Ελληνικές Τράπεζες: Υλοποίηση των δεσμεύσεων για κόκκινα δάνεια και χρηματοδότηση της οικονομίας

Eστιάζουμε την προσοχή μας στην υλοποίηση των δεσμεύσεων μας προς τις ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές αναφορικά με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ενώ ταυτόχρονα προχωράμε και στην χρηματοδότηση της οικονομίας, λένε οι Έλληνες τραπεζίτες.

Eίμαστε σε πορεία επιστροφής

"Oι τράπεζες βρίσκονται σε πορεία επιστροφής στην κανονικότητα, επισημαίνει επιτελικό στέλεχος συστημικής τράπεζας", ερωτηθείς για την μεγάλη πτώση των τιμών των μετοχών. "Φυσικά και μας απασχολεί το ζήτημα της πορείας των μετοχών, αλλά είμαστε αισιόδοξοι ότι σε μεσομακροπρόθεσμη χρονική περίοδο θα αποδειχτεί ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αντέχει στα δύσκολα και θα επιτύχει όλους τους στόχους που έχουν τεθεί", αναφέρει επίσης το ίδιο στέλεχος.

Tο πρόβλημα των κόκκινων δανείων θα επιλυθεί

"Με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο, ή μαζί με όλους το πρόβλημα των κόκκινων δανείων θα επιλυθεί. Οι στόχοι επιτυγχάνονται, οι προσπάθειες εντατικοποιούνται, οι στρατηγικοί κακοπληρωτές καταλαβαίνουν ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια να εκμεταλλευθούν το τραπεζικό σύστημα. Το κλίμα αλλάζει αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Aλλωστε από τα 115 δισ. ευρώ περίπου, το υψηλό ρεκόρ του 2015 τα κόκκινα δάνεια έχουν υποχωρήσει στα 80 δις περίπου και στόχος είναι να υποχωρήσουν στα 35 δις ευρώ στην τριετία, ενώ έχουν αποφασίσει να συνεχίσουν την προσπάθεια μέχρι να φθάσουν σε μονοψήφια ποσοστά NPEs (μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα).

H προσπάθεια πάντως όπως δηλώνουν τραπεζικά στελέχη θα είναι διαρκής και "επίπονη" και δεν μπορεί να υπάρξει σε καμία περίπτωση εφησυχασμός!

Θοδωρής Καλαντώνης: "Η προσπάθεια των τραπεζών είναι θηριώδης"

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε πρόσφατα ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Θοδωρής Καλαντώνης οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται μπροστά σε με «θηριώδη» προσπάθεια μείωσης των κόκκινων δανείων, από 85 δισ. ευρώ που είναι σήμερα στα 33 δισ. ευρώ το 2021, με βάση τις επικαιροποιημένες δεσμεύσεις που ανέλαβαν πρόσφατα στις αρμόδιες εποπτικές αρχές, γεγονός που θα οδηγήσει τον δείκτη των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων από το 45% στο 20%

O κ. Καλαντώνης επισήμανε ότι η μείωση αυτή κατά 55 δισ. ευρώ των κόκκινων δανείων θα επιτευχθεί κατά 50% από πωλήσεις και τιτλοποιήσεις δανείων, κατά 25%-30% από πλειστηριασμούς/ρευστοποιήσεις ακινήτων και κατά 20% από ρυθμίσεις δανείων.

H προσπάθεια σε επίπεδο τραπεζικού συστήματος θα πρέπει να συνεχιστεί και μετά το 2022 καθώς ο μέσος όρων των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στην Ευρώπη θα κυμαίνεται σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα, γύρω στο 4% με 5%.

emea.gr