Κατατίθεται στη Βουλή το ν/σ για τα ταξί και τις διαδικτυακές μισθώσεις

Tο νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών που αφορά τα ταξί και τις διαδικτυακές εφαρμογές μίσθωσης Επιβατικών Δημοσίας Χρήσεως (ΕΔΧ) οχημάτων αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Στόχος του υπουργείου Μεταφορών είναι η καθιέρωση νομοθετικού πλαισίου για τον τρόπο λειτουργίας των εταιρειών που διαθέτουν ηλεκτρονικές εφαρμογές (applications) μίσθωσης ταξί. Μάλιστα, μέσω του νομοσχεδίου προωθείται η επιβολή βαρύτατων προστίμων, για τις περιπτώσεις των οδηγών ταξί που θα χρησιμοποιούνται χωρίς να είναι πιστοποιημένοι, ενώ πρόστιμα προβλέπονται και για τους επιβάτες που θα χρησιμοποιούν μη νόμιμες εταιρείες.

Για τις λεπτομέρειες του νομοσχεδίου ενημερώθηκε την Τετάρτη ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από τον υπουργό Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη, παρουσία του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ταξί (ΠΟΕΙΑΤΑ) Θύμιου Λυμπερόπουλου.

Ο κ. Λυμπερόπουλος εξήγησε στον πρωθυπουργό την κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο των αυτοκινητιστών ταξί, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, καθώς και «τον ανταγωνισμό που υφίστανται από την Uber και τις εταιρείες ενοικιάσεως αυτοκινήτου με οδηγό».

Μάλιστα, σε ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Ταξί, το διοικητικό συμβούλιό της εξέφρασε «την ικανοποίησή του, όχι μόνο γι αυτή την συνάντηση -πρώτη φορά, αναφέρεται, ο πρωθυπουργός της χώρας ασχολήθηκε προσωπικά με ένα τόσο σοβαρό, κλαδικό ζήτημα- αλλά κυρίως για την κατανόηση που έδειξαν τόσο ο κ. Τσίπρας, όσο και ο υπουργός Μεταφορών για τα προβλήματα του κλάδου».

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών, θα προβλέπει μεταξύ άλλων ότι υπηρεσίες μεταφοράς επιβατών θα παρέχουν μόνο αδειοδοτημένες εταιρείες, που θα διαθέτουν δημόσιας χρήσης αυτοκίνητα (π.χ. ταξί). Σε κάθε άλλη περίπτωση, η παροχή μεταφορικού έργου θα θεωρείται παράνομη. Παράλληλα, σύμφωνα με το νέο θεσμικό πλαίσιο, θα πρέπει οι εταιρείες παροχής μεταφορικής υπηρεσίας να έχουν συνάψει τριετή τουλάχιστον σύμβαση με τους επαγγελματίες οδηγούς για την απόκτηση της σχετικής άδειας.

Πρακτικά, πρόκειται να καταργηθεί μέρος του περιεχομένου του προηγούμενου νόμου, που απελευθέρωνε τα ταξί και επέτρεπε την εκμίσθωση επιβατηγών Ι.Χ. με οδηγό από τουριστικά γραφεία, γραφεία ενοικίασης αυτοκινήτων κ.ά.

Οι προωθούμενες διατάξεις προβλέπουν διοικητικά πρόστιμα για τους παραβάτες που θα παρέχουν άνευ αδειοδότησης υπηρεσίες μεταφοράς, αλλά και για τους πολίτες που θα κάνουν χρήση αυτών των υπηρεσιών.

Συγκεκριμένα, για την πρώτη διαπιστωμένη παράβαση το πρόστιμο για την εταιρεία παροχής της μη αδειοδοτημένης υπηρεσίας θα ανέρχεται στις 50.000 ευρώ, τη δεύτερη φορά στις 100.000 ευρώ, ενώ κατά την τρίτη παράβαση θα μπαίνει «φραγή» στην ηλεκτρονική διεύθυνση και την εφαρμογή μέσω της οποίας παρέχεται η υπηρεσία της εταιρείας. Μάλιστα, για το σκοπό αυτό θα υπάρξει θεσμική πρόβλεψη, βάσει της οποίας η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος θα μπορεί να προβαίνει σε τέτοιου είδους ενέργειες. Το πρόστιμο για τον πελάτη θα ανέρχεται αντίστοιχα, σε 5.000 ευρώ.

Σημειώνεται, ότι η Uber παρότι έχει βρεθεί στο επίκεντρο δικαστικής διαμάχης σε αρκετές πόλεις διεθνώς, συνεχίζει να λειτουργεί και να αναπτύσσεται. Βασική αιτία της διαμάχης που έχει ξεσπάσει με τους αυτοκινητιστές ταξί, είναι το γεγονός ότι παρέχει τη δυνατότητα σε μη επαγγελματίες να εκτελούν μεταφορικό έργο. Ακριβώς αυτό το κενό στη νομοθεσία επιχειρεί να καλύψει τώρα και η Ε.Ε., η οποία προωθεί σχετικές ρυθμίσεις.


businessnews.gr


Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα