Στρατηγικός επενδυτής στη Grivalia Hospitality

Σε συμφωνία για την είσοδο στρατηγικού επενδυτή στο μετοχικό κεφάλαιο της Grivalia Hospitality, της θυγατρικής της εταιρείας-βραχίονα στον ξενοδοχειακό κλάδο, έχει καταλήξει, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr., η Grivalia Properties.

Η εταιρεία επενδύσεων σε ακίνητα στην οποία η Fairfax Financial Holdings κατέχει το 51,3% του μετοχικού κεφαλαίου έπειτα από την απόκτηση ποσοστού 20% που παραχώρησε η Eurobank, είχε γίνει αποδέκτης ενδιαφέροντος για τη θυγατρική της, από ξένα επενδυτικά κεφάλαια που επιθυμούσαν να συμμετάσχουν στα project υλοποιεί και σχεδιάζει να αναπτύξει η Grivalia Hospitality .

Έπειτα από σημαντικό διάστημα διαπραγματεύσεων, πληροφορίες αναφέρουν πως έχει επέλθει συμφωνία για την είσοδο στρατηγικού επενδυτή στο μετοχικό κεφάλαιο της Grivalia Hospitality, έναντι ενός τιμήματος που εκτιμάται ότι θα πλησιάσει τα 60 εκατ.ευρώ. 

Η ολοκλήρωση της συμφωνίας θα αποτελέσει ακόμη μια σημαντική επιτυχία για την Grivalia Properties, τη μόνη ελληνική εταιρεία στο μετοχικό κεφάλαιο της οποίας (πέραν του βασικού της μετόχου, της καναδικής Fairfax) περιλαμβάνονται διεθνή ονόματα του μεγέθους της Fidelity, Brandes Investment Partners, Wellington και προσφάτως της PIMCO και των επενδυτικών κεφαλαίων που εκπροσωπεί η τελευταία.

Η Grivalia Hospitality S.A συστήθηκε στα μέσα του 2015 με έδρα το Λουξεμβούργο, με στόχο να αποτελέσει το ξενοδοχειακό βραχίονα της ΑΕΕΑΠ και να αξιοποιήσει ευκαιρίες στον ευρύτερο κλάδο του τουρισμού και ειδικότερα σε τουριστικά και ξενοδοχειακά ακίνητα.

Η εταιρεία ενισχύθηκε σημαντικά μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο. Συγκεκριμένα, το μετοχικό κεφάλαιο της Grivalia Hospitality αυξήθηκε κατά 58 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 28 εκατ. ευρώ καταβλήθηκαν από τη Grivalia και 30 εκατ. ευρώ από την ασφαλιστική εταιρεία Eurolife ERB, η οποία ελέγχεται επίσης από την Fairfax. Μετά την ολοκλήρωση της αύξησης, το πλήρως καταβεβλημένο μετοχικό κεφάλαιο της Grivalia Hospitality ανήλθε σε 60 εκατ. ευρώ, με ισόποση συμμετοχή της Grivalia και της Eurolife.

Στόχος της Grivalia Hospitality είναι να τοποθετηθεί σε υψηλής ποιότητας τουριστικά ακίνητα, έχοντας ήδη εξετάσει πληθώρα επενδυτικών προτάσεων σε Ελλάδα και εξωτερικό. Όπως είναι γνωστό, η πρώτη της τοποθέτηση αφορά στην εξαγορά του 60% του "Pearl Island Project" στον Παναμά από την Dolphin Capital Investors, έναντι 27 εκατ. ευρώ σε μετρητά.

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα ιδιωτικά νησιά, 13.230 στρέμματα, στο Αρχιπέλαγος Las Perlas του Παναμά, με θαλάσσιο μέτωπο μεγαλύτερο από 30 χλμ., όπου σχεδιάζεται να μετατραπεί σε ένα μοναδικής ποιότητας τουριστικό και φιλικό προς το περιβάλλον προορισμό στην περιοχή της Κεντρικής Αμερικής με τουλάχιστον 3 πολυτελή θέρετρα και ένα μεγάλο αριθμό βιλών και οικιστικών μονάδων. Υφίσταται ήδη συμφωνία με τον Όμιλο Marriott για την ανάπτυξη ενός Ritz-Carlton Reserve, καθώς και βιλών σε μια από τις παραθαλάσσιες τοποθεσίες του νησιού. Το συνολικό κόστος ανάπτυξης θα είναι της τάξης των 66,5 εκατ.ευρώ, με τραπεζική χρηματοδότηση 50%, η οποία έχει ήδη εξασφαλιστεί.

Στην Ελλάδα η πρώτη επενδυτική τοποθέτηση της Grivalia Hospitality είναι η απόκτηση του ακινήτου "Όλυμπος Νάουσα" στην Θεσσαλονίκη, έναντι 5,54 εκατ.ευρώ. Στο prοject αυτό η Grivalia Hospitality συνεργάζεται με την "Μακεδονικά Ξενοδοχεία Α.Ε.", για τη δημιουργία κοινού επενδυτικού οχήματος (ποσοστά συμμετοχής 65%-35% αντιστοίχως), με αποκλειστικό σκοπό την εξαγορά του ιστορικού διατηρητέου ακινήτου που βρίσκεται επί της Λεωφόρου Νίκης 5 στην Θεσσαλονίκη, την περαιτέρω ανάπτυξή του και την μετατροπή του σε πολυτελές boutique ξενοδοχείο.

Το τελευταίο διάστημα η Grivalia, με επικεφαλής τον Γ. Χρυσικό, έχει υλοποιήσει σειρά σημαντικών εξαγορών και τοποθετήσεων, διευρύνοντας το επενδυτικό της χαρτοφυλάκιο, το οποίο αποτελείται από 93 assets και αποτιμάται στα 870 εκατ.ευρώ (Ιούνιος 2017), ενώ η κεφαλαιοποίησή της στο Χ.Α. ανέρχεται πλέον στα 910 εκατ. ευρώ.


capital.gr


Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα