"Προβληματικά" 1 στα 3 επενδυτικά σχέδια του Αναπτυξιακού Νόμου

Τον κίνδυνο να "απενταχθούν” πριν ακόμη ενταχθούν στον Αναπτυξιακό Νόμο, αντιμετωπίζουν 1 στα 3 επενδυτικά σχέδια που έχουν υποβληθεί.

Αυτό προέκυψε από τον έλεγχο πληρότητας των φακέλων ο οποίος ολοκληρώθηκε προ ολίγων ημερών, όπως ανέφεραν στο Capital.gr πηγές με γνώση της κατάστασης.

Τι είναι όμως ο έλεγχος πληρότητας;

Ο συγκεκριμένος έλεγχος αποτελεί το πρώτο βήμα για την εξέταση των επενδυτικών σχεδίων και εξετάζει αν οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί έχουν όλα τα απαραίτητα έγγραφα προκειμένου να προχωρήσει η βασική αξιολόγηση της πρότασης. Από αυτό τον έλεγχο προέκυψε πως περισσότερες από 240 αιτήσεις είναι ελλιπής, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Συγκεκριμένα υπάρχει περίπτωση εταιρείας η οποία δεν "ανέβασε” ως όφειλε, την οικονομική κατάσταση της χρήσης του 2015, παρά το γεγονός ότι στον "φάκελό” της έχει επισυνάψει τις καταστάσεις του 2013 και του 2014.

Το συγκεκριμένο λάθος, θεωρείται αμέλεια και παράβλεψη από την πλευρά της εταιρείας. Τέτοιες περιπτώσεις είναι αρκετές. Για τον λόγο αυτό η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Οικονομίας αναζητά "φόρμουλα" για να ξεπεραστεί αυτός ο σκόπελος προκειμένου να μην βρεθούν εκτός Αναπτυξιακού, επενδυτικά σχέδια λόγω παραλήψεων και λαθών που έγιναν κατά τη σύνταξη του φακέλου σε μια διαδικασία η οποία θεωρείται τυπική. Και αυτό γιατί η κύρια αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων αναμένεται να ξεκινήσει το αμέσως προσεχές διάστημα.

Στην περίπτωση που δεν βρεθεί λύση, τότε το 30% των επενδυτικών σχεδίων (σ.σ. συνολικά έχουν υποβληθεί πάνω από 820 σχέδια ύψους άνω των 2 δισ.. ευρώ) που έχουν υποβληθεί στον Αναπτυξιακό κινδυνεύουν να βρεθούν εκτός, χωρίς καν να έχει ξεκινήσει η βασική αξιολόγηση των προτάσεων.

Προχθές ο Γενικός Γραμματέας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων κ. Λόης Λαμπριανίδης, από το βήμα του δείπνου που διοργάνωσε το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο στη Θεσσαλονίκη, ανακοίνωσε πως την ερχόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει το δεύτερο στάδιο της διαδικασίας αξιολόγησης των επενδυτικών σχεδίων, το οποίο, όπως ανέφερε ο ίδιος θα έχει ολοκληρωθεί στις αρχές Οκτωβρίου, οπότε και θα έχουν καταρτιστεί οι προσωρινοί πίνακες υπαγωγής. Σύμφωνα με τον ίδιο, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα ξεκινήσουν και οι κληρώσεις νέων οργάνων ελέγχου τα οποία μέσα στο επόμενο τρίμηνο θα ολοκληρώσουν τους ελέγχους σε όλα τα επενδυτικά σχέδια των παλαιότερων νόμων.



capital.gr

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα