Παρατείνεται η τρέχουσα ρύθμιση για τα αυθαίρετα

Μέχρι τις 8 Μαΐου παρατείνεται η σημερινή ρύθμιση για τα αυθαίρετα, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαβούλευση του νέου νομοθετικού πλαισίου και να ενσωματωθούν τα σχόλια όσων συμμετείχαν.

H νέα ρύθμιση είχε προχωρήσει επί θητείας Γ. Τσιρώνη στο υπουργείο Περιβάλλοντος, αλλά όταν, με τον ανασχηματισμό, πήγε στο υπουργείο ο Γ. Σταθάκης ζήτησε να υπάρξει περαιτέρω επεξεργασία.

Ο παλιός Νόμος λήγει την 8η Φεβρουαρίου 2017, με την πάροδο συνολικά 42 μηνών από τη δημοσίευσή του.

Στο υπουργείο επισημαίνουν πως η προθεσμία αυτή δύναται να λήξει νωρίτερα από το τετράμηνο, με την ισχύ του νέου “Νόμου για τον έλεγχο και την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος”, ο οποίος βρίσκονταν σε διαβούλευση έως τις 10/10/16.

Η νομοθετική πρωτοβουλία για τα αυθαίρετα, η πέμπτη κατά σειρά από το 2009, βρίσκεται σε τελικό στάδιο.

Σύμφωνα με το σχέδιο που είχε παρουσιάσει ο κ. Τσιρώνης, στόχος της νέας ρύθμισης δεν είναι μόνο οι ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν τα ενέταξαν στους προηγούμενους νόμους, αλλά εκείνοι που μπήκαν στις ρυθμίσεις για τα αυθαίρετα αλλά σήμερα δεν έχουν χρήματα για να πληρώσουν τις δόσεις! Ετσι, για παράδειγμα, το ύψος του παραβόλου μειώνεται στο μισό (σε σχέση με την ισχύουσα ρύθμιση) για όλες τις αυθαιρεσίες μέχρι τις 5.000 τ.μ., ξεκινώντας από τα 250 ευρώ για τις παρανομίες έως 100 τ.μ. και φθάνοντας τις 4.000 ευρώ για παρανομίες 2.000-5.000 τ.μ.

Επίσης μειώνεται και το ύψος του προστίμου στις περιοχές στις οποίες μειώθηκαν οι αντικειμενικές αξίες και οι τιμές ζώνης με την αναθεώρηση που έγινε φέτος. Η προηγούμενη ρύθμιση λάμβανε ως βάση για τον υπολογισμό του προστίμου τις τιμές που ίσχυαν το 2011. Επίσης, οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτου που μπορούν να αποδείξουν ότι ανεγέρθηκε μεταξύ του 1983 και του 1993 θα καταβάλλουν το 60% του προστίμου, έναντι το 80% σήμερα.

Η διαφορά αυτή είναι σημαντική, ανάλογα με το πόσο μεγάλη (σε τετραγωνικά) είναι η αυθαιρεσία.

Στο υπό τελική επεξεργασία σχέδιο νόμου έχουν προστεθεί δύο νέες κατηγορίες πολιτών που τυχαίνουν ειδικής μεταχείρισης: οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης θα πληρώσουν μόνο το 20% του προστίμου (μόνο για την κύρια κατοικία) και μπορούν να αναστείλουν για δύο έτη την καταβολή των δόσεων. Ανάλογη αναβολή δικαιούνται και οι μακροχρόνια άνεργοι, που θα καταβάλουν το 30% του προστίμου.



Πηγή: euro2day.gr