Το μεγάλο σχέδιο της Fosun για την Ελλάδα

Μια από τις πιο γνωστές κινεζικές εταιρείες που επενδύει στην Ελλάδα κι ενδιαφέρεται για ευκαιρίες, η Fosun International Ltd, που έγινε ευρύτερα γνωστή και λόγω της συμμετοχής της στην επιχείρηση μετατροπής του χώρου του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού σε μια από τις μεγαλύτερες εγκαταστάσεις αναψυχής πανευρωπαϊκά, στρέφει όλο και περισσότερο το ενδιαφέρον της προς τον ελληνικό τουρισμό.

Η Fosun θέλει να χρησιμοποιήσει το μερίδιό της στον ταξιδιωτικό Οργανισμό Thomas Cook Group Plc για να φτιάξει “πακέτα διακοπών” ειδικά για την τεράστια κινεζική αγορά, σύφωνα με δήλωση του πρώτου αντιπροέδρου της, Τσιμ Τσιανόνγκ Κιάν σε συνέντευξη στην Αθήνα στις 4 Μαΐου. Η κινεζική κυβέρνηση προβλέπει ότι 1,5 εκατομμύριο από τους πολίτες της θα επιλέξουν διακοπές στην Ελλάδα στο επόμενο διάστημα.

Ο τουρισμός αντιπροσωπεύει πάνω από το ένα τέταρτο του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της Ελλάδας το 2016, ενώ ο αριθμός των τουριστών το 2016 ανήλθε σε 28,1 εκατομμύρια, αυξημένος κατά 7,6% σε σχέση με το 2015. Οι τουρίστες ξόδεψαν 13,2 δισεκατομμύρια ευρώ (14,5 δισεκατομμύρια δολάρια), σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος. Από αυτούς, περίπου 150.000 προέρχονται από την Κίνα, λέει το Πεκίνο.

"Η Ελλάδα είναι ένας πολύ ασφαλής χώρος για τους επισκέπτες", δήλωσε ο Κιάν ο οποίος είναι επίσης πρόεδρος της Fosun's Tourism and Commercial Group και πρόσθεσε ότι υπάρχουν επίσης καλές ευκαιρίες για επενδύσεις στον τουρισμό στην Ελλάδα.

Η Fosun συζητά για την αγορά υφιστάμενων ξενοδοχείων και θέρετρων ή για την κατασκευή νέων στην Ελλάδα από την πλήρως ιδιόκτητη εταιρεία χαρτοφυλακίου Club Med SAS. Η αύξηση των Κινέζων επισκεπτών στην Ελλάδα θα οδηγήσει τελικά σε απευθείας πτήσεις από το Πεκίνο και τη Σαγκάη στην Αθήνα, δήλωσε ο Κιάν, ο οποίος ανέφερε και ότι η κατάσταση στην χώρα μας έχει αλλάξει από τότε που η εταιρεία επένδυσε για πρώτη φορά στο Folli Follie Group το 2011. «Η οικονομία της Ελλάδας ανακάμπτει τώρα και μπορεί επίσης να προσφέρει πολύ καλές ευκαιρίες για ξένους επενδυτές. Παρακολουθούμε τα στοιχεία από τις λιανικές πωλήσεις και τον τομέα του τουρισμού»

Η Fosun με έδρα τη Σαγκάη, η οποία διαχειρίζεται συνολικά 64,3 δισεκατομμύρια ευρώ παγκοσμίως, έχει επενδύσει περισσότερα από 200 εκατομμύρια ευρώ στην Ελλάδα μέσω της άμεσης συμμετοχής της στην Folli Follie και εμμέσως μέσω των Thomas Cook και Club Med, όπως ανέφερε ο Κιάν.

Η Fosun είναι η μεγαλύτερη ιδιωτική κινεζική εταιρεία που επενδύει στην Ευρώπη, κατέχει τη γερμανική Hauck & Aufhaeuser Privatbankiers KGaA και την πορτογαλική ασφαλιστική εταιρεία Fidelidade Cia de Seguros SA, ενώ δεν αποκλείει μια επένδυση στον ελληνικό τραπεζικό τομέα, αν προκύψει μια ευκαιρία.

Η μεγάλη κινεζική εταιρεία έχει ήδη υποβάλει προσφορά για την απόκτηση της Εθνικής Ασφαλιστικής και, σύμφωνα με τον Κιάν, δεν έχει ανώτατο όριο χρήματος όταν πρόκειται για επενδύσεις, που αξίζουν

Η Fosun συμμετέχει επίσης στην κοινοπραξία για την αξιοποίηση της έκτασης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, η οποία είναι διπλάσια από το Σέντραλ Παρκ της Νέας Υόρκης! "Είμαστε πολύ σίγουροι γι 'αυτή την επένδυση", δήλωσε ο Κιάν για το έργο των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ

Η Ελλάδα, προσθέτει το Bloomberg η οποία έχει χάσει περισσότερο από το ένα τέταρτο της οικονομικής της παραγωγής κατά τη διάρκεια κρίσης που ξεκίνησε το 2010, χρειάζεται απεγνωσμένα επενδύσεις. Η χώρα αγωνίζεται σήμερα να επιστρέψει στην ανάπτυξη, ενώ βρίσκεται σε ένα τρίτο πρόγραμμα διάσωσης από τους διεθνείς πιστωτές της. Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας θα συμμετάσχει στο Φόρουμ Belt and Road Business που αρχίζει στο Πεκίνο στις 14 Μαΐου για να συναντηθεί με τους επενδυτές και να προωθήσει την ελληνο-κινεζική συνεργασία.


newmoney.gr

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα