ΓΝΩΜΕΣ: Ιδέες ανακαίνισης - Πώς και γιατί να δώστε αξία στο ακίνητό σας


του Πέτρου Παπαναούμ* |
Αυτή είναι μια πολύ καλή εποχή να δώσετε αξία στο ακίνητό σας! Δώστε αξία οικονομικά και με έξυπνες λύσεις.

Για την κύρια κατοικία...

Κάνοντας ανακαίνιση του χώρου που ζεις, εξασφαλίζεις την αισθητική, την λειτουργική αλλά και την ενεργειακή του αναβάθμιση, κάτι που έχει άμεση επίδραση στην τσέπη σου! Η εξοικονόμηση που μπορεί να προκύψει από την τοποθέτηση νέων κουφωμάτων ή και θερμομόνωσης μπορεί να ξεπεράσει το 75% για ένα σπίτι που κατασκευάστηκε πριν το '80 και χρησιμοποιεί ακόμη πετρέλαιο για τη θέρμανση.

Για ακίνητο προς ενοικίαση ή πώληση...

Η αναβάθμιση ενός χώρου που προορίζεται για ενοικίαση ή πώληση θεωρείται πλέον επιβεβλημένη, αν αναλογιστεί κανείς την πληθώρα κενών ακινήτων σε ολόκληρη την Ελλάδα, παλαιών και νέων.

Με αυτόν τον τρόπο και σε συνδυασμό με έξυπνες λύσεις όπως είναι οι γυψοσανίδες, τα πάνελ πέτρας, ο φωτισμός με λαμπτήρες led και πολλά άλλα, μπορείς να αυξήσεις την αξία του ακινήτου σου, να προσελκύσεις τα βλέμματα και το πιο σημαντικό να το έχεις κάνει με το χαμηλότερο δυνατό κόστος!

Αυτό που επίσης παίζει ρόλο στις μέρες μας είναι η ενεργειακή κλάση που προκύπτει από το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) που εκδίδεται υποχρεωτικά σε χώρους άνω των 50 τετρ. μέτρων. Είναι κάτι που το κοιτάνε τόσο οι ενοικιαστές όσο και οι πιθανοί αγοραστές ενός ακινήτου, καθώς αυτό επηρεάζει άμεσα το κόστος ζωής.

Αν μιλάμε πιο συγκεκριμένα για ενοικίαση επαγγελματικών χώρων (ισόγεια καταστήματα, γραφεία, ιατρεία κλπ) πλην των café, bar, εστιατορίων - που την ανακαίνιση την αναλαμβάνουν οι καταστηματάρχες - θα πρέπει επιπροσθέτως να σκεφτείς πολύ έξυπνα ώστε η ανακαίνιση να μπορεί να προσαρμοστεί σε αρκετά επαγγέλματα χωρίς ιδιαίτερες υπερβολές σε χρωματισμούς και διακόσμηση και το αποτέλεσμα να είναι αντικειμενικά όμορφο και θετικό.

* Πέτρος Παπαναούμ
Διπλ. Μηχανολόγος Μηχανικός
Ειδικός Ασφαλιστικός Σύμβουλος Επιχειρήσεων
ERGON Σύμβουλοι Μηχανικοί