ΗΠΑ: Ηλιακοί δρόμοι στα σκαριά

Σχεδόν τα 2 εκατομμύρια έφτασε το ύψος της χρηματοδότησης της δεύτερης φάσης δοκιμής για τους «ηλιακούς δρόμους» ( Solar Roadways) μέσω της πλατφόρμας Indiegogo. Η χρηματοδότηση του αφορά την δοκιμαστική εφαρμογή του συστήματος σε ένα παρκινγκ.

Το Solar Roadways, που παράλληλα χρηματοδοτείται από τον Ομοσπονδιακό Οργανισμό Αυτοκινητοδρόμων των ΗΠΑ αφορά στην τοποθέτηση στο οδόστρωμα γυάλινων κυψελών-που είναι ταυτόχρονα και ηλιακοί συλλέκτες. Στις Ηνωμένες Πολιτείες το δίκτυο των αυτοκινητοδρόμων εκτείνεται σε περίπου 6,5 εκ. χλμ ενώ υπολογίζεται οτι διαθέτει περί τα 11.290 τ.χλμ χώρων στάθμευσης.

Εκτός απο την παραγωγή ενέργειας, οι δρόμοι αυτοί θα έχουν τη δυνατότητα να θερμαίνονται ώστε να λοιώνουν τον πάγο που θα πέφτει πάνω τους κατά τη διάρκεια του χειμώνα, θα μπορούν να φορτίζουν τα ηλιακά αυτοκίνητα ακόμα και κατά τη διάρκεια της κίνησης τους και θα είναι εξοπλισμένοι με φωτάκια LED που θα αντικαταστήσουν τις διαφορές σημάνσεις που σήμερα βάφονται πάνω στην άσφαλτο.

Στον αντίποδα, επιφυλακτική στάση απέναντι στην εφαρμογή κράτησε η εφημερίδα Economist, λέγοντας ότι δεδομένου του εκτιμώμενου κόστους 1 τρισ. που απαιτείται για την κάλυψη του οδικού δικτύου των ΗΠΑ με τις ηλιακές κυψέλες, δεν μπορεί να γίνει λόγος για μια οικονομική μέθοδο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ το θέμα της συντήρησης των μονάδων αυτών αποτελεί ένα ακόμα αγκάθι στην εφαρμογή του.



ερεδ.γρ