Ηλεκτρονικό φακέλωμα για όλες τις επιχειρήσεις από το 2019

Νέο πληροφοριακό σύστημα σχεδιάζει η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας με στόχο να έχει πλήρη εικόνα τόσο για τις άδειες που διαθέτει μια επιχείρηση, όσο και για όλους τους ελέγχους που έχουν γίνει σε αυτή. Αυτό θα μπορεί να γίνεται με ένα κλικ στον υπολογιστή, ενώ εκτιμάται ότι το νέο σύστημα, που σχεδιάζεται βάσει προδιαγραφών της Παγκόσμιας Τράπεζας, θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει από το 2019.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», η νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα σε συνδυασμό με τη νομοθεσία για το πλαίσιο ελέγχων που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομίας, εκτιμάται ότι θα βοηθήσει σημαντικά το επιχειρείν στην Ελλάδα, περιορίζοντας σημαντικά τη γραφειοκρατία και τη διαφθορά.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της «Κ», η ηλεκτρική πλατφόρμα, εκτός από την απλοποίηση της αδειοδότησης των επιχειρήσεων θα εξυπηρετήσει κι άλλες λειτουργίες, όπως μεταβολές των αδειοδοτήσεων, κατάλογος με όλους τους ελέγχους που έχουν γίνει, ο χρόνος διεξαγωγής τους, καθώς και από από ποια αρχή διενεργήθηκαν. Έτσι, αφενός θα αποφευχθεί ο φαινόμενο διπλών και άσκοπων ελέγχων, ενώ οι ελεγκτικές αρχές θα μπορούν να ανταλλάσσουν στοιχεία και να έχουν πλήρη εικόνα για το αν μια επιχείρηση συμμορφώθηκε με τις υποδείξεις τους ή αν έχει καταβάλει επιβληθέντα πρόστιμα.

Ο προϋπολογισμός της νέας ηλεκτρονικής πλατφόρμας ανέρχεται σε περίπου 1,5 δισ. ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί από κοινοτικούς πόρους.



newmoney.gr


Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα