Αυστηρό έλεγχο ζητούν οι ασφαλιστικές

Την ανάγκη εφαρμογής της ενισχυμένης εποπτείας του ασφαλιστικού κλάδου, ενόψει της αυξημένης ζήτησης για συνταξιοδοτικά προϊόντα τα προσεχή χρόνια, επεσήμαναν ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Αρχής Εποπτείας των Ασφαλιστικών Εταιρειών και των Επαγγελματικών Ταμείων (EIOPA) Γκάμπριελ Μπερναρντίνο. Μιλώντας στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, o κ. Μπερναρντίνο εκτίμησε ότι η αύξηση του προσδόκιμου ορίου ζωής θα οδηγήσει σε αύξηση της ζήτησης για αποταμιευτικά προϊόντα του δεύτερου και τρίτου πυλώνα, ενώ την ίδια στιγμή τα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης θα είναι λιγότερο γενναιόδωρα σε παροχές.

Την ίδια άποψη υποστήριξε και ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ, Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, σημειώνοντας ότι η αύξηση του προσδόκιμου ζωής και η μείωση της μέσης ηλικίας συνταξιοδότησης τα τελευταία χρόνια, έχουν υπερτριπλασιάσει τα συντάξιμα χρόνια. «Το προσδόκιμο ζωής για τους άνδρες, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ, το 1970 ήταν 72 έτη, ενώ η μέση ηλικία συνταξιοδότησης περίπου 67 έτη, δηλαδή η Πολιτεία έπρεπε να χρηματοδοτήσει 5 συντάξιμα χρόνια» σημείωσε ο κ. Σαρρηγεωργίου.

«Το 2011 έχουμε να χρηματοδοτήσουμε υπερπολλαπλάσια συντάξιμα χρόνια, για την ακρίβεια 17 αντί για 5, και αυτό μέσα από έναν οικονομικά ασθενέστερο λόγω κρίσης και αριθμητικά μικρότερο λόγω ανεργίας και αναστροφής της δημογραφικής πυραμίδας πληθυσμό, ενώ ταυτόχρονα το επίπεδο ζωής που περιμένει να έχει αυτός που θα βγει στη σύνταξη είναι σίγουρα σημαντικά υψηλότερο απ’ ό,τι στο παρελθόν. Επιβάλλεται να προωθηθεί άμεσα η συνολική αναδόμηση του συνταξιοδοτικού συστήματος, ώστε να περιλαμβάνει την ενεργοποίηση των κεφαλαιοποιητικών επαγγελματικών ασφαλίσεων του δεύτερου πυλώνα, με τη συμμετοχή του ιδιωτικού ασφαλιστικού τομέα, σε ένα βιώσιμο θεσμικό πλαίσιο» κατέληξε ο κ. Σαρρηγεωργίου.