Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης: 32 Κυριακές…. Η “Ανάπτυξη” ξεκίνησε !!!

Δελτίο τύπου εξέδωσε ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης σχετικά με το άνοιγμα καταστημάτων τις Κυριακές. Ο ΕΣΘ αναφέρει τα παρακάτω: 

Υπογράφηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την προαιρετική λειτουργία πάσης φύσεως εμπορικών επιχειρήσεων (μικρών και μεγάλων) 32 Κυριακές το χρόνο, σε συγκεκριμένες περιοχές, συμπεριλαμβανομένου και του Ιστορικού Κέντρου της Θεσσαλονίκης. 

Το βασικό σκεπτικό για την επιλογή αυτών περιοχών, όπως αναφέρεται στην απόφαση, είναι η υψηλή τουριστική κίνηση και κατανάλωση στις συγκεκριμένες περιοχές. Μια ακόμη πρόχειρη απόφαση που προσπαθεί να δημιουργήσει μόνο προβλήματα στην αγορά της Θεσσαλονίκης και πάνω στην προχειρότητά της, θεωρεί τουριστικό δρόμο την οδό 26ης Οκτωβρίου (Δικαστήρια). Συγχαρητήρια! Καταρρίψατε μόνοι σας το επιχείρημά σας για μια ακόμη φορά. 

Μεταξύ άλλων,ρά αποκλειστικά σε αμιγώς τουριστικές περιοχές, με βασική προϋπόθεση, όμως, τη διακριτική ευχέρεια των τοπικών Εμπορικών Συλλόγων, να αποφασίζουν για το άνοιγμα των καταστημάτων της περιοχής τους, κρίνοντας ανάλογα με τις ανάγκες, τις επιθυμίες και τις ιδιαιτερότητες της περιοχής τους. 

΄Οσον αφορά στην «εσωτερική» κατανάλωση, που εκεί στηρίζεται η αγορά, οι λαμβάνοντες αυτές τις αποφάσεις «ελαφρά τη καρδία», δεν έχουν αντιληφθεί ότι οι ώρες λειτουργίας δεν λείπουν, ότι αυτό που λείπει είναι αγοραστική δύναμη από τους καταναλωτές. 

Και παρ’όλα αυτά, έχουν αποφασίσει να δώσουν το τελειωτικό χτύπημα στη χειμαζόμενη αγορά, με το πρόσχημα της αύξησης της κατανάλωσης. 

Ποιας κατανάλωσης; 

Σε μια περίοδο που αναζητούνται απεγνωσμένα να βρεθούν τρόποι τόνωσης της ανύπαρκτης αγοραστικής δύναμης του ΄Ελληνα καταναλωτή, σε μια περίοδο, κατά την οποία οι ΜικροΜεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις, όσες έχουν παραμείνει εν λειτουργία, δίνουν τον ύστατο αγώνα επιβίωσης, τέτοιες καταστροφικές «κινήσεις» έρχονται να κατεδαφίσουν οποιαδήποτε έννοια θεμιτού ανταγωνισμού στην αγορά, να αποδομήσουν πλήρως την αγορά εργασίας και εν τέλει να καταστρέψουν ότι απέμεινε από τη μικρομεσαία ελληνική επιχειρηματικότητα. 

Οι εναπομείνασες ΜικροΜεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες, με την επταήμερη εργασία και το διευρυμένο ωράριο καλούνται να παίξουν το «διακοσμητικό ρόλο» του περιβάλλοντος χώρου των υπερκαταστημάτων των πολυεθνικών, θα οδηγηθούν, μια ώρα γρηγορότερα, στον αφανισμό τους. 

Μόνον οι πολύ μεγάλους μεγέθους επιχειρήσεις και τα εμπορικά κέντρα, ενδεχομένως, να αντέξουν σε ένα τέτοιο καθεστώς. Να μην παραβλέπουμε, όμως, και το γεγονός ότι η μονοπώληση της αγοράς μπορεί να οδηγήσει σε φαινόμενα ολιγοπωλίου, στη μετακύλιση του αυξημένου λειτουργικού κόστους στις τιμές των προϊόντων και γενικότερα στην επικράτηση τιμολογιακών πρακτικών των μεγάλων επιχειρήσεων, που θα κάνει ακόμα και τα βασικά προϊόντα απλησίαστα για τον μέσο Έλληνα, ενώ ταυτόχρονα θα προκαλέσει περισσότερα λουκέτα και διόγκωση της ανεργίας χωρίς την δυνατότητα εναλλακτικής λύσης. 

Εάν καταρρεύσει η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα στο χώρο του λιανικού εμπορίου, τότε δεν θα μιλάμε για αύξηση ανεργίας, αλλά για πλήρη έλλειψη εργασίας. 

Παράλληλα, αφού το βασικό σκεπτικό αφορά σε μεταρρυθμίσεις με στόχο την «ανάπτυξη», μήπως θα εξυπηρετούσε τον ιδιωτικό τομέα και γενικότερα τους πολίτες και επισκέπτες αυτής της χώρας, να λειτουργούν, τις αντίστοιχες Κυριακές, και Υπηρεσίες του Δημόσιου και ευρύτερου Δημόσιου Τομέα; Σεβόμενοι τον κοινωνικό, θρησκευτικό και οικογενειακό ιστό της Χώρας μας, δεν το ζητήσαμε ποτέ μέχρι σήμερα. 

Η ανάπτυξη για όλους αυτούς που ονειρεύονται ως μοχλό της τις Κυριακές, θα έρθει από την ενεργοποίηση των τραπεζών που έως σήμερα μόνο ανακεφαλαιοποιούνται, χωρίς να βρίσκουν διέξοδο στην ρευστότητα των επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις, καθημερινά, να συνθλίβονται από έλλειψη κεφαλαίων. Θα έρθει από την άρση των capitalcontrols, θα έρθει από μια νέα φορολογική μεταρρύθμιση, που δεν θα καταδικάζει την επιχειρηματικότητα, αλλά θα ενισχύει την ανάπτυξη. Θα έρθει..… θα έρθει..… θα έρθει….., αλλά όχι από το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές. 

Δυστυχώς, εάν όλα αυτά τα αντιλαμβάνονταν αυτοί που αποφασίζουν για μας χωρίς εμάς, δεν θα έφερναν το θέμα του ανοίγματος των Κυριακών επί 14 χρόνια. Μάλλον κάτι άλλο συμβαίνει!!! 

Ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης δηλώνει ότι θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια για την ακύρωση της άδικης και παράλογης Υπουργικής Απόφασης, προσφεύγοντας, για μια ακόμη φορά, στο Συμβούλιο Επικρατείας, και σε καμία περίπτωση δεν θα προτρέψει τις εμπορικές επιχειρήσεις της πόλης μας να λειτουργήσουν πέραν των ήδη θεσμοθετημένων Κυριακών.


Πηγή: ergonblog.gr 


Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα