Η καινοτομία "κλειδί" ανάπτυξης της Apivita

Την ερευνητική της δραστηριότητα στο HORIZON 2020 παρουσίασε η εταιρεία APIVITA στο πλαίσιο της παγκόσμιας εβδομάδας καινοτομίας (16-21 Απριλίου).


Παράλληλα ανακοίνωσε την προκήρυξη Διαγωνισμού Καινοτομίας με τίτλο «Life Innovation», σε συνεργασία με το ΔΠΜΣ Βιοεπιχειρείν.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της εταιρείας Νίκος Κουτσιανάς, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, η καινοτομία για την APIVITA δεν είναι μόνο τα ερευνητικά προγράμματα, είναι η όλη λογική που αναπτύχθηκε. Με σύμμαχο την καινοτομία έχει σήμερα παρουσία σε 15 χώρες ενώ ο τζίρος της αγγίζει τα 40 εκατ. ευρώ.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτης υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας Κ. Φωτάκης ανέφερε ότι την σημερινή εποχή της κρίσης, το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση είναι καταρχήν η κοινωνία να σταθεί όρθια με όρους αξιοπρέπειας και στη συνέχεια να δημιουργηθούν προοπτικές για την επόμενη ημέρα. Στην προσπάθεια αυτή έχουν αναληφθεί πρωτοβουλίες, ειδικότερα στον χώρο της έρευνας και καινοτομίας. Πρωτοβουλίες που για πρώτη φορά λαμβάνονται στη χώρα με τρόπο συγκροτημένο ώστε να στηριχθούν οι άνθρωποι της έρευνας, το εξαιρετικό επιστημονική δυναμικό που διαθέτει η χώρα και υφίσται μεγάλες πιέσεις που εκφράζονται συχνά με φυγή στο εξωτερικό.

Η APIVITA, από την ίδρυσή της, επενδύει σταθερά στην έρευνα των μελισσοκομικών προϊόντων και των βοτάνων της ελληνικής φύσης. Αναπτύσσει φόρμουλες και καινοτομίες με στόχο να μεγιστοποιηθούν τα αποτελέσματα των δραστικών συστατικών στις συνθέσεις των φυσικών προϊόντων της.

Σήμερα, 38 χρόνια από την ίδρυσή της, έχοντας κατακτήσει μοναδική τεχνογνωσία, η δραστηριότητα της APIVITA στον τομέα της έρευνας σταθερά πρωταγωνιστεί στις επιστημονικές εξελίξεις στον τομέα της σύγχρονης κοσμητολογίας. Η πατενταρισμένη μέθοδος εκχύλισης της πρόπολης βραβεύτηκε στον Διαγωνισμό Καινοτομίας «Η Ελλάδα Καινοτομεί», που διοργανώνει ο ΣΕΒ και η Eurobank.

Η εταιρεία συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα συνολικού ύψους πάνω από 16 εκατ. ευρώ. Συνεργάζεται με 74 ακαδημαϊκούς φορείς και πανεπιστήμια από 23 χώρες του κόσμου (Κίνα, Ισραήλ, Ταϊλάνδη, Ευρώπη και φυσικά Ελλάδα). Η ανάδειξη της μοναδικότητας της ελληνικής βιοποικιλότητας αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες της εταιρείας, πραγματοποιώντας επιστημονικές ανακαλύψεις και δημοσιεύσεις σε έγκυρα περιοδικά και συνέδρια. Η APIVITA συμμετέχει σε τρία νέα προγράμματα, στο Πλαίσιο της ΕΕ «Horizon 2020».

Στα έργα αυτά, σε συνεργασία με τους σημαντικότερους ακαδημαϊκούς φορείς στον κόσμο η έρευνα εστιάζεται σε θαλάσσια προϊόντα με βιοτεχνολογία και βιοχημεία αιχμής. Οι συγκεκριμένοι θαλάσσιοι οργανισμοί που ερευνώνται αποτελούν το μέλλον για την καινοτομική ανάπτυξη. Tα νέα προϊόντα που αναπτύσσονται, στοχεύουν όχι μόνο στον καλλωπισμό του δέρματος, αλλά και στη βελτίωση της υγείας με θετικές επιδράσεις στο περιβάλλον και με την επιτομή της ολιστικής προσέγγισης. Αναμένονται νέα σαμπουάν, αφρόλουτρα, κρέμες προσώπου και σώματος και αντηλιακά προϊόντα, που θα προέρχονται από 100% ανανεώσιμες πράσινες πρώτες ύλες και από οργανισμούς που δεν έχουν μελετηθεί έως τώρα.

Η καινοτομία αυτή προέκυψε από ένα πολύ σημαντικό ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα (Marie Curie Actions) που συμμετείχε η APIVITA από το 2011, το ALGAECOM, με θέμα την «Αξιοποίηση μικροφυκών των θαλασσών της Μεσογείου για την παραγωγή καινοτόμων και υψηλής προστιθέμενης αξίας καλλυντικών». Η κοινοπραξία αυτή ήταν μια πρωτοβουλία επιστημόνων της APIVITA και του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, με σημαντικό ακαδημαϊκό συνεργάτη το Εθνικό Κέντρο Ερευνών της Γαλλίας (CNRS) και την Ισπανική καινοτόμο εταιρεία έρευνας και παραγωγής μικροφυκών Fitoplancton Marino.

Η εξαετής ερευνητική προσπάθεια οδήγησε στη δημιουργία ενός καινοτόμου συνδυασμού μικροφύκους με εκχύλισμα πρόπολης, που ονομάζεται 3D PRO-ALGAE και συνδυάζει τις φωτοπροστατευτικές ιδιότητες της πρόπολης και ένα μικροφύκος της Μεσογείου, το Nannochloropsis Gaditana. Δρα σαν αρχιτέκτονας της επιδερμίδας αφού προστατεύει και διατηρεί την τρισδιάστατη δομή της κάτω από τον ήλιο, ενισχύοντας την πυκνότητα και την ελαστικότητά της, προσφέροντας ενυδάτωση και προστασία από τη φωτογήρανση, τη Νο1 αιτία πρόωρης γήρανσης. Το νέο καινοτόμο σύμπλοκο 3D PRO-ALGAE έχει ενσωματωθεί στη νέα σειρά αντηλιακών προσώπου APIVITA SUNCARE. Όλα τα προϊόντα της σειράς είναι υποαλλεργικά και πολύ ανθεκτικά στο νερό, ενώ δεν περιέχουν σιλικόνη και οινόπνευμα.
 
ered.gr
 

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα