Κίνητρα για κατεδάφιση εγκατελειμένων ξενοδοχείων δίνει η Κύπρος

Κίνητρα για κατεδάφιση εγκαταλελειμμένων ξενοδοχείων δίνει νόμος που θα κατατεθεί εντός των ημερών στο υπουργικό συμβούλιο.

Ο νόμος στοχεύει στην εξάλειψη της αλγεινής εικόνας που δίνουν τα ξενοδοχεία που έχουν αφεθεί στο έλεος του χρόνου. Σε δηλώσεις στη StockWatch η διευθύντρια του γραφείου του υπουργού εσωτερικών Έλενα Δαμιανού ανέφερε ότι «στις 19 Αυγούστου προωθείται η σχετική νομοθεσία στο υπουργικό συμβούλιο προς έγκριση».

Όπως εξήγησε, «η νέα νομοθεσία θα επιτρέπει στους ιδιοκτήτες να διατηρήσουν τον συντελεστή δόμησης ο οποίος είναι αυξημένος, νοουμένου ότι σε ένα χρονικό περιθώριο 12 μηνών θα κατεδαφίσουν την παλιά οικοδομή και θα προχωρήσουν τις διαδικασίες για δημιουργία νέας ανάπτυξης, είτε ξενοδοχείου, είτε άλλη συναφή ανάπτυξη».

Υπενθύμισε ότι «ο λόγος που δεν κατεδαφίζονται οι συγκεκριμένες οικοδομές είναι γιατί παλιότερα υπήρχαν πιο υψηλοί συντελεστές δόμησης που θα χάνονταν με νέες αναπτύξεις».

Όπως ανέφερε στη StockWatch ο πρόεδρος της εταιρείας τουριστικής ανάπτυξης Λάρνακας (ΕΤΑΠ) Ντίνος Λευκαρίτης, σε αυτή την κατηγορία βρίσκονται τρία ξενοδοχεία στο δρόμο Λάρνακας - Δεκέλειας, τα οποία αν και άλλαξαν κατά καιρούς χέρια εντούτοις παραμένουν αναξιοποίητα στο έλος του χρόνου και κάθε είδους τρωκτικού.

Πρόκειται για τα ξενοδοχεία, Eva Hotel που βρίσκεται στο παραλιακό μέτωπο της Ορόκλινης, το Beau Rivage που βρίσκεται στο παραλιακό μέτωπο της Πύλας και το Stavros Hotel Apartments μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

Ο κ. Λευκαρίτης ενέταξε στην κατηγορία που αποτελούν δυσφήμιση για την περιοχή και μια εγκαταλελειμμένη ετοιμόρροπη κατοικία στο δρόμο Δεκέλειας αλλά και το κέντρο Σαββόπουλος, στην ίδια περιοχή, για τα οποία ζητούν την άμεση κατεδάφιση τους.

Αναφερόμενος στο ιστορικό της νομοθεσίας για τα εγκαταλελειμμένα ξενοδοχεία που προωθεί η κυβέρνηση είπε ότι από το 2016 όταν ο υπουργός εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης ήταν υφυπουργός παρά τω προέδρω, του έθεσε το θέμα η εταιρεία τουριστικής ανάπτυξης Λάρνακας με την εισήγηση να εξεταστεί το ενδεχόμενο διατήρησης του συντελεστή κάλυψης/ δόμησης εγκαταλελειμμένου κτηρίου σε τουριστικές περιοχές που επιβάλλεται να κατεδαφιστούν.

Στην τελευταία επίσκεψη του προέδρου Αναστασιάδη στην πόλη του Ζήνωνα τους είχε ενημερώσει ότι προωθείται η σχετική νομοθεσία.



kerdos.gr

 

 

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα