Oι μισθώσεις κινούν την κτηματαγορά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Με ελάχιστες συναλλαγές και διατήρηση της ήπιας πτωτικής πορείας των τιμών αναμένεται να πορευτεί έως το τέλος του έτους η αγορά κατοικίας στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας, την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. 

Ωστόσο, στα θετικά συγκαταλέγονται η αύξηση στις ενοικιάσεις, καθώς παρατηρείται υψηλή ζήτηση για σπίτια μεσαίας και καλής ποιότητας. Οι ενδιαφερόμενοι είναι άνθρωποι που προσπαθούν να επωφεληθούν από τις χαμηλές τιμές που παρατηρούνται στην αγορά κατοικίας. Τα παραπάνω αναφέρει η εταιρεία παροχής υπηρεσιών ακινήτων Δανός & Συνεργάτες/BNP Paribas Real Estate, σε πρόσφατη ανάλυσή της για τις συνθήκες που επικράτησαν στην κτηματαγορά κατά τη διάρκεια του φετινού πρώτου εξαμήνου.

Πάντως, σύμφωνα με τη σχετική ανάλυση της «Δανός», τονίζεται ότι «ο κύριος λόγος που η αγορά δεν έχει αυξηθεί σε ό,τι αφορά τις αγοραπωλησίες, είναι η έλλειψη χρηματοδότησης. Οι τράπεζες δεν έχουν ακόμη αρχίσει να δίνουν νέα δάνεια και θα πρέπει η αγορά ενυπόθηκων δανείων να ανακάμψει, έτσι ώστε να αυξηθεί η ζήτηση». Οι αναλυτές συμπληρώνουν ότι η δραματική πτώση των εισοδημάτων και του οικονομικού κλίματος και ειδικότερα της ψυχολογίας των καταναλωτών και η μεγάλη αύξηση του φόρου ακίνητης περιουσίας, σε συνδυασμό με τη σύγχυση που δημιουργήθηκε εξαιτίας του, συνέβαλαν στην κατακόρυφη μείωση της ζήτησης για κατοικίες, η οποία παραμένει σε ασυνήθιστα χαμηλό επίπεδο.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, από την αρχή της οικονομικής κρίσης στο τέλος του 2008 μέχρι και το τέλος του δεύτερου τριμήνου του τρέχοντος έτους, οι τιμές πώλησης των κατοικιών στην Αθήνα αγγίζουν το 44,1% και στη Θεσσαλονίκη το 46,3%. Παράλληλα, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας παροχής υπηρεσιών ακινήτων Knight Frank, για την πορεία των τιμών κατοικιών σε 150 πόλεις ανά τον κόσμο, με το πέρας του πρώτου τριμήνου, η Αθήνα κατατάσσεται στην 129η θέση, καθώς κατά το πρώτο τρίμηνο, η ετήσια υποχώρηση των τιμών ήταν της τάξεως του 1,4%. Ακόμα χειρότερη είναι η κατάταξη της Θεσσαλονίκης, καθώς οι τιμές σημείωσαν πτώση της τάξεως του 2,7%, με αποτέλεσμα η «συμπρωτεύουσα» να βρεθεί στην 138η θέση.

Ειδικά όσον αφορά την αγορά της Θεσσαλονίκης, η «Δανός» τονίζει ότι η μεγαλύτερη ζήτηση για αγορά κατοικίας αφορά παλιάς κατασκευής διαμερίσματα επιφάνειας μέχρι 130 τ.μ. «Τις μεγαλύτερες πτώσεις στις αξίες κατοικιών έχουν υποστεί οι ακριβές κατοικίες. Είναι ενδεικτικό ότι διαμερίσματα τα οποία πωλούνταν προ δεκαετίας προς 14.000 ευρώ/τ.μ., ενώ σήμερα τα αντίστοιχα τιμήματα δεν ξεπερνούν τις 5.000 ευρώ/τ.μ.», τονίζεται στην έκθεση.

Αντίστοιχα, η ΤτΕ, στην ενδιάμεση έκθεσή της για τη νομισματική πολιτική, σημειώνει ότι «βασικά χαρακτηριστικά της αγοράς παραμένουν η περιορισμένη ζήτηση και η υπερβάλλουσα προσφορά, που μπορούν να αποδοθούν κυρίως στο δυσμενές οικονομικό περιβάλλον και τη φορολογική επιβάρυνση της ακίνητης περιουσίας». Αξίζει να σημειωθεί ότι το χάσμα μεταξύ προσφοράς και ζήτησης παραμένει δυσθεώρητο, καθώς εκτιμάται ότι πάνω από 150.000 κατοικίες αναμένουν αυτήν την περίοδο αγοραστή. Το εν λόγω απόθεμα αναμένεται μάλιστα να αυξηθεί μόλις ξεκινήσουν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων από τις τράπεζες.



kerdos.gr


Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα