Σε "θολά νερά" οι επιχειρήσεις λόγω νέου εργασιακού

Αναταραχή αναμένεται να φέρει η κυβέρνηση στον επιχειρηματικό κόσμο με νέο μπαράζ ανατροπών στο ευρύτερο εργασιακό "μέτωπο". Και τούτο πριν καν καταλαγιάσει ο κουρνιαχτός που έχει προκαλέσει σε εταιρείες και ελεύθερους επαγγελματίες η φορολογική και ασφαλιστική "καταιγίδα".

Την ίδια ώρα που θα εκκρεμεί για άλλο έναν σχεδόν χρόνο η επαναφορά των κλαδικών συλλογικών διαπραγματεύσεων, αλλά και της μονομερούς προσφυγής στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας –για την οποία έχουν εκφραστεί σημαντικές ενστάσεις από πλευράς εργοδοτών–, το υπ. Εργασίας προωθεί άμεσα το μπλοκάρισμα της δημόσιας χρηματοδότησης σε όσες επιχειρήσεις "παραβιάζουν" την εργατική νομοθεσία. 

Προκειμένου να κάμψει, έστω και εν μέρει,όπως επισημαίνουν στελέχη εργοδοτικών ενώσεων, τις αντιδράσεις των επιχειρηματιών στα παραπάνω μέτρα που θα μπορούσαν, αφενός, να μειώσουν την άμεση ρευστότητά τους (λόγω "παραβίασης" της εργατικής νομοθεσίας) και αφετέρου να αυξήσουν τις εργατικές πιέσεις για αυξήσεις μισθών (μέσω των κλαδικών συλλογικών διαπραγματεύσεων), το υπ. Εργασίας έχει σχεδιάζει να υλοποιήσει προγράμματα ενίσχυσης των απλήρωτων εργαζομένων, αλλά και επιδότησης εισφορών, με πολύ αυστηρά –όμως– κριτήρια (π.χ., διατήρηση προσωπικού για όσο διαρκεί το πρόγραμμα).

Πιο συγκεκριμένα, το αμέσως επόμενο διάστημα, το υπουργείο Εργασίας σχεδιάζει να θεσπίσει τις ανατροπές που αφορούν στη χρηματοδοτική σχέση Δημοσίου - επιχειρήσεων μέσα από τρία βασικά μέτρα: 

- Τη διακοπή της κοινοτικής και κρατικής επιχορήγησης σε όσες επιχειρήσεις αποδεικνύεται ότι "παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία", μετά από έλεγχους του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ). 

Τα ακριβή κριτήρια της διακοπής της δημόσιας επιχορήγησης προς "παραβατικές" επιχειρήσεις θα καθοριστούν σε ειδικές διατάξεις που θα φέρει το υπ. Εργασίας στη Βουλή. 

- Την οικονομική ενίσχυση των εργαζομένων, αλλά και την επανεκπαίδευσή τους με νέες γνώσεις και ικανότητες, που βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας ή απασχολούνται σε οικονομικούς κλάδους με φθίνουσα πορεία. 

Το συνολικό κόστος αυτού του προγράμματος έχει προϋπολογιστεί στα 100 εκατ. ευρώ και θα αφορά 50.000 "εγκλωβισμένους" εργαζομένους, δηλαδή εργαζομένους οι οποίοι εργάζονται, αλλά έχουν σταματήσει να πληρώνονται λόγω οικονομικών δυσκολιών των εργοδοτών τους. 

- Την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για όσους επιχειρηματίες επιλέξουν να μετατρέψουν τον απασχολούμενο με μπλοκάκι (σε έως 2 εργοδότες), σε μισθωτό εργαζόμενο. 

Το πρόγραμμα αυτό, το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει από το ερχόμενο φθινόπωρο, θα αφορά έως 40.000 εργαζομένους και το κόστος του εκτιμάται, σύμφωνα με πληροφορίες του "Κ", ότι θα μπορούσε να φτάσει ακόμα και τα 160-170 εκατ. ευρώ. Για κάθε εργαζόμενο, ο εργοδότης θα επιδοτείται με ποσό έως 350 ευρώ ανά μήνα για 12 μήνες. Απαραίτητη προϋπόθεση για ένταξη μίας επιχείρησης σε ένα τέτοιο πρόγραμμα θα είναι η εγγραφή στην πλατφόρμα του ΕΦΚΑ. Το πρόγραμμα θα προβλέπει, επίσης, την υποχρέωση διατήρησης του συνόλου του προσωπικού για ορισμένο διάστημα πριν από την έναρξη της επιδότησης και διατήρηση των ωφελούμενων εργαζομένων με την ίδια σχέση εργασίας (εξαρτημένη εργασία) για ορισμένο διάστημα μετά τη λήξη της επιδότησης. 

Ανοιχτά τα μέτωπα των συλλογικών διαπραγματεύσεων 

Το μόνο που θεσπίστηκε στο τελευταίο μνημονιακό πακέτο μέτρων (σ.σ. του περασμένου Μαΐου) στο πεδίο του εργασιακού είναι η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων μέσα από την κατάργηση του υπουργικού βέτο.

Αντιθέτως, ανοιχτά παραμένουν τα άλλα τρία μεγάλα νέα "μέτωπα". Τα "μέτωπα" αυτά, σύμφωνα με το συμπληρωματικό Μνημόνιο, είναι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, ο ρόλος του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας και ο τρόπος κήρυξης απεργίας από τα πρωτοβάθμια εργατικά σωματεία. 

Η κυβέρνηση υποστηρίζει τις ακόλουθες θέσεις: 

- Την επαναφορά των αρχών της επεκτασιμότητας των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων και της ευνοϊκότερης ρύθμισης.

Με διάταξη που ψήφισε η κυβέρνηση τον Ιούνιο ορίζεται ότι η επαναφορά των δύο αυτών αρχών θα έλθει μετά το πέρας του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής, χωρίς πλέον να αναφέρεται συγκεκριμένη ημερομηνία όπως ίσχυε στο πακέτο που ψηφίστηκε τον περασμένο Μάιο. Τον Σεπτέμβριο, ανεξάρτητη επιτροπή νομικών θα πρέπει να παραδώσει στο υπ. Εργασίας πόρισμα σε σχέση με την αντιπροσωπευτικότητα των κλαδικών συμβάσεων, το οποίο θα αποτελέσει τον "οδηγό" για τον ακριβή τρόπο επαναφοράς των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων (πιθανόν) τον Αύγουστο του 2018. Η επαναφορά των κλαδικών συλλογικών διαπραγματεύσεων θα οδηγήσει σε πιέσεις από εργατικής πλευράς για αύξηση των αμοιβών, επισημαίνουν στελέχη της αγοράς στο "Κ". 

- Επαναφορά της δυνατότητας μονομερούς προσφυγής στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας.

Προηγούμενες μνημονιακές διατάξεις έφεραν τη διμερή προσφυγή στον ΟΜΕΔ, η οποία όμως κρίθηκε αντισυνταγματική από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Μετά από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους και τους "θεσμούς", η κυβέρνηση πρέπει να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο για τη μεσολάβηση και τη διαιτησία έως τον Μάρτιο του 2018. Πηγές του "Κ" από εργοδοτικές ενώσεις επισημαίνουν πως ενδεχόμενη επαναφορά της μονομερούς προσφυγής των εκπροσώπων των εργαζομένων στον ΟΜΕΔ, θα οδηγήσει ξανά, όπως στο παρελθόν, σε μακρόσυρτες διαπραγματεύσεις μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών με τάσεις παράλυσης της λειτουργίας επιχειρήσεων ή ακόμα και κλάδων της οικονομίας. 

- Θέσπιση της δυνατότητας κήρυξης απεργίας από τα πρωτοβάθμια σωματεία με απαρτία 50% +1 των μελών τους, μέσα από διαδικασία συνέλευσης. Σημειώνεται πως σήμερα αρκεί η απόφαση του διοικητικού συμβουλίου ενός πρωτοβάθμιου σωματείου (με απαρτία των μελών) για να κηρυχθεί μία απεργία. Στελέχη της αγοράς επισημαίνουν στο "Κ" πως παρόμοιους περιορισμούς θα έπρεπε να θέσει η κυβέρνηση και για μεγαλύτερους συνδικαλιστικούς φορείς. 



capital.gr

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα