Αθήνα-Θεσσαλονίκη σε 4 ώρες από το 2016, στην πρίζα τα έργα στα Τέμπη

Κοντά σε συμφωνία φαίνεται ότι είμαστε στον Αυτοκινητόδρομο Αιγαίου καθώς το Υπουργείο Υποδομών είναι αποφασισμένο να κλείσει το κεφάλαιο των έργων στους μεγάλους οδικούς άξονες.

Αν και προς το παρόν δεν έχει υπάρξει "λευκός καπνός" ωστόσο δίνεται η εντύπωση πως το τέλος της αντιπαράθεσης Υπουργείου-παραχωρησιούχου είναι κοντά και τα έργα μπαίνουν και πάλι στο προσκήνιο.

Καλά γνωρίζοντες τα έργα στους αυτοκινητόδρομους μιλούν για τέλος της περιόδου αμφισβήτησης, παύσης πληρωμών και επιστροφή στα εργοτάξια το συντομότερο δυνατόν.

Όσον αφορά τα έργα στο τμήμα Ευαγγελισμός-Σκοτίνα τα πράγματα είναι απλά. Τα έργα είναι εξαιρετικά προχωρημένα αλλά χρειάζεται να πέσουν χρήματα για το τελικό φίνις.

Τα έργα στις σήραγγες είναι σε πολύ προχωρημένο βαθμό, και αυτή τη χρονική περίοδο απομένουν τα έργα σήμανσης, εγκατάστασης ηλεκτρομηχανολογικών, οδοστρωσίας κ.α

Στα ανοιχτά τμήματα επίσης τα έργα είναι πολύ προχωρημένα και απομένει να προχωρήσουν οι συνδέσεις των ανοιχτών τμημάτων με τις Σήραγγες και τα εκατέρωθεν έτοιμα τμήματα δρόμου στον Ευαγγελισμό και τη Σκοτίνα.

Πάντως σε κάθε περίπτωση ακόμα δεν γνωρίζουμε με ακρίβεια πότε θα λειτουργήσει το πλέον στρατηγικό οδικό έργο της χώρας. Αυτό θα οριστικοποιηθεί με την ενεργοποίηση της συμφωνίας μεταξύ Υπουργείου και παραχωρησιούχου.

ΑΘΗΝΑ-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 4 ΩΡΕΣ

Με την ολοκλήρωση των έργων στο τμήμα Ευαγγελισμός-Σκοτίνα και τη λειτουργία των μεγάλων Σηράγγων σε Τέμπη και Πλαταμώνα θα αλλάξει δραματικά η χρονοαπόσταση.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις από τη μείωση του χρόνου σε αυτό το σημείο κατά 30 λεπτά και με δεδομένη τη μείωση του χρόνου από τη λειτουργία τμημάτων στο Μαλιακό Κόλπο, η διαδρομή Αθήνα-Θεσσαλονίκη θα μειωθεί σε περίπου 4 ώρες.

Αυτό θα συμπαρασύρει θετικά τις οδικές μεταφορές σε αυτό τον άξονα και θα δώσει νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες. Για παράδειγμα ένα ταξίδι με το ΚΤΕΛ από την Κατερίνη στην Αθήνα θα μειωθεί κατά 45 λεπτά.

Εξίσου σημαντικό για τους οδηγούς θα είναι το γεγονός πως η απόσταση των 502χλμ μεταξύ Αθήνας και Θεσσαλονίκης θα γίνεται σε κλειστό ασφαλή αυτοκινητόδρομο.

Ανάλογη μείωση στη χρονοαπόασταση θα έχουμε και σε ακόμα μεγαλύτερα ταξίδια από και προς την Αθήνα από περιοχές όπως η Κοζάνη, η Δράμα κλπ



ypodomes.com