Βόλος: Έναρξη Ελεύθερου Πανεπιστημίου

Πλήθος κόσμου παρευρέθηκε τη Δευτέρα 15 Οκτωβρίου στην έναρξη του Ελεύθερου Πανεπιστημίου στο Βόλο. Δεκάδες σπουδαστών και ακροατών παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον την πρώτη διάλεξη στον τομέα της Νεότερης Ιστορίας, με εισηγητή τον Ομότιμο Καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με ειδίκευση στην Ιστορία της Εκπαίδευσης, κύριο Χαράλαμπο Χαρίτο, με θέμα «Βόλος: Ένας αιώνας ιστορία». Τους «Πολίτες Εν Γνώσει» εκπροσώπησε η εκπαιδευτικός και Γενική Γραμματέας κυρία Έλενα Νταβλαμάνου, η οποία καλωσόρισε τους σπουδαστές του τμήματος και προλόγησε τον κύριο Χαρίτο. Ο Χαράλαμπος Χαρίτος γεννήθηκε και εργάστηκε στο Βόλο. Πτυχιούχος και διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών με ειδίκευση στην Ιστορία της Εκπαίδευσης και συμπληρωματικές σπουδές στη Γαλλία με ειδίκευση στην Εκπαιδευτική Μουσειογραφία, ίδρυσε και διεύθυνε το Εργαστήριο Εκπαιδευτικής Ιστορίας και το Μουσείο Εκπαιδευτικής Ιστορίας. Υπήρξε επιστημονικός υπεύθυνος έξι ερευνητικών προγραμμάτων, Πρόεδρος του ΠΤΔΕ, αιρετό μέλος της Διοικούσας Επιτροπής και της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Συμμετείχε ως εισηγητής σε συνέδρια, ίδρυσε και συνεργάστηκε με πολλά εκπαιδευτικά και επιστημονικά φύλλα, περιοδικά και εφημερίδες. Για το συγγραφικό έργο του έλαβε το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών του 1997.

Στην εισήγησή του, ο κύριος Χαρίτος αναφέρθηκε στην ιστορία του Βόλου από την αρχή της ίδρυσής του ως το 1900. Μέσα από ημερομηνίες – σταθμούς, οι ακροατές «περιηγήθηκαν» στο παρελθόν της πόλης και αναβίωσαν τα σημαντικότερα πολιτικά, οικονομικά, πολιτιστικά και εκπαιδευτικά γεγονότα. Η μεταδοτικότητα, η άμεση επαφή του ομιλητή με το ακροατήριό του και το άκρως ενδιαφέρον θέμα έδωσαν αφορμή, μετά το πέρας της ομιλίας, για εποικοδομητική συζήτηση, την οποία συντόνιζε η κυρία Έλενα Νταβλαμάνου. Την επόμενη Δευτέρα (22/10) θα πραγματοποιηθεί το δεύτερο μέρος της διάλεξης του κυρίου Χαρίτου, στο Δημοτικό Σχολείο «Άγιος Ιωσήφ» από τις 17.00 έως τις 20.00.


Στον τομέα της Νομικής, την Τετάρτη 17 Οκτωβρίου, ο Δικηγόρος-Εισηγητής Σεμιναρίων Δικαίου, Μ.Δ.Ε. Φορολογικού και Εμπορικού Δικαίου Νομικής Σχολής Δ.Π.Θ, κύριος Ιωάννης - Αλέξανδρος Χριστόπουλος, με την εισήγησή του με τον τίτλο «Σχέσεις γονέων και τέκνων πριν και μετά τη διακοπή της εγγάμου συμβιώσεως. Από την θεωρία στην πράξη» αναφέρθηκε με κατανοητό και πολύ παραστατικό λόγο στα άρθρα του Συντάγματος που αφορούν στο διαζύγιο ή στην ακύρωση του γάμου, στη γονεϊκή μέριμνα, στις υποχρεώσεις των γονέων, στην επιμέλεια των τέκνων, στις συνέπειες της κακής άσκησης καθηκόντων κ.α. Όλες οι θεματικές ενότητες αναλύθηκαν σε θεωρητικό επίπεδο και συγχρόνως με πρακτικά παραδείγματα που απασχόλησαν τα Δικαστήρια και τις Αρχές (αποφάσεις).

Ο κ. Ιωάννης – Αλέξανδρος Χριστόπουλος, πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Φορολογικό και Εμπορικό Δίκαιο, τέως υπότροφος του ΙΚΥ, είναι δικηγόρος και νομικός σύμβουλος. Έχει συμμετάσχει ως βασικός εισηγητής σε συνέδρια και σεμινάρια με αντικείμενο το Δίκαιο, ενώ παράλληλα έχει δημοσιεύσει πλήθος άρθρων με συναφή ζητήματα. 

Στην πρώτη διάλεξη της Νομικής, στο χώρο του Μεταξουργείου, παρευρέθηκε ο Πρόεδρος των «Πολιτών Εν Γνώσει» κύριος Νίκος Τζούμας, ο οποίος προλόγησε τον κύριο Χριστόπουλο και διηύθυνε την εποικοδομητική συζήτηση για το ενδιαφέρον αλλά και συνάμα κρίσιμο ζήτημα των σχέσεων γονέων και τέκνων, οι οποίες δοκιμάζονται πολλές φορές στην πράξη - πριν και μετά την ενδεχόμενη διακοπή της εγγάμου συμβιώσεως των συζύγων – γονέων, η οποία ακολούθησε μεταξύ του νομικού και των σπουδαστών του Ελεύθερου Πανεπιστημίου.

Οι εγγραφές και για τα δύο τμήματα του Ελεύθερου Πανεπιστημίου συνεχίζονται.

Πληροφορίες – Εγγραφές:
«Πολίτες Εν Γνώσει» Ανθίμου Γαζή 131 (Δευτέρα έως Παρασκευή 6μμ – 9μμ) 
Τηλ. 8011170111/ 2421077433 / e_mail: politesengnosei@gmail.com / fb: politesengosei