Ενισχύεται το ελληνικό brand name με νέες πιστοποιήσεις προϊόντων

Όλο και περισσότερα ελληνικά προϊόντα πιστοποιούνται με τα σήματα ΠΓΕ και ΠΟΠ ενισχύοντας το ελληνικό brand name.

Ένα πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί το ελαιόλαδο eperion που πιστοποιήθηκε από τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ (Agrocert) με το ευρωπαϊκό σήμα ΠΓΕ ΠΡΕΒΕΖΑ το οποίο βρισκόταν επί 23 χρόνια σε αδράνεια και κινδύνευε άμεσα να χαθεί από την ΕΕ. Σημειώνεται ότι η Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης και αυτής της πρόσφατης πιστοποίησης, έχει 11 ΠΓΕ και 17 ΠΟΠ ελαιόλαδα.

Η ελαιοκαλλιέργεια στην Ελλάδα

Σύμφωνα με την εταιρεία παραγωγής, η ελαιοκαλλιέργεια στην Ελλάδα είναι αρκετά περίπλοκη, γιατί τα ελαιόδεντρα συναντώνται σε πολλές περιοχές της χώρας μας με διαφορετικά μικροκλίματα αλλά και διαφορετικές καλλιεργητικές πρακτικές. Αυτό συμβαίνει διότι το ελαιόλαδο παράγεται στην χώρα μας εδώ και χιλιετίες και μέχρι πρόσφατα ο μικρός κλήρος που αναλογεί σε κάθε καλλιεργητή προοριζόταν κυρίως για την κάλυψη των οικογενειακών αναγκών και ό,τι απέμενε από αυτή την κατανάλωση, διοχετευόταν σε γνωστούς προκειμένου να μην μείνει για την επόμενη καλλιεργητική περίοδο.

Αυτή η κοινωνική πραγματικότητα προσέδωσε στο ελληνικό ελαιόλαδο χαρακτηριστικά που διαμόρφωσαν την ποιότητα του.

Από την μία πλευρά δεν υπήρξε το ενδιαφέρον για μία συστηματική ανάπτυξη σε επιστημονική βάση της ελληνικής παραγωγής, με αποτέλεσμα πολλές πρακτικές (κυρίως μετά την συγκομιδή του καρπού) να στερούνται των προδιαγραφών της υψηλής διατηρησιμότητας του προϊόντος. Από την άλλη πλευρά όμως δεν υπήρξε ούτε το ενδιαφέρον για εντατικοποίηση της παραγωγής με χρήση φυτοφαρμάκων και άλλων χημικών μεθόδων στα χωράφια και στην διαδικασία της ελαιοποίησης.

Έτσι το ελληνικό ελαιόλαδο που παράγεται από μικρούς παραγωγούς, στην μεγάλη του πλειοψηφία χαρακτηρίζεται ως εξαιρετικό τόσο στην ποιότητα όσο και στην γνησιότητα γιατί ευνοείται συνήθως από το μικροκλίμα της κάθε περιοχής. Θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί εύκολα και ως άριστο στα οργανοληπτικά του χαρακτηριστικά αλλά και στην διάρκεια αυτών, αν υπήρχε το ενδιαφέρον αλλά και η κατάλληλη παρακίνηση όπως αναφέρει ο κ. Χαράλαμπος Γκούβας («Η Ιστορία του Νομού Πρέβεζας»).

Οι ελαιώνες στην Ελλάδα αποτελούν το 20% των γεωργικών εδαφών και παράγουν περίπου 350.000 τόνους ελαιόλαδο κατ' έτος.

Είμαστε η τρίτη ελαιοπαραγωγός χώρα στον κόσμο, παράγοντας το 13% της παραγωγής με δεύτερη την Ιταλία (22%) και πρώτη την Ισπανία (40%).

Σήμερα η συνολική παραγωγή του ελαιόλαδου στην Ήπειρο φτάνει περίπου το 2% της συνολικής εγχώριας παραγωγής. Οι ποικιλίες που καλλιεργούνται είναι η κορωνέικη και η λιανοελιά.

Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην παραγωγή έξτρα παρθένου ελαιόλαδου, που αποτελεί το 75% της συνολικής παραγωγής μας. Τα αντίστοιχα νούμερα για την Ιταλία είναι 45% και για την Ισπανία 30%.

Η διατροφική αξία του ελαιόλαδου

Το ελαιόλαδο περιέχει μια σειρά από συστατικά που είναι πολύ ευεργετικά για τις περισσότερες λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού.

Ειδικότερα:
  • Είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα: 60-80% ελαϊκό οξύ
  • Έχει πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά οξέα ~14%
  • Περιέχει περίπου το 10% της απαραίτητης ημερήσιας ποσότητας σε βιταμίνη Ε σε κάθε κουταλιά της σούπας
  • Έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε σκουαλένιο, που ρυθμίζει ενεργά τον μεταβολισμό
  • Περιέχει στερόλες που εμποδίζουν την αφομοίωση της χοληστερίνης και χαμηλώνουν τη στάθμη της στο αίμα
  • Αφομοιώνεται από τον οργανισμό κατά 98% ενώ σημαντικό ρόλο παίζει η απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών του
  • Έχει αποδειχτεί ότι μόνο το λίπος του μητρικού γάλακτος αφομοιώνεται σε μεγαλύτερο ποσοστό από το ελαιόλαδο
  • Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυσικά αντιοξειδωτικά και θρεπτικά συστατικά (π.χ. πολυφαινόλες, φλαβονοειδή, καροτένια κ.α.). Οι φαινόλες χρησιμοποιούνται από τη φαρμακοβιομηχανία για την παραγωγή αντιφλεγμονοδών και αντιθρομβωτικών φαρμάκων.
  • Οι αντιοξειδωτικές ουσίες δρουν προστατευτικά απέναντι στο σχηματισμό ελεύθερων ριζών. Εδώ πρέπει να προσεχθεί ότι αυτές οι αντιοξειδωτικές ουσίες βρίσκονται μόνο στο παρθένο και στο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.

insider.gr


Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα