Μάθετε μία από αυτές τις 7 γλώσσες για να ενισχύσετε τις προοπτικές σταδιοδρομίας σας

Του Πάνου Τσαγκαράκη

Μιλώντας μόνο μία γλώσσα μπορεί να σας κρατά πίσω σε πολλές πτυχές της επαγγελματικής σας ζωής. Είτε ελπίζετε να ανεβείτε πιο ψηλά στη σκάλα της ιεραρχίας, είτε να αναζητήσετε νέες ευκαιρίες στο εξωτερικό, η γνώση μιας άλλης γλώσσας θα σας δώσει ένα σημαντικό πλεονέκτημα έναντι των μονογλωσσικών συναδέλφων (και των αντιπάλων σας!).

Κατά τη διάρκεια ενός επίπονου κυνηγιού εργασίας, πολλοί από εμάς συναντήσαμε ό,τι φαινόταν σαν "δουλειά των ονείρων μας" μόνο για να βλέπουμε αυτό το όνειρο να εξαφανίζεται μπροστά στα μάτια μας όταν διαβάζουμε τις απαιτήσεις εργασίας και παρατηρούμε ότι μια δεύτερη γλώσσα - ή συχνότερα μια συγκεκριμένη δεύτερη γλώσσα - Είναι προϋπόθεση. Είναι κρίμα να αφήσετε μια αίτηση εργασίας κενή και να βάλετε μια καριέρα όνειρο στο ράφι. Η ευελιξία σε μία από αυτές τις επτά γλώσσες θα σας δώσει πολλαπλά επαγγελματικά οφέλη:

Mandarin - Κινέζικα

Η παγκόσμια επιρροή της γλώσσας των Mandarin έχει εξαπλωθεί για κάποιο χρονικό διάστημα. Χάρη στη συνεχή και ταχεία ανάπτυξη της οικονομίας της Κίνας - δεύτερη μόνο στις ΗΠΑ –θεωρείται η δεύτερη πιο σημαντική γλώσσα στις παγκόσμιες επιχειρήσεις πίσω από την αγγλική.

Τα κινέζικα είναι επίσης μια από τις πιο περιζήτητες ξένες γλώσσες μεταξύ των εργοδοτών της αγγλικής γλώσσας και θεωρείται συχνά ιδιαίτερα δύσκολη για τους μαθητές που την μαθαίνουν. Ως εκ τούτου, η επάρκεια της γλώσσας είναι ένα ξεχωριστό περιουσιακό στοιχείο που αναπόφευκτα προσελκύει το μάτι ενός δυνητικού εργοδότη.

Αν και η αγγλική έχει διατηρήσει ισχυρή επιρροή στη Νοτιοανατολική Ασία, η Κίνα είναι ο κύριος εμπορικός εταίρος στην περιοχή. Έτσι, υπάρχει αυξανόμενη ανάγκη για ομιλητές της γλώσσας, ιδιαίτερα στους τομείς του τουρισμού και της εκπαίδευσης. Τα αγγλικά και τα κινέζικα είναι πιθανό να συνυπάρχουν σε αυτό το μέρος του κόσμου, έτσι ώστε όσοι μιλούν θα είναι περιζήτητοι.

Γερμανικά

Για όσους θέλουν να εργαστούν στην Ευρώπη, η επένδυση χρόνου για να μάθουν γερμανικά θα μπορούσε να πληρώσει μερίσματα: η Γερμανία έχει τη μεγαλύτερη οικονομία στην ΕΕ και είναι η επίσημη γλώσσα σε πολλά κεντρικά ευρωπαϊκά έθνη. Συνολικά, υπάρχουν περίπου 130 εκατομμύρια άνθρωποι που τα μιλούν παγκοσμίως.

Οι γερμανικές εταιρείες διατηρούν τη φήμη τους για την ποιότητα που τις χαρακτηρίζει, βρίσκονται τακτικά στην κορυφή των αντίστοιχων βιομηχανιών παγκοσμίως (όπως, η Allianz Worldwide, η Siemens, η Deutsche Bank Group και η BMW).

Ισπανικά

Γεωγραφικά, τα ισπανικά προσφέρουν πολύ περισσότερα πλεονεκτήματα από τις περισσότερες άλλες γλώσσες για ταξίδια και επικοινωνία σε διεθνές επίπεδο.

Με περισσότερα από 400 εκατομμύρια φυσικούς ομιλητές, υπάρχουν πολλά μέρη του κόσμου όπου η δυνατότητα παροχής ισπανόφωνης υπηρεσίας αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα. Είναι η πλειονότητα των γλωσσών σε είκοσι μία χώρες, ενώ σε όλες τις χώρες υπάρχει συνδυασμένος πληθυσμός άνω των 500 εκατομμυρίων.

Πιο συγκεκριμένα, η ισπανική γλώσσα είναι η επίσημη γλώσσα στις ανερχόμενες οικονομίες της Νότιας Αμερικής όπως η Παραγουάη και ο Εκουαδόρ. Η γλώσσα μπορεί να αποδειχθεί ζωτικής σημασίας για όποιον ζει ή ελπίζει να ζήσει στις ΗΠΑ, όπου ο ισπανικός πληθυσμός αναμένεται να διπλασιαστεί σε περίπου 70 εκατομμύρια μέχρι τα μέσα του αιώνα.

Πορτογαλικά

Η ζήτηση για όσους μιλούν τα Πορτογαλικά αυξήθηκε μέσω της συνεχώς αναπτυσσόμενης οικονομίας της Βραζιλίας - μια έκθεση του Βρετανικού Συμβουλίου προβλέπει ότι το ΑΕΠ της θα υπερβεί τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι το 2020. Ο Βραζιλιάνικος πολιτισμός έχει λάβει μεγάλη παγκόσμια προσοχή και τα τελευταία χρόνια χάρη στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014 ΚΑΙ τους Ολυμπιακοί αγώνες το 2016. Προχωρώντας, ωστόσο, θα είναι η γλώσσα του έθνους και όχι η αθλητική κληρονομιά που θα εξυπηρετεί καλύτερα τους πολίτες της.

Ως η δεύτερη μεγαλύτερη ομιλούμενη γλώσσα στη Λατινική Αμερική με περίπου 215 εκατομμύρια ομιλητές ανά τον κόσμο, λέγεται ότι είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη γλώσσα στην Ευρώπη.

Ορισμένες αφρικανικές χώρες, όπως η Νότια Αφρική, η Ζάμπια, η Ναμίμπια, η Σενεγάλη και η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, τη διδάσκουν στα σχολεία, ενώ η UNESCO αναφέρει ότι έχει τη μεγαλύτερη δυνατότητα οποιασδήποτε διεθνούς γλώσσας για ανάπτυξη στην Αφρική.

Καθώς οι ξένες επιχειρήσεις συνεχίζουν να αξιοποιούν τις αναπτυσσόμενες αγορές της Βραζιλίας και αντίστροφα, οι εμπορικές διαδρομές που ανοίγονται, θα συνεχίσουν να δημιουργούν αυξημένη ζήτηση για μεταφραστές και διερμηνείς.

Ιαπωνικά

Για όσους εργάζονται ή θέλουν να πάνε στα πεδία της επιστήμης ή της τεχνολογίας, γνωρίζουν ότι οι Ιάπωνες μπορούν να ανοίξουν μια πληθώρα ευκαιριών. Πρόσφατα ονομάστηκε "η γλώσσα της ρομποτικής" λόγω της αξιοσημείωτης προόδου της Ιαπωνίας στην ανάπτυξη και την ενσωμάτωση των ρομπότ στο εργατικό τους δυναμικό.

Υπάρχουν περίπου 125 εκατομμύρια ομιλητές της Ιαπωνικής γλώσσας και, παρόλο που δεν προσφέρει τα ίδια ευρεία ταξιδιωτικά πλεονεκτήματα με τις γλώσσες όπως η ισπανική (είναι η πιο γεωγραφικά συγκεντρωμένη γλώσσα στον κόσμο), η Ιαπωνία είναι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως και θεωρείται ιδιαίτερα για την τεχνολογική καινοτομία Η γλώσσα προσφέρει ευκαιρίες συνεργασίας με πολλές συναρπαστικές εταιρείες.

Γαλλικά

Παρόλο που ο αριθμός των γαλλικών ομιλητών μειώνεται επί του παρόντος στην Ευρώπη, η γλώσσα αναπτύσσεται σε άλλα μέρη του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της Αφρικής, όπου ορισμένες από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες της αναγνωρίζουν ως επίσημη γλώσσα. Ο αυξανόμενος πληθυσμός της αφρικανικής ηπείρου θα μπορούσε να ενισχύσει τους παγκόσμιους γαλλόφωνους αριθμούς σε πάνω από 700 εκατομμύρια μέχρι το 2050.

Η γαλλική γλώσσα είναι μια δύναμη της διεθνούς διπλωματίας, όπου τόσο τα Ηνωμένα Έθνη όσο και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου εξαρτώνται από αυτήν ως επίσημη γλώσσα και την βαθμολογεί ως δεύτερη καλύτερη στον κόσμο όσον αφορά τα πλεονεκτήματα για τους ταξιδιώτες που την μιλούν. Τα ταξίδια, ο τουρισμός και η φιλοξενία παρέχουν εκτεταμένες προοπτικές απασχόλησης σε γάλλους ομιλητές, εξαιτίας της πολύ καλής κουλτούρας του κρασιού και των τροφίμων της Γαλλίας.

Αραβικά

Την αραβική την μιλούν περίπου 300 εκατομμύρια ομιλητές παγκοσμίως και είναι η πύλη επικοινωνίας στη Μέση Ανατολή, όπου πολλοί έχουν κάνει μια περιουσία στην ενέργεια, τις κατασκευές και την ακίνητη περιουσία. Ορισμένες χώρες που αναγνωρίζουν την αραβική ως επίσημη γλώσσα τους είναι οικονομικές μονάδες παραγωγής ενέργειας που κάνουν δισεκατομμύρια ετησίως σε επιχειρηματικές δραστηριότητες με χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η εκμάθηση της αραβικής γλώσσας μπορεί να παρουσιάσει περισσότερες προκλήσεις για τον μέσο όρο της αγγλικής γλώσσας σε σύγκριση με εκείνες που σχετίζονται περισσότερο με τις ινδοευρωπαϊκές γλώσσες, αλλά το επίπεδο ικανοτήτων σε αυτή τη γλώσσα θα διακρίνει το βιογραφικό σας από πολλές άλλες στο σωρό.

Η υψηλότερη αύξηση στη χρήση του διαδικτύου πέρυσι επήλθε και από τη Μέση Ανατολή, οπότε για όσους εμπορεύονται online (και ποιος δεν το χρησιμοποιεί αυτές τις μέρες;), είναι σε θέση να μεταφράσει και να προσφέρει ψηφιακές υπηρεσίες στον αραβόφωνο κόσμο, Στις αγορές όπου υπάρχει σημαντική συγκέντρωση της καταναλωτικής δύναμης.


startup.gr

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα