«Αιμοδότης» της Αθήνας ο συνεδριακός τουρισμός

Σε «αιμοδότη» της οικονομίας της Αθήνας εξελίσσεται τα τελευταία χρόνια ο συνεδριακός τουρισμός, ο οποίος είναι ένας από τους κλάδους με σοβαρές δυνατότητες ανάπτυξης.

Βάσει των στατιστικών στοιχείων που υπάρχουν διαθέσιμα και σε συνδυασμό με τα δεδομένα του παγκόσμιου οργανισμού συνεδρίων και εκδηλώσεων (ICCA) που έχει συγκεντρώσει η Εταιρεία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής του Δήμου Αθηναίων (ΕΑΤΑ), τα συνολικά έσοδα από τον συνεδριακό τουρισμό στην πρωτεύουσα, από το 2008 έως και τον Ιανουάριο του 2016, ξεπέρασαν τα 562 εκατ. ευρώ. Δεδομένου ότι στον Δήμο Αθηναίων βρίσκονται 17.000 κλίνες σε ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, καθώς και εταιρείες σίτισης που προτιμούν οι σύνεδροι, εκτιμάται πως ο δήμος έχει λάβει από το τέλος παρεπιδημούντων και από τον ΦΠΑ πάνω από 29 εκατ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται σε αυτό το ποσό τα δημοτικά τέλη που εισπράττει από τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στα όριά του.

Σύμφωνα με την ΕΑΤΑ, ο συνεδριακός τουρισμός συμβάλλει σημαντικά στην επιμήκυνση της σεζόν και στον περιορισμό της εποχικότητας της ζήτησης, ενώ κατά κανόνα απευθύνεται σε ποιοτικούς επισκέπτες με υψηλή μέση δαπάνη ανά ημέρα διαμονής. Επισημαίνεται ότι δύο στα τρία διεθνή συνέδρια που διοργανώνονται στην Ελλάδα λαμβάνει χώρα στην Αθήνα. Κατά την ΕΑΤΑ, η μέση δαπάνη του συνεδριακού επισκέπτη είναι 4 φορές μεγαλύτερη από αυτήν του τουρίστα αναψυχής (μέσος όρος 1.490 ευρώ για τριήμερη διαμονή). Ενα συνέδριο 1.000 ατόμων αποφέρει κατά μέσον όρο 1 εκατ. ευρώ στην οικονομία της πόλης.

Από το 2008 έως και το 2016, οπότε και λειτουργεί το Γραφείο Συνεδρίων και Επισκεπτών του Δήμου Αθηναίων, έχουν γίνει στην Αθήνα, με την ενεργή συμμετοχή και υποστήριξη του Γραφείου, περισσότερα από 380 συνέδρια. Τα παραπάνω στατιστικά στοιχεία αναφέρονται μόνο σε συνέδρια διεθνών οργανισμών και συνδέσμων και όχι στις εταιρικές συναντήσεις και στα ταξίδια κινήτρων, τα οποία κατέχουν επίσης σημαντικό μερίδιο στη συνεδριακή αγορά.

Επιπλέον, το Γραφείο Συνεδρίων και Επισκεπτών την τελευταία μόνο περίοδο έχει προβεί στην εξυπηρέτηση πάνω από 260 αιτημάτων από ξένους διοργανωτές συνεδρίων και προσδοκά την εξασφάλιση τουλάχιστον 30 διεθνών συνεδρίων στην Αθήνα με συνολικό αριθμό συμμετεχόντων, κατά μέσον όρο, 700 άτομα ανά εκδήλωση.

Εξάλλου, στελέχη του Γραφείου έχουν πραγματοποιήσει πάνω από 250 προσωπικές συναντήσεις με ξένους διοργανωτές και μέσω της πρωτογενούς έρευνας 290 συνεδρίων προσδοκάται η διεκδίκηση 35 και η προσέλκυση 22 εξ αυτών. Επιπροσθέτως, το Γραφείο εξέτασε για την περίοδο Ιανουαρίου 2012-Μαρτίου 2017 περισσότερα από 50 αιτήματα για παραχώρηση αιγίδας και υποστήριξη χορηγικών πακέτων συνεδρίων και διοργανώσεων, ενώ παρείχε υποστήριξη σε πάνω από 90 περιπτώσεις διοργάνωσης ή διεκδίκησης οργάνωσης διεθνών συνεδρίων, από το 2012 έως και 2015.

Αριθμός υπέρ το δέον ικανοποιητικός, σύμφωνα με το Γραφείο Συνεδρίων, δεδομένων της δεινής οικονομικής κατάστασης της χώρας και της εκτεταμένης αρνητικής δημοσιότητας που δεχόταν από το εξωτερικό ο ελληνικός προορισμός.



kathimerini.gr

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα