Eξόρυξη χρυσού στην Ελλάδα: Ελντοράντο ή Βατερλώ;

Τι συζήτησε η Eldorado Gold με την κυβέρνηση, τι αναφέρει η αντιπολίτευση.

Η προσφυγή στη διαιτησία είναι η καλύτερη λύση για την επίλυση όλων των θεμάτων με την εταιρεία, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ύστερα από συνάντηση του υπουργού Γιώργου Σταθάκη με τη διοίκηση της Ελληνικός Χρυσός.

Το υπουργείο έχει ήδη προσφύγει στη διαιτησία, η οποία προβλέπεται να ξεκινήσει στα τέλη Αυγούστου. Την εκπροσώπηση του Δημοσίου έχει αναλάβει το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, από τη τελευταία συζήτηση προέκυψε ότι ολοκληρώνονται οι εκκρεμείς αδειοδοτήσεις για το υπο-έργο της Ολυμπιάδας, ενώ παραμένουν σε εκκρεμότητα οι αδειοδοτήσεις για το υπο-έργο των Σκουριών.

Η Ελληνικός Χρυσός προγραμματίζει για το Σεπτέμβριο τα εγκαίνια του εργοστασίου εμπλουτισμού συμπυκνωμάτων στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής.

Η Eldorado Gold απάντησε με ανακοίνωσή της, στην οποία επισημαίνει πως το ελληνικό υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος δηλώνει την πρόθεσή του να διεξαχθεί διαιτησία μέχρι το τέλος του μήνα. Αυτή η ανακοίνωση δήλωσε επίσης ότι όλες οι άδειες που εκκρεμούν για την Ολυμπία βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ οι άδειες για τις Σκουριές παραμένουν άθικτες. Συμπληρώνοντας ο CEO της Eldorado Gold Τζορτζ Μπερνς δήλωσε πως «ενώ το δελτίο Τύπου δεν διευκρινίζει περαιτέρω τις λεπτομέρειες της προβλεπόμενης διαιτησίας από την ελληνική κυβέρνηση, το υπουργείο δήλωσε ότι αυτό είναι το καλύτερο μονοπάτι για την επίλυση όλων των εκκρεμών ζητημάτων με τα έργα της εταιρείας. Να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν έχoυμε πάρει κανένα επίσημο έγγραφο για τη διαιτησία και οι αιτήσεις μας για τις άδειες παραμένουν σε εκκρεμότητα. Συνεχίζουμε να αξιολογούμε όλες τις κεφαλαιουχικές δαπάνες και τα χρονοδιαγράμματα ανάπτυξης στα έργα μας στην Ελλάδα και αυτή τη στιγμή συνεχίζεται η λειτουργία μας στην Ολυμπιάδα και στα περιορισμένα έργα στις Σκουριές».

Ήδη οι απώλειες της Eldorado Gold από τη δραστηριοποίησή της στην Ελλάδα και τις αλλεπάλληλες διελκυστίνδες στην πορεία του επιχειρηματικού της έργου ανέρχονται σε δισ. δολ., που σύμφωνα με πληροφορίες φαίνεται να ξεπερνούν τα 2 δισ. δολ. (πορεία μετοχής, υπερβολικό κόστος έργων λόγω καθυστερήσεων και επανασχεδιασμών, χαμένες εργατοώρες, διαφυγόντα κέρδη κ.λπ.).

Όπως αναφέρει η Ναυτεμπορική, το τελευταίο 6μηνο έχουν πολλαπλασιαστεί οι αρνητικές αναφορές διεθνών οίκων αναλυτών για την επένδυση της Eldorado Gold στη χώρα μας, με ό,τι αυτό σημαίνει για την αποτίμηση της εταιρείας αλλά και της χώρας μας ως επενδυτικού προορισμού.

Επίθεση στην κυβέρνηση με αιχμή το θέμα της επένδυσης στις Σκουριές εξαπολύει η Νέα Δημοκρατία, κατηγορώντας τους κυβερνώντες ότι είναι «εχθροί της ιδιωτικής πρωτοβουλίας».

«Η κυβέρνηση Τσίπρα διαψεύδει διαρκώς με τις πράξεις της ότι είναι δήθεν φιλική στις επενδύσεις, όπως εσχάτως δηλώνει (…) Συνεχίζει να υψώνει εμπόδια στην επένδυση στις Σκουριές, την οποία βάζει σε κίνδυνο με σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στην απασχόληση 1.200 εργαζομένων» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ν.Δ..

«Οι δουλειές και η ανάπτυξη γι’ αυτούς δεν έχουν νόημα, μπροστά στις παρωχημένες ιδεοληψίες τους που κρατάνε την οικονομία αιχμάλωτη. Γι’ αυτό είναι ανίκανοι να βγάλουν τη χώρα από την κρίση» καταλήγει η ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.



fortunegreece.com

 

 

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα