ΓΝΩΜΕΣ: Τι είναι και τι δεν είναι το business coaching (επιχειρηματική καθοδήγηση)

της Σουσάνας Κάλφα |

Λόγω της σειράς άρθρων που δημοσιεύω στο epixeiro.gr, με θέμα την αναδιοργάνωση και το reengineering των επιχειρήσεων (2014, Να η ευκαιρία: Ξαναοραματίσου, Επαναφόρτισε και Αναβάθμισε την επιχείρηση σου), μου γίνεται συχνά η ερώτηση: τι είναι τελικά το business coaching; Με αυτό το άρθρο, θα προσπαθήσω να δώσω πληροφορίες σχετικά με το τι είναι και τι δεν είναι business coaching.

Η καθοδήγηση επιχειρήσεων ή αλλιώς επιχειρηματική καθοδήγηση (business coaching) είναι μία από τις επαγγελματικές προσεγγίσεις/ τεχνικές που μπορεί να ακολουθήσει μια επιχείρηση με σκοπό να προβεί σε αλλαγές που είτε αφορούν όλους τους τομείς της είτε συγκεκριμένους τομείς της δραστηριότητας της. Το coaching είναι ένας σχετικά νέος όρος για τα Ελληνικά επιχειρηματικά δεδομένα για αυτό σκέφτηκα ότι θα ήταν πολύ χρήσιμο – μιας και αποτελεί μέρος της προσωπικής μου αποστολής- να αναφερθώ σε αυτό και να δώσω φως σε διάφορες παραμέτρους που το αφορούν αλλά και να το διακρίνουμε από τις άλλες επαγγελματικές προσεγγίσεις και τεχνικές που ακολουθούν οι σύγχρονες επιχειρήσεις.

Αυτό που πραγματικά είναι σημαντικό δεν είναι τόσο να οριοθετήσουμε εννοιολογικά τον όρο business coaching/επιχειρηματική καθοδήγηση αλλά πως ένας επιχειρηματίας ή η διοίκηση μιας επιχείρησης μπορεί πραγματικά να ωφεληθεί ακολουθώντας ένα πρόγραμμα καθοδήγησης με τους Business Coaches της Atlas Consulting. Με αυτό σαν οδηγό, θα προσπαθήσουμε να παρουσιάσουμε κάποια συγκεκριμένα οφέλη που πελάτες μας ( είτε ιδιοκτήτες επιχειρήσεων είτε Διευθυντές είτε μέλη διοικητικών συμβουλίων) που κέρδισαν από τα προγράμματα μας και μερικούς λόγους που θα μπορούσαν να ωφελήσουν και εσάς.

Ιστορικά η ιδέα του Business Coaching σαν έναν τρόπο προσωπικής ανάπτυξης ξεκίνησε πριν 15 -20 χρόνια στην Αμερική όπου και κέρδισε μεγάλη δημοσιότητα και άνοιξε μια μεγάλη αγορά. Σε μια κοινωνία, όπου η «ψυχοθεραπεία» είναι οικεία στον πληθυσμό, όπου τα σπορ παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο για την εθνική ταυτότητα, το coaching βρήκε γόνιμο έδαφος για ανάπτυξη ειδικά για τα στελέχη των επιχειρήσεων που ήθελα να βελτιώσουν τον τρόπο που «παίζουν» στον επιχειρηματικό στίβο. Πήρε αρκετό χρόνο για να κερδίσει έδαφος τόσο ως έννοια όσο και σαν τεχνική επιχειρηματικής ανάπτυξης στην Ευρώπη, όπου εμφανίζονται οι πρώτες σχολές για Επαγγελματίες Coaches στην αλλαγή του αιώνα.

Από τότε η γνώση και η αγορά αυτή αναπτύσσεται εκθετικά και πολλοί έχουν κατανοήσει βαθιά την αξία που έχει να δουλεύεις με έναν επαγγελματία business coach για την επιτάχυνση στην ανάπτυξη της προσωπικής αποτελεσματικότητας αλλά και της αποτελεσματικότητας της επιχείρησης.

Ας μην ξεχνάμε ότι όλα ξεκινάν από τον άνθρωπο και το σημαντικότερο κεφάλαιο των επιχειρήσεων είναι οι ανθρώπινοι πόροι.

Με την ανάπτυξη της τεχνικής του business coaching, δημιουργήθηκε ένα χάσμα εννοιολογικά αλλά ουσιαστικά στο τι είναι και τι δεν είναι επιχειρηματική καθοδήγηση, τι περιλαμβάνει και τι δεν περιλαμβάνει.

4 πράγματα που ΔΕΝ είναι Business Coaching...

Το Business Coaching συνήθως μπερδεύεται με άλλες προσεγγίσεις/μεθόδους προσωπικής, επαγγελματικής και επιχειρηματικής ανάπτυξης όπως:
  • Εκπαίδευση (Training)
  • Συμβουλευτική (Consulting)
  • Ψυχοθεραπεία (Counseling)
  • Καθοδήγηση ζωής (Life Coaching)

To Business Coaching δεν είναι:

Εκπαίδευση

... γιατί η εκπαίδευση προσδίδει πληροφορίες που σαν σκοπό
έχουν να προσδώσουν νέες ικανότητες ή γνώση πάνω στο τι χρειάζεται να κάνεις ή/και πώς θα έπρεπε να το κάνεις. Τις περισσότερες φορές το πέρας της εκπαίδευσης σημαίνει ότι τελειώνει η εκπαιδευτική εμπειρία και το υπόλοιπο της ενασχόλησης με το θέμα μένει στον ενδιαφέρομενο. Έρευνες έχουν δείξει ότι μετά από 3 μήνες από την εκπαίδευση, λιγότερο από το 5% του μαθησιακού υλικού μπορεί να ανακληθεί ή να χρησιμοποιείται.

Συμβουλευτική

... γιατί η συμβουλευτική φέρνει τεχνογνωσία από το εξωτερικό περιβάλλον της επιχείρησης, για ένα συγκεκριμένο πρότζεκτ ή για να βρεί και να επουλώσει συγκεκριμένη επιχειρησιακή «ασθένεια». Μετά τον χρόνο δέσμευσης που προσδιορίζεται από την συμφωνία για την συμβουλευτική, οι Σύμβουλοι φεύγουν, παίρνοντας την τεχνογνωσία τους μαζί τους, αφήνοντας μόνο λίγη από την γνώση, τις ικανότητες ή τα θέματα που επεξεργάστηκαν με τον πελάτη.

Ψυχοθεραπεία

... γιατί η ψυχοθεραπεία είναι δουλειά μόνο του διαπιστευμένου θεραπευτή και πρέπει να γίνεται μόνο με επαγγελματίες της ψυχικής υγείας. Σαν παρέμβαση/τεχνική, η ψυχοθεραπεία τείνει να κοιτά στον παρελθόντα χρόνο και να παρουσιάζει συγκεκριμένα προσωπικά προβλήματα/ θέματα, παρέχοντας την ευκαιρία να ανακαλύψει κάποιος κάποια βαθύτερα ψυχικά θέματα και ανησυχίες. Λόγω της συναισθηματικής φύσης αυτού του τύπου της παρέμβασης, αν κάποιος παρέχει τέτοιου είδους υπηρεσίες χωρίς την ανάλογη εκπαίδευση αλλά και γνώση, μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα στον πελάτη.

Καθοδήγηση / Προπονητική Ζωής

... γιατί η Καθοδήγηση/ Προπονητική ζωή επικεντρώνεται μόνο στους προσωπικούς στόχους και φιλοδοξίες του πελάτη. Ενώ έχουν μεγάλη αξία αυτού του τύπου οι καθοδηγητές που είναι εκπαιδευμένοι, πολλοί έχουν αποφασίσει ότι η δική τους προσωπική εμπειρία είναι ικανή να τους διαπιστεύσει για να ασκήσουν αυτό το επάγγελμα. Οι επαγγελματίες καθοδηγητές ζωής εξοπλίζουν τους πελάτες τους με ένα ικανό αριθμό εργαλείων αλλά και πλαισίων που τους εμπνέει να μπουν στην δράση και να προσδιορίσουν τις αλλαγές που θα δεσμευτούν να κάνουν. Η ανάδυση αυτών των αλλαγών γίνεται μέσα από την τεχνική των ενεργών ερωτήσεων και της συνεχούς ανατροφοδότησης με τον πελάτη.

Το Business Coaching είναι διαφορετική από άλλες προσεγγίσεις/ μεθόδους όπως η Εκπαίδευση, η Συμβουλευτική, η Ψυχοθεραπεία ή το Life Coaching αλλά και πάλι είναι δύσκολο να οριοθετηθεί με μια γραμμή από λέξεις γι' αυτό θα ομαδοποιήσουμε τα χαρακτηριστικά του στα εξής:

  • είναι ένα οne to one πρόγραμμα- κομμένο και ραμμένο στα μέτρα σου που σκοπό έχει να σε βοηθήσει να επιταχύνεις την επιχειρηματική και επαγγελματική σου αποτελεσματικότητα και επιτυχία,
  • είναι μια ερμηνευμένη -σύμφωνα με τις δικές σου ανάγκες- λύση συμβουλευτικης που έχει σαν στόχο να σε βοηθήσει να ευθυγραμμίσεις τις προσωπικούς με τους επιχειρηματικούς σου στόχους βελτιώνοντας την αποτελεσματικότητα σου και ξεκαθαρίζοντας την αποστολή σου,
  • βοηθάει να επικεντρωθείς (με τόση λεπτομέρεια όπως κάνει το λέιζερ) σε ο,τι πραγματικά θα κάνει την διαφορά σε σένα και την επιχείρηση σου και μετά σε βάζει σε διαδικασία γρήγορης και βιώσιμης ΔΡΑΣΗΣ που πάει μπροστά εσένα και την επιχείρηση σου,
  • σε βοηθάει να πετύχεις περισσότερα σε λιγότερο χρόνο με πιο έξυπνο τρόπο εργασίας,
  • σε βοηθάει να αναπτύξεις εργαλεία και τεχνικές και γνώσεις που χρειάζεσαι και μετά να διαδράσεις άμεσα με αυτά,
  • σε βοηθά να πετύχεις την αναβάθμιση σου και απογειώσεις την καριέρα σου,
  • υποστηρίζει στην δημιουργία νέας επιχειρησιακής κουλτούρας σχετικά με την δημιουργικότητα, τις αξίες, και την αειφόρα ανάπτυξη,
  • δεν είναι για σένα που δεν είσαι αποφασισμένος- αποφασισμένη για να πετύχεις.

Με λίγα λόγια σε βοηθά να:
  • Να βάλεις καλύτερους ή/ υψηλότερους στόχους.
  • Να κατανοήσεις τι χρειάζεται από γνώσεις, πηγές, εκπαίδευση για να πετύχεις αυτούς τους στόχους.
  • Να πετύχεις τους στόχους αυτούς γρηγορότερα.
  • Να παίρνεις πιο αποδοτικές αποφάσεις και
  • Να βελτιώνεις τις επιχειρηματικές σχέσεις ( σχέση με υπαλλήλους, συνεργάτες, πελάτες κτλ).
  • Να αλλάξεις εκείνα που χρειάζεται για την προσωπική και επαγγελματική σου αναβάθμιση.
  • Να αυξήσεις την αυτό-παρατήρηση σου.

εξετάζοντας τους εξής τομείς της επιχείρησης σου:
  • Στρατηγική
  • Χρηματοοικονομικά
  • Προιόν/ Υπηρεσία και Παραγωγή/ Παροχή
  • Εξυπηρέτηση Πελατών
  • Συνεργάτες
  • Πωλήσεις
  • Marketing
  • Διαδικασίες
  • Διαφοροποίηση
Λόγω της επιμελούς επικέντρωσης στην βελτίωση και στην ανάπτυξη, το Business Coaching, πολύ γρήγορα έγινε η προτιμώμενη προσέγγιση/ μέθοδος που χρησιμοποιούν οι επιχειρηματίες ή/και τα Διοικητικά Συμβούλια των επιχειρήσεων γιατί θεωρείται σαν ο πιο χρονικά βιώσιμος, επαρκής και αποτελεσματικός τρόπος για να επιτευχθούν αλλαγές (γιατί επικεντρώνεται στις εξατομικευμένες ανάγκες τους).


epixeiro.gr