Αισιόδοξη η εκτίμηση για την ανάπτυξη στον προϋπολογισμό

Αισιόδοξο θεωρεί το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο (ΕΔΣ) τον στόχο για ρυθμό ανάπτυξης 1,8% φέτος, ενώ ερωτήματα θέτει και για τον στόχο του 2018 για ανάπτυξη 2,4%, τον οποίο θεωρεί «υπό προϋποθέσεις επιτεύξιμο».

Οι επισημάνσεις αυτές περιλαμβάνονται στην αξιολόγηση του ΕΔΣ για τις μακροοικονομικές προβλέψεις του προσχεδίου προϋπολογισμού του 2018, που θα κατατεθεί τη Δευτέρα στη Βουλή. Οπως αποκαλύπτεται από την αξιολόγηση του ΕΔΣ, στο προσχέδιο, το υπουργείο Οικονομικών μένει πιστό στους στόχους του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος για ρυθμό ανάπτυξης 1,8% φέτος και 2,4% το 2018, αλλά έχει επιφέρει αλλαγές στα επιμέρους μακροοικονομικά στοιχεία, οι οποίες δημιουργούν ερωτήματα.

Ειδικότερα, για το 2018, το ΕΔΣ εκφράζει «σοβαρές επιφυλάξεις» για τον προβλεπόμενο ρυθμό αύξησης των επενδύσεων, καθώς το υπουργείο Οικονομικών τις βλέπει να απογειώνονται με ρυθμό 12,6% (έναντι πρόβλεψης του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος για αύξηση κατά 10,8%). Με τον τρόπο αυτό «διορθώνει» το υπουργείο, στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, την προβλεπόμενη για φέτος υστέρησή τους έναντι του στόχου (εκτιμάται ότι θα αυξηθούν κατά 4,3%, έναντι στόχου για 5,9% στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα). Η αύξηση των επενδύσεων το 2018, σημειώνει το ΕΔΣ, στηρίζεται αποκλειστικά στον ιδιωτικό τομέα και αφορά όλες τις κατηγορίες επενδύσεων. Μολονότι η διόρθωση της πορείας των επενδύσεων μπορεί να δικαιολογείται από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, τις κυβερνητικές δεσμεύσεις για συνεπή εφαρμογή των προαπαιτούμενων, την προοπτική αποκατάστασης της χρηματοδότησης από τις διεθνείς αγορές εντός του 2018 και την αναμενόμενη βελτίωση των συνθηκών χρηματοδότησης της οικονομικής δραστηριότητας με την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, σημειώνει το ΕΔΣ, «εκφράζονται σοβαρές επιφυλάξεις ως προς το ύψος και την ταχύτητα της “διόρθωσης” που αναμένεται στο σενάριο του ΥΠΟΙΚ».

Σημειώνεται ότι ο στόχος του προϋπολογισμού του 2018 είναι για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Η επίτευξη του στόχου αυτού θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την επιτάχυνση του ΑΕΠ κατά 2,4% όπως προβλέπει το προσχέδιο. Η κυβέρνηση ποντάρει πολλά στον ρυθμό ανάπτυξης, ιδίως καθώς η προοπτική βελτίωσης των δημοσιονομικών μεγεθών αναμένεται να αμφισβητηθεί από τους δανειστές και ειδικότερα το ΔΝΤ, με την έναρξη της αξιολόγησης.

«Για το σύνολο του 2017, οι ανεξάρτητες προβλέψεις του ΕΔΣ για το ΑΕΠ, βάσει των δεδομένων του α΄ εξαμήνου είναι πιο μετριοπαθείς», αναφέρει η έκθεση του ΕΔΣ, καθώς επισημαίνει ότι απαιτείται μέσος όρος μεγέθυνσης τα επόμενα δύο τρίμηνα της τάξης του 3%.

Ωστόσο, το ΕΔΣ σημειώνει ότι «εδραιώνεται πλέον η προσδοκία για θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2017. Υπό την προϋπόθεση ότι επιτυγχάνεται το 1,8% για το 2017, ο στόχος για αύξηση κατά 2,4% το 2018 θεωρείται μεν αρκετά φιλόδοξος, αλλά συνεπικουρούμενος μεταξύ άλλων από τον θετικό αντίκτυπο του 2017 είναι υπό προϋποθέσεις επιτεύξιμος».

Ειδικότερα, για το 2018, η έκθεση σημειώνει ότι «κλειδιά» για την επίτευξη του ρυθμού ανάπτυξης 2,4% θα αποτελέσουν οι επενδύσεις και οι εξαγωγές. «Οι αρνητικές επιπτώσεις λόγω της μείωσης της δημόσιας κατανάλωσης και ιδίως των δημοσίων επενδύσεων το 2018, είναι δυνατόν υπό προϋποθέσεις να μη σταθούν εμπόδιο στις αναπτυξιακές προοπτικές που ανοίγει η ολοκλήρωση του προγράμματος εντός του 2018 και η αποκατάσταση της ομαλής χρηματοδότησης της χώρας από τις διεθνείς χρηματαγορές».
«Καμπανάκι» για ανεργία

Το ΕΔΣ χτυπάει, επίσης, καμπανάκι για την ανεργία, σημειώνοντας ότι όσο παραμένει σε υψηλά επίπεδα, υπάρχει κίνδυνος να επιδεινωθεί η διαρθρωτική θέση της χώρας. Στο υπό κατάθεση προσχέδιο του προϋπολογισμού αναφέρεται ότι η ανεργία θα διαμορφωθεί φέτος στο 20,2% (έναντι πρόβλεψης του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος για 21%), ενώ για το 2018 προβλέπεται να υποχωρήσει στο 19% (έναντι πρόβλεψης του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος για 19,8%).

Το προσχέδιο του προϋπολογισμού καταγράφει, επίσης, αύξηση εξαγωγών 6,7% φέτος και 4,7% το 2018, υψηλότερα των στόχων του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος. Προς τα πάνω, όμως, έχουν αναθεωρηθεί και οι προβλέψεις για τις εισαγωγές. Οι αναθεωρήσεις αυτές, σύμφωνα με το ΕΔΣ, κρίνονται σε μεγάλο βαθμό ρεαλιστικές, βασιζόμενες στο περαιτέρω άνοιγμα της ελληνικής οικονομίας στο εξωτερικό. Ωστόσο, επισημαίνεται ότι χωρίς σημαντική βελτίωση της χώρας στον διεθνή ανταγωνισμό, ελλοχεύει ο κίνδυνος επαναφοράς των εξωτερικών ελλειμμάτων ή αύξησης μεριδίου εισαγωγών για μη παραγωγικούς σκοπούς (ενίσχυση κατανάλωσης) με τις γνωστές αρνητικές επιπτώσεις στην παραγωγική ανασυγκρότηση, το αξιόχρεο και εντέλει τις προοπτικές ανάπτυξης της χώρας.


kathimerini.gr



Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα