Επιπλέον 100.000 πελάτες έφερε στην Τράπεζα Πειραιώς η Agenda 2020

Τους πρώτους καρπούς για την εξυγίανση του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς, οι οποίοι είναι ορατοί και στην αύξηση της πελατείας κατά 100.000 πελάτες από την αρχή του έτους, αποδίδει το στρατηγικό πλάνο Agenda 2020 της διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς. Ένα ακόμη βήμα προς την επίτευξη των στόχων του πλάνου αυτού, συνιστά η πώληση της Avis που ανακοινώθηκε την περασμένη Παρασκευή στις ελληνικών συμφερόντων Olympia Group και Virtus International Partners.

H Agenda 2020 στηρίζεται σε τρία σκέλη: μείωση των κινδύνων ισολογισμού, επαναπροσδιορισμό δραστηριοτήτων και εφαρμογή ενός κερδοφόρου και αειφόρου επιχειρηματικού μοντέλου.

Σε επίπεδο μείωσης των κινδύνων ισολογισμού, έχει γίνει διαχωρισμός του Ομίλου Πειραιώς σε δύο λειτουργικούς πυλώνες, "Piraeus Legacy Unit" (PLU) και "Piraeus Bank", ώστε να μεγιστοποιηθεί η αξία των κύριων τραπεζικών δραστηριοτήτων και να εξαχθεί αξία από τομείς της Τράπεζας προς αποεπένδυση ή εξυγίανση. 

Στη βάση αυτή, ο τομέας "Piraeus Legacy Unit" (PLU), με αρχικά στοιχεία σταθμισμένου ενεργητικού 24,7 δισ. ευρώ, όπου περιλαμβάνονται μη εξυπηρετούμενα δάνεια άνω των 90 ημερών, διεθνείς δραστηριότητες και διακοπτόμενες δραστηριότητες, παρουσιάζει μέχρι στιγμής την εξής εικόνα:

- Μείωση του μεγέθους σταθμισμένων στοιχείων ενεργητικού κατά 1 δισ. ευρώ σε τριμηνιαία βάση. Καθαρή ζημία α΄ εξαμήνου 2017 για τον τομέα PLU στα 217 εκατ. ευρώ.

- Μείωση NPLs κατά 1,1 δισ. ευρώ και NPEs κατά 700 εκατ. ευρώ σε τριμηνιαία βάση για τον Όμιλο. Στόχος είναι επίπεδο χαμηλότερο των 20 δις. ευρώ για τα NPEs και χαμηλότερο των 10 δισ. ευρώ για τα NPLs.

- Πωλήθηκε η συμμετοχή στην Hellenic Seaways, ανακοινώθηκε η πώληση της Avis, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η πώληση της συμμετοχής σε Νηρέα – Σελόντα (η υποβολή δεσμευτικών προσφορών αναμένεται στις 14 Σεπτεμβρίου).

- Ταξινόμηση δραστηριοτήτων στη Σερβία ως διακοπτόμενων. 

- Ολοκλήρωση τον Ιούνιο, της πρώτης δημόσιας ηλεκτρονικής δημοπρασίας ακινήτων ιδιοκτησίας της Τράπεζας μέσω της ψηφιακής πύλης της Τράπεζας Πειραιώς www.properties4sale.gr. Δύο ακόμη δημοπρασίες έχουν προγραμματιστεί για το β΄ εξάμηνο του 2017.

Σε επίπεδο επαναπροσδιορισμού των δραστηριοτήτων του Ομίλου, αναθεωρούνται διαρκώς οι υφιστάμενες δραστηριότητες με σκοπό να μεγιστοποιηθούν οι πόροι στους τομείς όπου η Τράπεζα έχει ιστορικά δεσπόζουσα θέση.

Στο πλαίσιο αυτό:

- Προχωρεί ο εξορθολογισμός του εγχώριου δικτύου καταστημάτων, με τη μείωση 21 καταστημάτων στο α΄ εξάμηνο (639 τα καταστήματα στην Ελλάδα τον Ιούνιο 2017) και με προοπτική μέσα στο β΄ εξάμηνο τα καταστήματα να μειωθούν κάτω των 620.

- Μείωση προσωπικού κατά 179 άτομα από τις εγχώριες δραστηριότητες στο α΄ εξάμηνο (13.928 οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα τον Ιούνιο 2017), ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι ενέργειες για την περαιτέρω μείωση του προσωπικού στο επίπεδο των 13.200 εργαζομένων έως το τέλος του έτους.

- Μείωση του λειτουργικού κόστους κατά 5% σε ετήσια βάση, με τον δείκτη κόστους προς έσοδα να βελτιώνεται το α΄ εξάμηνο 2017 στο 51% από 56% το α΄ εξάμηνο 2016. Μεσοπρόθεσμος στόχος είναι ο δείκτης να υποχωρήσει κάτω του 45% έως το 2020.

- Ταχεία μετακύλιση των συναλλαγών σε ψηφιακά κανάλια εξυπηρέτησης, με τον ρυθμό μεταφοράς να κινείται προς το 78% μέχρι τα τέλη του έτους από 75% τον Ιούνιο 2017.

Ως προς την εφαρμογή ενός βιώσιμου κερδοφόρου επιχειρησιακού μοντέλου (διατηρώντας δεσπόζουσα θέση στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων (μεσαίων/μικρών και αγροτική τραπεζική) και εστιάζοντας σε μεγαλύτερες δυνατότητες πολλαπλής πώλησης και σε δραστηριότητες που δημιουργούν προμήθειες), το οποίο εντάσσεται στον δεύτερο λειτουργικό πυλώνα, "Piraeus Bank", η μέχρι στιγμής εικόνα έχει ως εξής:

- Καθαρό κέρδος 217 εκατ. ευρώ το α΄ εξάμηνο, με απόδοση εσόδων προς το σύνολο του ενεργητικού 110 μ.β., επιτοκιακό περιθώριο στις 310 μ.β. , έσοδα από προμήθειες στις 71 μ.β. και δείκτη κόστους προς έσοδα στο 52%.

- Νέα παραγωγή δανείων ελαφρώς καλύτερη για το δανειακό χαρτοφυλάκιο των μεγάλων επιχειρήσεων και των μεσαίων/μικρών επιχειρήσεων. Στη διάρκεια του α΄ εξαμήνου 2017 το υπόλοιπο των μεσαίων επιχειρήσεων κατέγραψε αύξηση, από 3,45 δις. ευρώ τον Δεκέμβριο 2016 σε 3,51 δις. ευρώ τον Ιούνιο 2017, μετά από πολλά χρόνια συρρίκνωσης.

- Περαιτέρω μείωση της χρηματοδότησης μέσω ELA (-1,6 δισ. ευρώ το α΄ εξάμηνο και – 3,4 δισ. ευρώ από την αρχή του έτους ως τα τέλη Αυγούστου)

- Ανανέωση συμφωνίας με τον ασφαλιστικό όμιλο NΝ για 10 έτη, με δυνατότητα επέκτασης για 5 έτη, σε σχέση με αποκλειστική παροχή ασφαλιστικών προϊόντων ζωής και υγείας.

- Αύξηση πελατών σε 5,1 εκατ. στην Ελλάδα (+ 100.000 από την αρχή του έτους), με τον δείκτη σταυροειδών πωλήσεων βελτιωμένο σε 3,33 προϊόντα ανά πελάτη.



capital.gr


Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα