Πρασινίζει η οδός 28ης Οκτωβρίου στην ανατολική Θεσσαλονίκη (photo)

Κήπους βροχής στο κέντρο της πόλης προωθεί ο δήμος Θεσσαλονίκης. Αναλυτικά η μελέτη ανάπλασης της οδού 28ης Οκτωβρίου με καινοτόμες μεθόδους οικολογικής διαχείρισης όμβριων υδάτων

Ένας από τους πλέον υποβαθμισμένους δρόμους της ανατολικής πλευράς της Θεσσαλονίκης, η οδός 28ης Οκτωβρίου, πρόκειται να αναβαθμιστεί και να αποκτήσει «κήπους βροχής», στο πλαίσιο της δράσης «Integrated Green Cities», η οποία εντάσσεται στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα εδαφικής συνεργασίας Ελλάδα – Βουλγαρία 2007-2013.

Ουσιαστικά πρόκειται για ένα καινοτόμο σχέδιο οικολογικής διαχείρισης των όμβριων υδάτων, ώστε να εξοικονομείται νερό για την άρδευση του αστικού πρασίνου.

Η ανάπλαση της περιοχής στην 28η Οκτωβρίου, από το ύψος της Δελφών μέχρι και τη λεωφόρο Βασιλίσσης Όλγας, θα ξεκινήσει το επόμενο διάστημα και οι εργασίες θα ολοκληρωθούν σε έξι μήνες. Σύμφωνα με όσα είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής Κωνσταντίνος Ζέρβας, «στα μέσα του του 2015 θα έχει μια τελείως διαφορετική εικόνα ο συγκεκριμένος δρόμος», ενώ προανήγγειλε ανάλογες αναπλάσεις και σε άλλα μέρη του δήμου. Συγκεκριμένα, για τη μελέτη ανάπλασης της 28ης Οκτωβρίου, μετά από διαγωνισμό προέκυψε ανάδοχος, ο οποίος εγκρίθηκε από την Οικομική Επιτροπή και έως τον Οκτώβριο πρόκειται να πάρουν μπρος οι μηχανές.


Τοποθέτηση παρτεριών βιοκατακράτησης

Τη μελέτη ανάπλασης της οδού 28ης Οκτωβρίου με μεθόδους διαχείρισης ομβρίων υδάτων παρουσίασε σήμερα ο Προϊστάμενος Αλσών Δενδροστοιχιών και Φυτωρίων της Διεύθυνσης Διαχείρισης Αστικού Περιβάλλοντος,Δημήτριος Σωτηριάδης. Στόχοι του έργου είναι η σύλληψη τωνόμβριων υδάτων με τη δημιουργία κήπων βροχής και ο καθαρισμός από τους ρύπους που μεταφέρουν με φυσικές μεθόδους. Ταυτόχρονα επιδιώκεται η αισθητική και λειτουργική ανάπλαση του οδικού άξονα με φυτεύσεις δένδρων, δημιουργία παρτεριών που θα λειτουργήσουν ως κήποι βροχής, επεκτάσεις πεζοδρομίων, νέο αστικό εξοπλισμό, και άλλες παρεμβάσεις που θα αναβαθμίσουν την περιοχή.

Σύμφωνα με τη μελέτη, στην περιοχή πρόκειται να τοποθετηθούν επτά στεγανά παρτέρια βιοκατακράτησης, τα οποία θα βρίσκονται δίπλα ή κοντά στην οικοδομική γραμμή. Μέσω των ειδικών παρτεριών θα συλλέγονται τα όμβρια ύδατα από το οδόστρωμα, το πεζοδρόμιο και τις υδροροές των πολυκατοικιών, θα καθαρίζονται με φυσικό τρόπο και στη συνέχεια θα οδηγούνται σε μια μικρή τάφρο απ΄ όπου θα καταλήγουν σε αποχετευτικό αγωγό.
Επίσης, πρόκειται να φυτευθούν στην περιοχή 54 δέντρα, θα τοποθετηθούν οκτώ καθιστικά κατά μήκος της οδού καθώς και καλάθια απορριμμάτων, ενώ θα χαραχθούν σταθερές θέσεις για 18 κάδους σκουπιδιών.

Στο πλαίσιο των έργων θα γίνουν διαπλατύνσεις στα σχεδόν ανύπαρκτα σήμερα πεζοδρόμια, ώστε να διευκολύνεται η κίνηση των πεζών, αλλά και θα διευθετηθεί η κυκλοφορία των οχημάτων κατά μήκος του δρόμου.

Αναλυτικά οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που θα ισχύσουν μετά την ολοκλήρωση της ανάπλασης:
  • Μονόδρομος με δύο λωρίδες κυκλοφορίας
  • Διαπλάτυνση πεζοδρομίων περίπου 3μ. με ελεύθερη ζώνη όδευσης πεζών 1,5 μ. κατ έλάχιστο
  • Δημιουργία οδοστρώματος πλάτους 8 μέτρων
  • Δύο λωρίδες κυκλοφορίας συνολικού πλάτους 6,2 μ
  • Δημιουργία ζώνης στάθμευσης πλάτους 1,80 μ. σε εσοχές στην πλευρά των άρτιων αριθμών
  • Απαγόρευση στάσης και στάθμευσης στην πλευρά των περιττών αριθμών
  • Συνολικός αριθμός θέσεων στάθμευσης 37 μετά την τελική διαμόρφωση
  • Διατηρούνται οι 5 Θέσεις στάθμευσης ΤΑΧΙ και οι υπόλοιπες θέσεις που κατέχουν άδεια
  • Ράμπες ΑΜΕΑ
  • Γραμμή όδευσης ατόμων με προβλήματα όρασης


Σε 40 σημεία του δήμου Θεσσαλονίκης πιθανοί «κήποι βροχής»

Στο πλαίσιο του προγράμματος ο δήμος προχώρησε στην εκπόνηση επιστημονικού οδηγού για την ολοκληρωμένη διαχείριση όμβριων υδάτων. Ο Οδηγός για την «Ολοκληρωμένη διαχείριση όμβριων υδάτων» αποτελείται από δύο μέρη. Στο πρώτο μέρος περιλαμβάνονται γενικές πληροφορίες για όλες της μεθόδους οικολογικής διαχείρισης των νερών της βροχής, με παραδείγματα από την Ελλάδα και άλλες χώρες και στο δεύτερο μέρος του οδηγού περιγράφονται συνοπτικά 40 περίπου θέσεις εντός των ορίων του Δήμου Θεσσαλονίκης, που είναι κατ’ αρχήν κατάλληλες για δημιουργία κήπων βροχής.

Παρουσιάζονται ακόμη οκτώ θέσεις που προσφέρονται για κατασκευή φυτεμένων δωμάτων. Μεταξύ των 40 σημείων είναι η οδός Καζαντζάκη, η οδός Στουρνάρα, η οδός Ολυμπιάδος, στο ρέμα πάνω από το Iβανόφειο.



voria.gr