποι που απολύονταν επέλεγαν την Green Desk, επειδή ήθελαν να ανήκουν σε μια κοινότητα. To 2010 πούλησαν την εταιρεία, ενοικίασαν έναν όροφο 280 τ.μ. και ίδρυσαν τη WeWork, η οποία μέσα σε έναν μήνα άρχισε να τους αποδίδει κέρδη. Η ενοικίαση επαγγελματικού χώρου για τους Νιούμαν και Μακέλβι είναι απλώς κομμάτι του συνολικού οικοσυστήματος που οραματίζονται. Μέσα σε αυτό εντάσσονται διαμερίσματα, γυμναστήρια, κουρεία κ.λπ., τα οποία θα εξυπηρετούν τις ανάγκες όσων θέλουν να ζήσουν τη ζωή τους σε μία κοινότητα. «Θέλουμε να ανταποκριθούμε στο αίτημα των ανθρώπων που θέλουν να ζήσουν συλλογικά, με λιγότερα υλικά αγαθά, δίδοντας έμφαση στο πραγματικό νόημα της ζωής», επισημαίνει στο www.businessinsider.com ο Μιγκέλ Μακέλβι.

H WeWork κίνησε την προσοχή των επενδυτικών κεφαλαίων Benchmark, που ήταν από τους πρώτους επενδυτές σε νεοφυείς εταιρείες, όπως οι Twitter και Uber. Ο πρώτος γύρος χρηματοδότησης το 2014 απέφερε στους Νιούμαν και Μακέλβι 17 εκατ. δολάρια. Πολλοί επικρίνουν τη WeWork, επειδή η επιτυχία της εξαρτάται από την επιτυχία των νεοφυών εταιρειών (startup) που φιλοξενεί στους χώρους της και όχι επειδή έχει ακίνητα και τα εκμεταλλεύεται. Το επόμενο εγχείρημα των δύο φίλων ήταν το WeLive, μία εταιρεία ενοικίασης πλήρως εξοπλισμένων διαμερισμάτων και κατοικιών, όπου ο ενδιαφερόμενος ενοικιάζει το δωμάτιό του και μοιράζεται μαζί με τους άλλους τους κοινόχρηστους χώρους, τις υπηρεσίες καθαριότητας, το γρήγορο Ιντερνετ, ενώ έχει την ευκαιρία να κάνει και νέους φίλους – απευθύνεται σε όσους επιθυμούν τρόπον τινά να ζήσουν κοινοβιακή ζωή. Ενα εξοπλισμένο στούντιο στη Νέα Υόρκη έχει ενοίκιο 3.000 και στο Αρλινγκτον στη Βιρτζίνια 1.500 δολάρια.



kathimerini.gr


Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα