iBusiness: Μια ηλεκτρονική αγορά για λιανεμπόρους και χονδρεμπόρους

Ο Αντώνης Ζέρβας, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της iBusiness, μιλάει για τις δυνατότητες που προσφέρει η συγκεκριμένη πλατφόρμα, «συνδέοντας» λιανεμπόριο και χονδρεμπόριο.

Τι ακριβώς είναι η iBusiness και πως προέκυψε η ιδέα της δημιουργίας του; Σε ποιο πρόβλημα, δηλαδή, έρχεται για να δώσει λύση;

Η iBusiness είναι μια διαδικτυακή αγορά (online marketplace) για λιανέμπορους και χονδρεμπόρους την οποία δημιούργησα για να λύσω τις προκλήσεις που αντιμετώπιζα ως αντιπρόσωπος πολυεθνικών εταιριών αλλά και εργαζόμενος σε οικογενειακή επιχείρηση λιανικής.

Αυτό που διαπίστωσα ήταν πόσο δύσκολο είναι για τους λιανέμπορους να βρουν αξιόπιστους προμηθευτές και να αγοράσουν προμήθειες στις καλύτερες τιμές της αγοράς. 

Απλά δεν έχουν τους πόρους και το χρόνο για να πραγματοποιούν έρευνα αγοράς.

Επιπλέον, για τους χονδρεμπόρους, είναι πολύπλοκο και ακριβό να αποκτήσουν νέους πελάτες, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι οι τιμές των προϊόντων τους παραμένουν προστατευμένες από τους ανταγωνιστές τους.

Μέσω της εφαρμογής της iBusiness, οι λιανέμποροι μπορούν να ζητήσουν και να λάβουν προσφορές από ένα μεγάλο αριθμό αξιολογημένων προμηθευτών με ένα κλικ, και οι χονδρέμποροι μπορούν να έχουν πρόσβαση σε μία νέα βάση πελατών, πληρώνοντας μια μικρή προμήθεια ανά συναλλαγή αφότου πουλήσουν τα προϊόντα τους.

Ποια θα χαρακτηρίζατε ως τα σημαντικότερα σημεία της πορείας που είχε, μέχρι σήμερα, η πλατφόρμα σας, και πως έχετε συγκεντρώσει την απαραίτητη χρηματοδότηση;

Η ένταξη μας στον επιταχυντή του EGG και του MITef καθώς και η πρόσφατη συμμετοχή μας στη ΔΕΘ 2018 αποτέλεσαν κρίσιμα σημεία της πορείας μας. Συγκεντρώσαμε χρηματοδότηση από πολλαπλές πηγές που εμπιστεύτηκαν την iBusiness, συμπεριλαμβανομένου του ΕΣΠΑ, της Eurobank, καθώς και ενός επιχειρηματικού αγγέλου με έδρα το Λονδίνο. Ξεκινήσαμε όμως επενδύοντας προσωπικά κεφάλαια.

Ποια είναι η ανταπόκριση που υπάρχει από την αγορά; Πόσοι είναι οι λιανέμποροι και οι χονδρέμποροι που χρησιμοποιούν σήμερα το iBusiness και από ποιες αγορές προέρχονται αυτοί;

Περίπου 100 επαγγελματίες, λιανέμποροι και χονδρέμποροι εγγράφηκαν στην πλατφόρμα μας σε λιγότερο από 10 μέρες από την επίσημη παρουσίαση της στην ΔΕΘ. Οι περισσότεροι προέρχονται από τις αγορές των τροφίμων ενώ οι υπόλοιποι από τις αγορές ένδυσης, ηλεκτρολογικού εξοπλισμού, επίπλων και οικοδομικών υλικών.

Με απλά λόγια, γιατί ένας λιανέμπορος ή ένας χονδρέμπορος να επιλέξει τη συγκεκριμένη πλατφόρμα; Επιπρόσθετα, ποιο θα είναι το κόστος;

Ο λιανέμπορος που θα εγγραφεί στην πλατφόρμα μας, θα συγκρίνει τις καλύτερες προσφορές από αξιόπιστους προμηθευτές, θα κάνει ευκολότερα έρευνα αγοράς, παραγγέλνοντας χωρίς λάθη όποτε θέλει και από όπου θέλει μέσα από το κινητό του. Και όλα αυτά, εντελώς δωρεάν.

Από την άλλη, ο χοντρέμπορος θα μπορεί να διαφημίσει δωρεάν τα προϊόντα του, προστατεύοντας την πολιτική τιμών του, και να στείλει τις προσφορές του σε όλους τους λιανέμπορους στην Ελλάδα, πληρώνοντας μόνο αφότου λάβει παραγγελία μια προμήθεια επί της αξίας αυτής.

Από την ενασχόληση σας με την αγορά, σε τι φάση θα λέγατε πως βρίσκεται σήμερα το εμπόριο στην Ελλάδα, με βάση και την τρέχουσα οικονομική κρίση;

Το εμπόριο έχει δεχτεί ένα σημαντικό πλήγμα εξαιτίας της υπάρχουσας οικονομικής κατάστασης και αναζητά λύσεις που θα επιτρέψουν να λειτουργήσει με όρους ελεύθερου ανταγωνισμού. Ο σύγχρονος λιανέμπορος θέλει να έχει περισσότερες επιλογές, να περιορίζει το κόστος των ενδιάμεσων, να αγοράζει με προσφορές στην καλύτερη τιμή και να συνεργάζεται με αξιόπιστους συνεργάτες. Αυτές τις ανάγκες ακριβώς που καλύπτουμε μέσω της εφαρμογής μας.

Θα μπορούσε μια πλατφόρμα όπως η δική σας να κάνει κάποιο διεθνές «άνοιγμα», συνδέοντας, για παράδειγμα, έναν χονδρέμπορο από την Ελλάδα με ένα κατάστημα λιανικής σε άλλη χώρα;

Αυτή ακριβώς είναι η υπεραξία που θέλουμε να δώσουμε στους χρήστες της εφαρμογής μας. Το όραμά μας είναι να διασυνδέσουμε τόσο τους χονδρεμπόρους από την Ελλάδα με επιχειρήσεις εκτός αυτής βοηθώντας τις εξαγωγές, καθώς και να αυξήσουμε τις επιλογές αγοράς προμηθειών των ελληνικών καταστημάτων, φέρνοντας τους με απλό τρόπο σε επαφή απευθείας με χονδρεμπόρους διεθνώς.

Συμμετείχατε και στην πρόσφατη ΔΕΘ, ταξιδεύοντας σε αυτήν με το «Startup Train». Ποια η άποψη σας για τον χώρο των νεοφυών επιχειρήσεων στην Ελλάδα; Υπάρχουν καινοτόμες ιδέες και η απαραίτητη στήριξη σε αυτές;

Περισσότερες από 120 καινοτόμες νεοφυείς επιχειρήσεις ταξίδεψαν για να παρουσιάσουν στους επισκέπτες της ΔΕΘ τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους. Η εικόνα που είχα από τους επισκέπτες για το περίπτερο 12 που φιλοξένησε τις startups ήταν πως αποτέλεσε μακράν το καλύτερο περίπτερο της ΔΕΘ. Ένας φάρος δημιουργικότητας, καινοτομίας, πρωτοτυπίας και αισιοδοξίας.

Ναι, υπάρχουν καινοτόμες ιδέες και άνθρωποι με όραμα πίσω από αυτές. Η βοήθεια σήμερα είναι περισσότερη από ποτέ, θερμοκοιτίδες όπως το EGG & το MITef, διαγωνισμοί όπως το Envolve, NBG Seeds, επενδυτικοί φορείς όπως τα EquiFunds, ευρωπαϊκά προγράμματα ΕΣΠΑ, φορείς όπως το ID-GC και το υπουργείο ψηφιακής πολιτικής στηρίζουν και ενδυναμώνουν το οικοσύστημα.

Ποια είναι τα επόμενα σχέδια για την περαιτέρω ανάπτυξη της iBusiness;

Ξεκινήσαμε απευθυνόμενοι σε προμηθευτές τροφίμων που προμηθεύουν περίπτερα και mini market, με σκοπό να επεκταθούμε σε εστιατόρια και τουριστικά καταλύματα. Στη συνέχεια θα ενσωματώσουμε προμηθευτές ηλεκτρικών ειδών, ρούχων, και οικοδομικών υλικών. Το αμέσως επόμενο βήμα θα είναι το άνοιγμά μας στις βαλκανικές χώρες, το επιχειρηματικό εμπορικό μοντέλο στις οποίες ταιριάζει με αυτό της Ελλάδας.

epixeiro.gr
του Χρήστου Κοτσακά