ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΗΣ ERGON ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ

[ERGONCON][slideshow]

Τουρισμός: Αύξηση έως 40% στις προκρατήσεις για το 2013!

Με το «δεξί» φαίνεται να ξεκινά ο ελληνικός τουρισμός το 2013 καθώς οι προκρατήσεις από όλες σχεδόν τις χώρες καταγράφουν αύξηση η οποία κυμαίνεται από 8% έως και 40% σε σχέση με το 2012! Μάλιστα τα παραπάνω επιβεβαιώνονται και από τις προγραμματισμένες πτήσεις που θα πραγματοποιήσουν οι αεροπορικές εταιρείες προς την Ελλάδα και έχει υπολογιστεί πως θα κλειστούν επιπλέον 1 εκατ. θέσεις σε σχέση με πέρσι. Αν βέβαια η κυβέρνηση καταφέρει να πείσει την τρόικα να μειωθεί ο ΦΠΑ και γίνει ακόμη περισσότερο ανταγωνιστικό το ελληνικό τουριστικό προϊόν τότε, σύμφωνα με τον πρόεδρο του HATTA Γιώργο Τελώνη, ο στόχος για τα 17 εκατ. τουρίστες το 2013 μάλλον είναι μικρός.

Όπως τονίζει χαρακτηριστικά μιλώντας στην «ΗτΣ» ο κ. Τελώνης: «Το 2013 θα είναι μια πολύ καλή χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό και αν δεν γίνουμε αυτοκαταστροφικοί ο στόχος των 17 εκατ. επισκεπτών μπορεί πολύ εύκολα να ξεπεραστεί δημιουργώντας επιπλέον έσοδα στον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά και περισσότερες από 50.000 θέσεις εργασίας. Άλλωστε τα εκατομμύρια τουριστών που επισκέπτονται την Ελλάδα αποτελούν τους καλύτερους διαφημιστές της Ελλάδας που προσελκύουν νέους επισκέπτες».

Όπως αναφέρει ο κ. Τελώνης η αβεβαιότητα είναι ο χειρότερος εχθρός για τον τουρισμό. Φέτος, ωστόσο δεν υπάρχει αβεβαιότητα με αποτέλεσμα να καταγράφονται ήδη εξαιρετικές επιδόσεις στον ελληνικό τουρισμό με ότι και αν σημαίνει αυτό για τα κρατικά έσοδα και την αντιμετώπιση της ανεργίας.

Μεγάλη Βρετανία

Με θετικό πρόσημο που κυμαίνεται μεταξύ 8% - 10% ξεκίνησε το 2013 για τους επισκέπτες της Μεγάλης Βρετανίας που προτίθενται να ταξιδέψουν στην Ελλάδα. Μάλιστα πέρσι το εν λόγο ποσοστό κυμαίνονταν σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα και σε καμία περίπτωση δεν ξεπερνούσε το 5%.

Γερμανία 

Η διόρθωση των σχέσεων με την Γερμανία αποτυπώνεται στις προκρατήσεις του 2013 και ήδη καταγράφεται αύξηση 8% σε σχέση με πέρσι.

Ωστόσο, το συγκεκριμένο ποσοστό αύξησης αναμένεται να βελτιωθεί περαιτέρω εξαιτίας της αύξησης που δόθηκε στους Γερμανούς συνταξιούχους και σύμφωνα με τον κ. Τελώνη πολλοί από την συγκεκριμένη κατηγορία πολιτών θα επισκεφθούν την Ελλάδα το Καλοκαίρι.

Αυστρία 

Στην πρώτη θέση προτίμησης των Αυστριακών έχει περάσει η Ελλάδα μετά από τρία χρόνια καταγράφοντας αύξηση 20% σε σχέση με πέρσι. Σύμφωνα με εκτιμήσεις το 2013 αναμένεται να επισκεφθούν επιπλέον 450.000 - 500.000 τουρίστες από την Αυστρία την Ελλάδα.

Ρωσία 

Αύξηση 30% καταγράφουν ήδη οι προκρατήσεις τουριστών από τη Ρωσία και σύμφωνα με εκτιμήσεις το 2013 αναμένεται να ξεπεράσουν το 1 εκατομμύριο οι επισκέπτες από τις περίπου 770.000 που ήρθαν στην Ελλάδα το 2012. Σημαντικό ρόλο σε αυτή την εξέλιξη θα διαδραματίσει η έκδοση των Visa προς τους Ρώσους επισκέπτες.

Τουρκία

Σημαντική αύξηση αναμένεται να καταγραφεί στον αριθμό των τουριστών που θα προέλθουν από την Τουρκία. Μάλιστα σημαντικό ρόλο σε αυτή την εξέλιξη θα έχει και για αυτή τη χώρα η έκδοση της Visa και αν επεκταθεί το πιλοτικό πρόγραμμα που πραγματοποιήθηκε σε πέντε νησιά τότε τα αποτελέσματα θα είναι άκρως εντυπωσιακά.

Όπως τονίζει ο κ. Τελώνης το 2012 περίπου 700.000 Έλληνες επισκέφθηκαν την Τουρκία και περίπου 500.000 Τούρκοι την Ελλάδα.

Αν επιτευχθεί η επέκταση του πιλοτικού προγράμματος (Visa) και σε άλλες περιοχές τότε είναι πολύ εύκολο να ισοσκελιστούν οι τουρίστες μεταξύ των δύο χωρών και πλέον περισσότεροι από 700.000 Τούρκοι να μεταβαίνουν στην Ελλάδα.

ΗΠΑ - Αυστραλία - Καναδάς

Πολύ υψηλή αύξηση 30% καταγράφουν οι προκρατήσεις στις ΗΠΑ, ενώ ιδιαίτερα ενθαρρυντικά είναι και τα πρώτα στοιχεία από Καναδά και Αυστραλία στα οποία σημειώνεται αύξηση 20%.

Ουκρανία - Κίνα - Ινδία

Εξαιρετική δουλειά γίνεται από τα ελληνικά προξενεία σε Ουκρανία, Κίνα και Ινδία και σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία στην Ουκρανία καταγράφεται αύξηση 15% - 20% στις προκρατήσεις, ενώ μικρότερη είναι αύξηση σε Κίνα και Ινδία.

Μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις οι Προξενικές μας Αρχές υποκαθιστούν άλλες υπηρεσίες του ελληνικού τουρισμού.

Οδικός τουρισμός

Σημαντική αύξηση κατέγραψαν το 2012 οι οδικές αφίξεις τουριστών από Σερβία, FYROM, Βουλγαρία και Αλβανία. Αν φέτος συνυπολογίσει κανείς και τις αυξημένες αφίξεις από την Τουρκία τότε είναι εύκολο να αντιληφθεί πως ο στόχος των 17 εκατ. τουριστών για το 2013 είναι μάλλον μικρός.

Ανταγωνιστικότητα

Η συνεχής βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος μέσω της μείωσης των τιμών μπορεί να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο από την μείωση του ΦΠΑ, αναφέρει χαρακτηριστικά στην «ΗτΣ» ο κ. Τελώνης.

Ωστόσο, το συγκεκριμένο θέμα είναι πάρα πολύ δύσκολο να επιτευχθεί καθώς θα πρέπει να αναζητηθεί ισοδύναμο.

Πάντως σύμφωνα με τον κ. Τελώνη το ισοδύναμο στην περίπτωση μείωσης του ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο δημιουργείται από μόνο του καθώς η αύξηση των επισκεπτών κατά 1,5 εκατ. τουρίστες αυτομάτως επιφέρει 1,5 δισ. ευρώ από άμεσες δραστηριότητες και επιπλέον 1 δισ. ευρώ από έμμεσες. Παράλληλα δημιουργούνται επιπλέον 50 - 60.000 νέες θέσεις εργασίας που αποτελεί βασικό στόχο της κυβέρνησης ώστε να μειωθεί η ανεργία.

Παράλληλα θα πρέπει να διασφαλιστεί η ύπαρξη ακτοπλοϊας και υπηρεσιών εστίασης. Ειδικά για το κομμάτι της ακτοπλοϊας ο κ. Τελώνης αναφέρει πως αποτελεί τον βασικό κρίκο του τουριστικού μας προϊόντος που δεν υπάρχει σε άλλους ανταγωνιστικούς προορισμούς.

Κοινωνικός εταίρος

Ο τουρισμός έπειτα από 18 χρόνια καταλαμβάνει τη θέση που του αρμόζει και συμμετέχει ενεργά στα εργασιακά ως κοινωνικός εταίρος. Σύμφωνα με τον κ. Τελώνη η συγκεκριμένη εξέλιξη αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για τον κλάδο προς το μέλλον καθώς πλέον δεν θα υπάρχουν στρεβλώσεις και θα λαμβάνονται σωστές αποφάσεις από την κυβέρνηση που θα έχει σωστή ενημέρωση.

Παράλληλα όλα τα παραπάνω θα συνδράμουν υπέρ των εργαζομένων ενώ μέχρι πρότινος οι αποφάσεις πολλές φορές λειτουργούσαν κατά των εργαζομένων.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του HATTA Γιώργο Τελώνη, το ισοδύναμο στην περίπτωση μείωσης του ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο δημιουργείται από μόνο του, καθώς η αύξηση των επισκεπτών κατά 1,5 εκατ. τουρίστες αυτομάτως επιφέρει 1,5 δισ. ευρώ από άμεσες δραστηριότητες και επιπλέον 1 δισ. ευρώ από έμμεσες.

Του Γιώργου Ανδρή
imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

[ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ][stack]

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

[ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ][btop]

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

[ΕΝΕΡΓΕΙΑ][grids]

TECHNEWS

[ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ][btop]