Συμβουλές για να βελτιώσετε το βιογραφικό σας

Όταν ανοίγει μια θέση εργασίας, ένας εργοδότης καλείται να διαβάσει αμέτρητα βιογραφικά για να καταφέρει να επιλέξει τον κατάλληλο υποψήφιο. Όπως ο καθένας θα μπορούσε να φανταστεί το να τα διαβάσει όλα εξονυχιστικά είναι μάλλον αδύνατο, οπότε εστιάζει σε πολύ συγκεκριμένα σημεία που θεωρεί κλειδιά για την θέση. Έρευνες έχουν δείξει πως ο μέσος χρόνος που αφιερώνει ένας άνθρωπος την ώρα που διαβάζει ένα βιογραφικό είναι από 6 δευτερόλεπτα μέχρι 5 λεπτά. 

Το όνειρο κάθε ανθρώπου που είναι σε αναζήτηση εργασίας είναι να γνωρίζει ακριβώς πώς λειτουργεί το μυαλό του εργοδότη, να ξέρει ποια είναι τα κριτήρια πρόσληψης και φυσικά ποια είναι τα χαρακτηριστικά που πρέπει οπωσδήποτε να αναγράφονται στο βιογραφικό του για να τραβήξει το ενδιαφέρον. Αλλά προφανώς το να ξέρεις πώς λειτουργεί το μυαλό του κάθε εργοδότη είναι αδύνατο. Ή μήπως όχι; 

Τα τελευταία χρόνια έχουν δει το φως της δημοσιότητας ορισμένες μελέτες που αναλύουν τη συμπεριφορά των εργοδοτών και αποκαλύπτουν τι είναι αυτό που τραβάει περισσότερο την προσοχή τους την ώρα που διαβάζουν ένα βιογραφικό. Ο λόγος για τη λεγόμενη τεχνική «eye tracking» που ανιχνεύει τις κινήσεις του ματιού και εντοπίζει σε ποια σημεία και για πόση ώρα ο εργοδότης κοιτάει κάθε τομέα του βιογραφικού. Στη μελέτη αυτή συμμετείχαν 30 recruiters μέσα σε μια περίοδο 10 εβδομάδων.

Επομένως οφείλουμε να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί την ώρα που συντάσσουμε το βιογραφικό μας σημείωμα και να το κρατήσουμε λιτό και περιεκτικό. Παρακάτω θα βρείτε 16 πράγματα που θα πρέπει να πααλέιψετε από το βιογραφικό σας πάση θυσία.

1. Αντικείμενο

Το γεγονός ότι έχετε κάνει αίτηση είναι υπέρ αρκετό για να καταλάβει ο εργοδότης ότι ενδιαφέρεστε για τη συγκεκριμένη θέση. Το να το συμπεριλάβετε και εγγράφως είναι μάλλον περιττό. Μπορείτε όμως να συμπεριλάβετε μια μικρή περίληψη περιγράφοντας τη θέση σας σε περίπτωση που βρίσκεστε σε μια περίπλοκη θέση όπως για παράδειγμα αν αλλάζετε εντελώς πεδίο καριέρας. 

2. Άσχετη εργασιακή εμπειρία

Μπορεί να έχετε τρομερή εμπειρία δουλεύοντας σαν μπαρίστα όταν είσαστε φοιτητής, αλλά εκτός αν σκοπεύετε να κυνηγήσετε μια θέση στο συγκεκριμένο τομέα, καλό θα ήταν να παραλείψετε να συμπεριλάβετε τέτοιες πληροφορίες στο βιογραφικό σας.

3. Προσωπικά δεδομένα

Δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος να συμπεριλάβετε τη συζυγική σας κατάσταση, τις θρησκευτικές σας προτιμήσεις ή τον αριθμό κοινωνικής σας ασφάλισης. Μπορεί τέτοιου είδους πληροφορίες να χρειάζονταν στον παρελθόν αλλά πλέον είναι από περιττό έως και παράνομο να σας ζητηθούν τέτοια στοιχεία από τον εργοδότη. Οπότε καλό θα ήταν να τις παραλείψετε. 

4. Τα χόμπι σας

Δεν ενδιαφέρει κανέναν, πιστέψτε με. Αν τα χόμπι σας δεν έχουν κάποια σύνδεση με τη δουλειά για την οποία κάνετε αίτηση, τότε μη σπαταλήσετε χρόνο να τα αναγράψετε. 

5. Η ηλικία σας

Αν δεν θέλετε να γευτείτε το πικρό χάπι των διακρίσεων τότε παραλείψτε την ημερομηνία γέννησής σας αλλά και την ημερομηνία αποφοίτησης. Διότι στην περίπτωση που ο εργοδότης έχει στο μυαλό του ένα συγκεκριμένο προφίλ υποψηφίου όταν δημιουργηθεί μια θέση εργασίας, αν εσείς δεν ανταποκρίνεστε στις προσδοκίες του και είστε μικρότερος ή μεγαλύτερος από τη δική του ηλικία-πρότυπο θα χάσετε μια ευκαιρία μέσα από τα χέρια σας. 

6. Συστάσεις

Αν ο εργοδότης θέλει να ζητήσει τη γνώμη του προηγούμενου εργοδότη σου για εσάς τότε θα σας ζητήσει ο ίδιος μια συστατική επιστολή. Είναι προτιμότερο να ειδοποιήσετε εσείς ο ίδιος το προηγούμενο αφεντικό σας εκ των προτέρων ότι ένας πιθανός μελλοντικός εργοδότης ίσως τον αναζητήσει. 

7. Προσωπικές αντωνυμίες

Δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος να χρησιμοποιείτε λέξεις όπως «εγώ», «το δικό μου», «προσωπικά» κλπ., και φυσικά δεν νοείται να γράψει κανείς το βιογραφικό του σε τρίτο πρόσωπο. Είναι σαφές ότι το έγγραφο αφορά εσάς και τις προηγούμενες εμπειρίες σας έτσι κι αλλιώς.

8. Μια αντιεπαγγελματική διεύθυνση email

Αν χρησιμοποιείτε ακόμα το λογαριασμό που δημιουργήσατε όταν πηγαίνατε στο λύκειο, ήρθε ο καιρός να το αλλάξετε. Θα σας πάρει το πολύ πέντε λεπτά και είναι και δωρεάν. Μην χάσετε επαγγελματικές ευκαιρίες από κάτι τέτοιο. 

9. Μην γράφετε τα προφανή

Είναι περιττό να γράψετε τη λέξη «Τηλέφωνο» δίπλα ακριβώς στον αριθμό σας ή τη λέξη «email» δίπλα στη διεύθυνσή σας. Μην δηλώνετε τα προφανή. Εκτός των άλλων είναι σαν να υποτιμάται τη νοημοσύνη του αναγνώστη. 

10. Μην γράφετε τα στοιχεία του τρέχοντος επαγγέλματός σας

Θέλετε στ’ αλήθεια να διακινδυνεύσετε τη περίπτωση να σας πάρει ένας μελλοντικός εργοδότης τηλέφωνο στην τωρινή σας εργασία; Πώς θα το χειριστείτε αυτό; Υπάρχει κίνδυνος να βλάψετε την καριέρα σας με αυτόν τον τρόπο γι’ αυτό προτιμήστε να δώσετε μόνο προσωπικά τηλέφωνα επικοινωνίας.

11. Παραλείψτε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που δεν σχετίζονται με τη θέση

Οι σελίδες σας στο Facebook ή στο Pinterest δεν έχουν καμία θέση στο βιογραφικό σας. Υποψήφιοι που συνηθίζουν να συμπεριλαμβάνουν τα social media τους θέτουν τον εαυτό τους σε κίνδυνο να απορριφθούν, επειδή μερικές φορές οι σελίδες αυτές εμπεριέχουν μη αντιπροσωπευτικό και κυρίως μη επαγγελματικό περιεχόμενο που είναι πιθανό να λειτουργήσει αρνητικά για κάποιον εργοδότη. Αντιθέτως οι υποψήφιοι που έχουν για παράδειγμα λογαριασμούς στο LinkedIn ή κάποια άλλη ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης επαγγελματικού περιεχομένου θα πρέπει οπωσδήποτε να τις συμπεριλάβουν, ειδικά στην περίπτωση που συνδέονται με τη θέση-στόχο. 

12. Πληροφορίες σχετικά με το μισθό σας

Πολλοί είναι εκείνοι που επιλέγουν να διευκρινίζουν το μισθό που έπαιρναν στην προηγούμενη θέση τους. Η κίνηση αυτή όμως ίσως δώσει μια λάθος εικόνα για το άτομό σας διότι φλερτάρετε με τον κίνδυνο να φανείτε σαν ένας άνθρωπος που ενδιαφέρεται αποκλειστικά για τα χρήματα. Εξάλλου το βιογραφικό σκοπό έχει να αναδείξει τα προτερήματά σας. Ο μισθός είναι ένα ζήτημα που έρχεται μετά το πέρας της πρώτης συνέντευξης.

13. Πεπαλαιωμένη γραμματοσειρά

Το ζητούμενο είναι να δημιουργήσετε ένα γραπτό που να είναι ευανάγνωστο και σωστά δομημένο. Για το λόγο αυτό προτιμήστε μια γραμματοσειρά που να είναι ευδιάκριτη, και αποφύγετε τις καλλιγραφίες. 

14. Μην συμπεριλάβετε τους λόγους που φύγατε από την προηγούμενη εργασία σας

Πολλοί πιστεύουν πως το να συμπεριλάβουν τους λόγους για τους οποίους έφυγαν από την προηγούμενη εργασία τους θα βελτιώσει τις πιθανότητές τους. Μέγα λάθος. Οι εργοδότες δεν ενδιαφέρονται να μάθουν τόσο προσωπικά δεδομένα διαβάζοντας μόνο το βιογραφικό σας. Οι πληροφορίες αυτές θα δοθούν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης. Κάντε έναν διαχωρισμό των πληροφοριών που έχετε σκοπό να δώσετε και μην συμπεριλαμβάνετε πράγματα που έτσι κι αλλιώς θα χρειαστεί να πείτε προφορικά και που δεν σχετίζονται με το ποιόν σας. 

15. Ο βαθμός του απολυτηρίου σας

Από τη στιγμή που αποφοιτήσατε ο βαθμός του απολυτηρίου σας δεν έχει σχεδόν καμία απολύτως χρήση στον «έξω κόσμο», πόσο μάλλον αν έχουν περάσει και αρκετά χρόνια από τότε. 

16. Φωτογραφία σας

Εκτός από την περίπτωση που κάνετε αίτηση σε κάποιο πρακτορείο μόντελινγκ, το να συμπεριλάβετε φωτογραφία σας δεν έχει απολύτως καμία χρησιμότητα. Φανερώνει και κάποια δόση ματαιοδοξίας θα λέγαμε…



sofokleousin.gr