Η παραγωγή της Philip Morris μεταφέρεται στην Ελλάδα

Η μητρική εταιρεία Philip Morris International θα μεταφέρει παραγωγή προϊόντων καπνού από άλλα εργοστάσια της Ευρώπης στο εργοστάσιο της θυγατρικής της «Παπαστράτος» στον Ασπρόπυργο, επιβεβαιώνοντας την πρόθεσή της να στηρίξει την επιχείρηση. Πρόκειται για τη 2η θυγατρική εταιρεία πολυεθνικής μετά την ΕΛΑΪΣ Unilever που γίνεται αντίστοιχη κίνηση από μητρική εταιρεία του εξωτερικού. Την παραπάνω είδηση γνωστοποίησε χθες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της μεγαλύτερης εγχώριας καπνοβιομηχανίας, Νικήτας Θεοφιλόπουλος, με αφορμή τα εγκαίνια της νέας γραμμής παραγωγής λεπτοκομμένου καπνού για «στριφτά» τσιγάρα, ύψους 3 εκατ. ευρώ, που έγιναν από τον υφυπουργό Ανάπτυξης. Σύμφωνα με τον κ. Νικήτα Θεοφιλόπουλο, η νέα γραμμή παράγει 120 φακελάκια στριφτού καπνού το λεπτό, θα έχει ολοκληρωθεί στα τέλη Δεκεμβρίου και θα εξάγεται σε περισσότερες από 15 χώρες. Οπως υπογράμμισε ο πρόεδρος της «Παπαστράτος», η εταιρεία φέτος δεν μείωσε μισθούς και δεν απέλυσε εργαζομένους, αντίθετα έδωσε πριμ παραγωγικότητας και προέβη στην πρόσληψη 80 ατόμων, αποφοίτων τεχνολογικών ιδρυμάτων.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Μυταράκης τόνισε ότι τα επόμενα χρόνια οι θέσεις εργασίας θα προέλθουν από τον ιδιωτικό τομέα, είπε ότι είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρος κίνηση να ολοκληρώνονται σημαντικές επενδύσεις όπως της «Παπαστράτος» και αποκάλυψε ότι την περασμένη εβδομάδα οι διωκτικές αρχές της χώρας κατάσχεσαν 1,5 εκατ. πακέτα λαθραίων τσιγάρων.

Η «Παπαστράτος» συνεισέφερε 1,4 δισ. ευρώ στα κρατικά έσοδα από τους φόρους καπνού, που αντιστοιχούν στο 4% των συνολικών εσόδων της χώρας. Η μητρική εταιρεία Philip Morris International αγοράζει περισσότερο από το 50% της ελληνικής παραγωγής καπνού, ενισχύοντας πάνω από 12.000 καπνοκαλλιεργητές.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η «Παπαστράτος» αποφάσισε την αναδιάρθρωση του ισχύοντος δικτύου διανομής της σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Πάτρα με τον ορισμό αποκλειστικών διανομέων στις περιοχές αυτές, με γνώμονα την καλύτερη εξυπηρέτηση των ενήλικων καπνιστών, την ταχύτερη διανομή και την καλύτερη παρουσία των προϊόντων στα σημεία πώλησης και τη βιωσιμότητα του παραδοσιακού λιανεμπορίου που, τα τελευταία χρόνια, πλήττεται συνεχώς. Με την απόφαση αυτή η επιχείρηση σκοπεύει στη δημιουργία ενός δυνατού και σύγχρονου δικτύου, που θα μπορεί να αντεπεξέλθει αποτελεσματικότερα στις σημερινές συνθήκες που επικρατούν στην αγορά.

Το νέο μοντέλο διανομής, το οποίο θα ισχύσει από την 1η Ιουνίου 2013, εφαρμόζεται για πολλά χρόνια με επιτυχία στην υπόλοιπη χώρα. Η νέα γραμμή παραγωγής έρχεται να προστεθεί σε επενδύσεις ύψους άνω των 600 εκατ. ευρώ της εταιρείας από το 2003 που εξαγοράστηκε από τη Philip Morris International μέχρι σήμερα.

kathimerini.gr