Το Crowd Dialog για τις νέες μορφές χρηματοδότησης σε συνέδριο της ΕΤΕ

Πραγματοποιήθηκε χθες στην Αθήνα το συνέδριο Crowd Dialog Europe 17 σε συνεργασία της Εθνικής Τράπεζας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το οποίο παρακολούθησαν περισσότεροι από 400 Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και εκπρόσωποι επιχειρηματικών και κοινωνικών φορέων.

Με βασικό στόχο «την αξιοποίηση της δύναμης των πολλών για το ευρύτερο καλό», το Crowd Dialog Europe 17 αποτελεί έναν προβεβλημένο ευρωπαϊκό θεσμό που αφορά σε πρωτοποριακές μορφές χρηματοδότησης, με την αξιοποίηση της δύναμης του πλήθους μέσα από φορείς και δράσεις που αφορούν στην κοινωνία και αναπτύσσουν την κοινωνική ευθύνη.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Λεωνίδας Φραγκιαδάκης κατά την ομιλία του ανέφερε: «H συμμετοχική χρηματοδότηση επιχειρήσεων, ιδιωτών και μη κερδοσκοπικών οργανισμών είναι μια διεθνώς αναγνωρισμένη πρακτική χρηματοδότησης, η οποία τα τελευταία χρόνια, λόγω της οικονομικής κατάστασης, παρουσιάζει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, μετατρέποντάς την σε ένα πολύτιμο εργαλείο στήριξης φορέων, μη κυβερνητικών οργανώσεων και εταιρειών.

»Στην Ευρώπη το 2015 η χρηματοδότηση μέσω της συμμετοχικής χρηματοδότησης διπλασιάστηκε και ανήλθε στα 6,4 δισ. ευρώ, ενώ στις παγκόσμιες αγορές ο ρυθμός ανάπτυξης ξεπέρασε το 110% στα 34,4 δισ. Τα εντυπωσιακά αυτά στοιχεία καταδεικνύουν την αναγκαιότητα ένταξης της νέας αυτής μορφής χρηματοδότησης στο τραπεζικό σύστημα δίπλα στις παραδοσιακές μορφές χρηματοδότησης. Θέλοντας να ανταποκριθούμε στις ολοένα και πιο σύνθετες ανάγκες των πελατών, προχωράμε με σταθερά προγραμματισμένα βήματα στη δημιουργία ολοκληρωμένων λύσεων που συνδυάζουν τα σύγχρονα εργαλεία χρηματοδότησης με τα παραδοσιακά.

»Στο πλαίσιο αυτό η Εθνική Τράπεζα δημιούργησε το act4Greece, την πρώτη ψηφιακή πλατφόρμα crowdfunding στην Ελλάδα για την προώθηση της κοινωνικής και αναπτυξιακής τραπεζικής, ενώ μέσω του νέου προγράμματος i-fund θα είναι δυνατή και η συμμετοχική χρηματοδότηση καινοτόμων επιχειρήσεων». Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Εθνικής, Παναγιώτης Θωμόπουλος, τόνισε: «Η Εθνική Τράπεζα με στόχο την αξιοποίηση του σύγχρονου αυτού εργαλείου της συμμετοχικής χρηματοδότησης δημιούργησε το πρόγραμμα act4Greece, μία σημαντική πρωτοβουλία εταιρικής κοινωνικής ευθύνης η προσφορά της οποίας στην ελληνική κοινωνία ήδη αναγνωρίζεται διεθνώς.

»Η UNESCO συμπεριέλαβε το act4Greece στον ετήσιο απολογισμό του 2016 ως την πιο επιτυχημένη πρωτοβουλία εταιρικής κοινωνικής ευθύνης στη χώρα για τη χρονιά αυτή». Ο επικεφαλής του Crowd Dialog στην Ευρώπη δρ Μάικλ Γκέμπερτ σημείωσε ότι η πρωτοβουλία δρα ως καταλύτης για την ανάπτυξη ενός οικοσυστήματος που βασίζεται στη δύναμη του πλήθους.



kathimerini.gr

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα