Τα επαγγέλματα του μέλλοντος

Η λέξη Πληροφορική ήταν από χρόνια συνδεδεμένη με την έννοια του επαγγέλματος του μέλλοντος. Σήμερα όμως, η «βαλίτσα» πάει ακόμα πιο μακριά...

Οι νέες και συναρπαστικές τεχνολογίες, όπως τα big data, το mobile computing, τα social media και το cloud computing οδηγούν στην εμφάνιση εξίσου συναρπαστικών νέων ειδικοτήτων και τίτλων εργασίας.
Director of Cloud Transformation

Καθώς οι επιχειρήσεις περνάνε από το περιβάλλον του client/server σε έναν κόσμο όπου τα συστήματα υπάρχουν στο cloud, προκύπτουν θέσεις εργασίας για επαγγελματίες που θα αναλάβουν την επίβλεψη της σχετικής στρατηγικής.

Είτε η θέση αυτή ονομάζεται «Director of cloud transformation», είτε «Αντιπρόεδρος Virtualization», είτε «Cloud Transformation Officer», οι αρμοδιότητες παραμένουν πάνω-κάτω οι ίδιες: επίβλεψη όλων των κινήσεων που απαιτούνται για τη μετάβαση στο cloud. Η θέση αυτή μοιάζει με εκείνη του μαέστρου ορχήστρας και μπορεί να περιλαμβάνει μέχρι και 500 projects σε χρονικό ορίζοντα επτά ετών.

Ο υπεύθυνος θα πρέπει να διασφαλίσει ότι τα έργα αυτά γίνονται με τη σωστή σειρά και ότι όλα θα συνεχίσουν να λειτουργούν ομαλά. Δεδομένου ότι κανένας δεν είναι ειδικός σε όλα τα θέματα, σε ένα τέτοιο έργο θα πρέπει να εμπλακούν πολλοί ειδικοί και ένας επικεφαλής υπεύθυνος για το συντονισμό τους.

Η μετάβαση στο cloud μπορεί να παρομοιαστεί με τα μεγάλα έργα ERP των περασμένων δεκαετιών. Και οι δύο τύποι έργων απαιτούν στελέχη ικανά να σχεδιάσουν, να ελέγξουν και να φέρουν σε πέρας σύνθετα και υψηλού ρίσκου έργα, η τεχνολογία των οποίων εξελίσσεται ακόμη και κατά τη διάρκεια της ολοκλήρωσής τους.

Άλλη μια σημαντική δεξιότητα είναι αυτή της διαπραγμάτευσης και της διαχείρισης των προμηθευτών. Ενα βασικό ερώτημα σχετικά με τη θέση του Cloud Transformation Officer είναι το εάν αυτή παύει να ισχύει από τη στιγμή που ολοκληρωθεί η μετάβαση στο cloud.

Δεδομένης της πολυπλοκότητας του εγχειρήματος, ένας Cloud Transformation Officer θα συνεχίσει να έχει αρκετή δουλειά για αρκετά χρόνια μετά την ολοκλήρωση του έργου και μέχρι να φτάσει η υπόθεση στο σημείο όπου θα αρκεί η απλή συντήρηση του cloud.


Socialite

Εταιρείες κάθε είδους και μεγέθους προχωράνε σε ολοένα και πιο φιλόδοξες στρατηγικές στον χώρο των social media. Η λογική συνέπεια του παραπάνω είναι η ανάγκη για ειδικούς ικανούς να μεγιστοποιήσουν την απόδοση των σχετικών επενδύσεων.

Κάποιες εταιρείες προσλαμβάνουν αθρώπους που κατανοούν τόσο την αξία που προκύπτει από τα social media σε επίπεδο μάρκετινγκ, όσο και τις τεχνικές πολυπλοκότητες. Μέχρι πρότινος, τα social media υπάγονταν είτε στο τμήμα ΙΤ, είτε στο μάρκετινγκ.

Σήμερα, υπάρχει μια τάση για αναζήτηση στελεχών που συνδυάζουν και τους δύο τομείς γνώσης σε τίτλους όπως Chief Social Media Strategist, New Media Coordinator, Manager of Social Media ή και Socialite. Οι θέσεις αυτές σαφώς και δεν αφορούν το να περνά κανείς τη μέρα του σχολιάζοντας στο tweeter ή στο facebook.

Αφορούν την αξιοποίηση της τεχνολογίας για την παρακολούθηση της διαδικτυακής δραστηριότητας και αλληλεπίδρασης, την ενίσχυση της σχέσης της εταιρείας με τους πελάτες της και τον προσδιορισμό της στρατηγικής της εταιρείας σε επίπεδο social media. Ο ιδανικός υποψήφιος για μια τέτοια θέση είναι κάποιος με μεγάλη εμπειρία στον τομέα του business strategy & marketing, γνώσεις project management και business intelligence, καθώς και εμπειρία σε HTML και Web rendering.


Data Scientist

Τα Big Data εντάσσονται, δικαιολογημένα, στα πλάνα σχεδόν κάθε εταιρείας που προσανατολίζεται στο μέλλον. Οι επιχειρήσεις σήμερα πνίγονται μέσα σε ωκεανούς δεδομένων από τα οποία δυσκολεύονται να αλιεύσουν τις πληροφορίες που τους είναι πραγματικά χρήσιμες.

Προκύπτει, λοιπόν, η ανάγκη για έναν νέο τύπο εργαζόμενου που κατανοεί πώς να συλλέξει, να ερμηνεύσει και να αναλύσει τεράστιες ποσότητες δεδομένων με τρόπο τέτοιο που να χρησιμεύει στη λήψη επιχειρηματικών αποφάσεων.

Η έκρηξη των data που παράγουν οι καταναλωτές επηρεάζει σε πρώτη φάση τις εταιρείες των οποίων είναι πελάτες αλλά, σε δεύτερη φάση, και όλες τις υπόλοιπες εταιρείες. Οπως και πολλές άλλες ειδικότητες του ΙΤ, και αυτή η ειδικότητα προϋποθέτει το σωστό συνδυασμό τεχνικών και επιχειρηματικών δεξιοτήτων.

Ο ιδανικός υποψήφιος θα πρέπει να είναι εξοικειωμένος με σύνθετους αλγορίθμους, analytics, high-speed computing, data mining, στατιστική -ακόμη και τεχνητή νοημοσύνη. Ο «ειδικός των δεδομένων» θα πρέπει να γνωρίζει όχι μόνο το πού βρίσκονται τα δεδομένα και πώς να τα αντλήσει, αλλά και ποια δεδομένα αποτελούν πρώτη προτεραιότητα, από πού προέρχονται και πώς θα πρέπει να δομηθεί η επιχειρηματική διαδικασία ώστε να μην προκύπτουν καταστάσεις τύπου «garbage in - garbage out».

Η θέση του data scientist προϋποθέτει δεξιότητες πέραν εκείνων του «απλού» BI analyst. Οι νέοι αυτοί ειδικοί δεν θα βρουν και θα παραδώσουν απλά την πληροφορία: θα την χρησιμοποιήσουν και για εκτενές forecasting σχετικά με τη μελλοντική συμπεριφορά των πελατών.


Augmented Reality Specialist

Οι εταιρείες που φτιάχνουν εφαρμογές που βελτιώνουν τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τον κόσμο γύρω μας χρειάζονται και τους τεχνολόγους που θα είναι σε θέση να υλοποιήσουν αυτή την εμπειρία.

Πολλές είναι οι εταιρείες που εργάζονται εντατικά προκειμένου να δημιουργήσουν λογισμικό που επιτρέπει στον χρήστη να βλέπει ένα τοπίο, ένα δρόμο ή ένα κτίριο, μέσα από το φακό ενός smartphone ή tablet και να αντλεί πληροφορίες για αυτό μέσα από σχετική εφαρμογή.

Η άποψη ενός ορεινού τοπίου, για παράδειγμα, μπορεί να συμπληρώνεται από πληροφορίες σχετικά με το ύψος των βουνών και τον αριθμό των διαθέσιμων δωματίων στα γειτονικά καταλύματα. Η άποψη ενός εμπορικού δρόμου θα συμπληρώνεται από πληροφορίες σχετικά με το ποια εστιατόρια έχουν ειδικά μενού ή ποια καταστήματα έχουν την ανταγωνιστικότερη τιμή για συγκεκριμένα προϊόντα.


Άλλα επαγγέλματα του μέλλοντος

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι νέες ειδικότητες τείνουν να προκύπτουν σε περιόδους μεγάλων αλλαγών σε συγκεκριμένους κλάδους. Κάποιες από τις νέες ειδικότητες που διαφαίνονται σήμερα στον ορίζοντα της τεχνολογίας είναι οι παρακάτω.

Chief agile officer: Καθώς ολοένα και περισσότερες εταιρείες απομακρύνονται από το «μονοκόμματο» μοντέλο ανάπτυξης εφαρμογών τύπου waterfall και κινούνται προς τη λογική του agile development, αναζητούν και ηγέτες που θα βοηθήσουν στη μεταμόρφωση αυτή.

Flexible resource manager: Επειδή ακριβώς το ΙΤ βρίσκεται σε μια κατάσταση συνεχούς εξέλιξης, κάποια τμήματα έχουν αρχίσει να προσλαμβάνουν ανθρώπους ικανούς να προβλέψουν ποιες νέες δεξιότητες θα χρειαστούν και σε τι χρονικό ορίζοντα. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν επίσης την ευθύνη να προσελκύσουν νέα ταλέντα και να τα εντάξουν ομαλά στο εργασιακό δυναμικό ώστε να μεγιστοποιηθεί η απόδοση της ομάδας.

Health informatics expert: Καθώς η Πληροφορική κάνει ολοένα και πιο αισθητή την παρουσία της στον χώρο της υγείας, προκύπτει ζήτηση για τεχνολόγους ικανούς να βελτιστοποιήσουν την απόκτηση, αποθήκευση, ανάκτηση και εφαρμογή δεδομένων σχετικών με την υγεία. Οι «πληροφορικάριοι της υγείας» οφείλουν να έχουν αντίληψη όχι μόνο των θεμάτων του ΙΤ, αλλά και των ιδιαίτερων αναγκών του κλάδου της υγείας.

Machine-to-machine communications enabler: Οι επικοινωνίες τύπου machine-to-machine ήδη αποτελούν πραγματικότητα σε κάποιους κλάδους, αν και βρίσκονται κατά κανόνα σε πρώιμο στάδιο. Καθώς η χρήση των επικοινωνιών μεταξύ των μηχανημάτων διευρύνεται, θα προκύψει η ανάγκη για περισσότερα στελέχη εξειδικευμένα στην ανάπτυξη, εγκατάσταση και διαχείριση της τεχνολογίας αυτής.

Outsourcing/offshoring manager: Το outsourcing και το offshoring έχουν αρχίσει και γίνονται τόσο σύνθετα που επιμέρους κομμάτια ενός συνολικού έργου μπορεί να εκτελούνται σε πέντε διαφορετικά σημεία του πλανήτη. Προκύπτει, λοιπόν, η ανάγκη για ένα στέλεχος ικανό να διαχειριστεί τα επιμέρους έργα και την όλη κατάσταση συνολικά.

Πηγή: netweek.gr, epixeiro.gr