Η ΜΕΒΓΑΛ προχωρεί στην επαναγορά των εμπορικών σημάτων της

Σε διαδικασία επαναγοράς των σημάτων της, τα οποία είχαν δοθεί ως εγγύηση στο fund Bartons, βρίσκεται η ΜΕΒΓΑΛ. Αυτό προκύπτει από την οικονομική έκθεση της εταιρείας για τη χρήση του 2016, καθώς, άλλωστε, από τον περασμένο Απρίλιο η βορειοελλαδίτικη γαλακτοβιομηχανία αποπλήρωσε το δάνειο που είχε λάβει από το προαναφερθέν fund, το οποίο μαζί με τους τόκους έφτασε τα 3,176 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι τον Μάρτιο του 2015 η τότε διοίκηση της ΜΕΒΓΑΛ, υπό τον κ. Πέτρο Παπαδάκη, ίδρυσε την εταιρεία Mevgal UK Ltd με έδρα το Λονδίνο, στην οποία μεταβιβάστηκαν τα σήματα και στη συνέχεια εκχωρήθηκε το δικαίωμα χρήσης των σημάτων στο fund Bartons. Σημειώνεται ότι το fund αρχικά είχε αγοράσει ένα δάνειο της ΜΕΒΓΑΛ ύψους 2,1 εκατ. ευρώ. Προκειμένου να καταβληθεί στη συνέχεια μια μισθοδοσία ύψους 800.000 ευρώ, παρείχε νέα χρηματοδότηση στην εταιρεία, λαμβάνοντας ως εγγύηση τα σήματα της ΜΕΒΓΑΛ. Τώρα, λοιπόν, η εταιρεία βρίσκεται σε διαδικασία αποδέσμευσης των σημάτων, προκειμένου να γίνει επαναγορά τους από τη Mevgal UΚ και η κυριότητά τους να επανέλθει στη μητρική εταιρεία. Τα σήματα που δεν είχαν εκχωρηθεί στο Bartons κατασχέθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2015 από τις πιστώτριες τράπεζες της ΜΕΒΓΑΛ.

Η επαναγορά των σημάτων αποτελεί μέρος της προσπάθειας επιστροφής της ΜΕΒΓΑΛ σε τροχιά ανάκαμψης, μετά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 10 εκατ. ευρώ με την οποία κατέστησαν κύριοι μέτοχοι με 43,19% εκάστη η ΔΕΛΤΑ και η οικογένεια Χατζάκου και κυρίως μετά τη συμφωνία αναδιάρθρωσης των οφειλών της που συνήψε με της πιστώτριες τράπεζες στα τέλη Ιουλίου. Σε ό,τι αφορά το πρώτο, υπενθυμίζεται ότι υπάρχει η εκκρεμότητα της έκδοσης απόφασης από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και η Ολομέλεια έχει προγραμματιστεί να συνεδριάσει επί του θέματος τη Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου. Η Αρχή έχει ζητήσει τη λήψη μέτρων έτσι ώστε να μην περιορίζεται ο ανταγωνισμός στην προμήθεια γάλακτος (ως πρώτης ύλης) και στη διάθεση του σοκολατούχου γάλακτος.

Τούτο, πάντως, δεν αναστέλλει την υλοποίηση τριετούς επενδυτικού προγράμματος 4 εκατ. ευρώ από τη ΜΕΒΓΑΛ, η οποία, βεβαίως, προσδοκά και στη γενικότερη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Στην οικονομική της έκθεση αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «η βελτίωση του οικονομικού κλίματος κατά το δεύτερο εξάμηνο, η επιτυχής αξιολόγηση και εφαρμογή της συμφωνίας με τους θεσμούς, το σταθερό πολιτικό περιβάλλον αλλά και η περαιτέρω ενδυνάμωση του χρηματοπιστωτικού τομέα θα μπορούσαν να αποτελέσουν καθοριστικούς παράγοντες για την άρση της αβεβαιότητας και την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας».

Το 2016 έκλεισε για τη ΜΕΒΓΑΛ με τζίρο 109,6 εκατ. ευρώ έναντι 110,28 εκατ. ευρώ το 2015, ενώ τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν σε επίπεδο ομίλου σε 716.000 ευρώ έναντι ζημιών 21,65 εκατ. ευρώ το 2015.


kathimerini.gr


Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα